Vedci našli lacný spôsob, ako z tela dostať „večné chemikálie“. Stačí pridať túto zložku do jedálnička
- PFAS sa hromadia v našom tele a spôsobujú vážne zdravotné problémy
- Vedci však objavili prekvapivé riešenie, ktoré sa nachádza v bežných potravinách
- PFAS sa hromadia v našom tele a spôsobujú vážne zdravotné problémy
- Vedci však objavili prekvapivé riešenie, ktoré sa nachádza v bežných potravinách
Vláknina sa najčastejšie skloňuje v súvislosti s trávením a črevným mikrobiómom. Nedávna štúdia publikovaná v Toxicology and Applied Pharmacology však ukazuje, že vláknina môže byť silným spojencom aj v boji proti „večným chemikáliám“. Ide o per- a polyfluóralkylové látky (PFAS), ktoré sa vďaka svojej odolnosti hromadia v ľudskom tele aj v životnom prostredí.
Vláknina ako účinný bojovník proti toxickým PFAS
PFAS sú synteticky vytvorené chemikálie, ktoré zahŕňajú viac než 4 700 rôznych zlúčenín, uvádza Europen Enviroment Agency. Prenikli do širokého spektra spotrebných produktov, od obalov na potraviny a textílií odolných voči škvrnám až po hasiace peny a kozmetiku. Pre svoju mimoriadnu stabilitu ich odborníci označujú ako „večné chemikálie“.
PFAS sa z tela nevyplavujú, práve naopak. Časom sa akumulujú v tkanivách, krvi i orgánoch. Výskumy ich opakovane spájajú s poškodením pečene, poruchami štítnej žľazy, metabolickými ochoreniami, problémami s reprodukčným zdravím či zvýšeným rizikom niektorých druhov rakoviny.
„Napriek rastúcim obavám z toxicity PFAS sú špecifické zásahy na zníženie hladín PFAS v tele obmedzené“. Upozorňujú autori štúdie publikovanej v Toxicology and Applied Pharmacology. „Súčasná klinická liečba na zníženie záťaže PFAS je minimálna“. Práve preto rastie záujem o výživové stratégie, ktoré by pomohli telu zbaviť sa týchto chemikálií.
Sľubne sa javí beta-glukán, ktorý je prítomný v ovse, jačmeni či raži. Preukázal totiž schopnosť viazať sa na PFAS, obmedzovať ich vstrebávanie a podporovať ich vylučovanie cez tráviaci trakt. Vláknina tak predstavuje nový spôsob, ako znížiť toxickú záťaž organizmu, čomu moderná medicína zatiaľ nedokáže efektívne zabrániť.
Prelomová štúdia potvrdzuje účinnosť
Do nedávnej štúdie bolo zaradených 72 dospelých mužov vo veku 18 až 65 rokov, ktorí vykazovali merateľné koncentrácie PFAS v krvi. 42 mužom vedci pred každým hlavným jedlom podávali výživový doplnok s obsahom jedného gramu ovseného beta-glukánu – typu rozpustnej vlákniny, ktorá sa po kontakte s vodou mení na hustý gél.
Známe sú jeho účinky na znižovanie celkovej hladiny cholesterolu, čo sa prejavuje najmä u ľudí s diagnostikovanou hypercholesterolémiou. Mechanizmus účinku spočíva vo viazaní žlčových kyselín a ovplyvnení ich reabsorpcie v tráviacom trakte, uvádza WebMD.
Zvyšná skupina 30-tich účastníkov dostávala vizuálne a chuťovo identické placebo vyrobené z ryže, ktoré neobsahovalo vlákninové zložky. Po mesiaci výskumníci pozorovali pozoruhodný efekt.
U mužov, ktorí pravidelne konzumovali beta-glukán, klesla hladina dvoch najtoxickejších a najrozšírenejších PFAS – konkrétne PFOA a PFOS – takmer o 10 %. Obe tieto látky odborníci spájajú s kontaminovanou pitnou vodou, potravinovými obalmi a kozmetickými produktmi.
„Výsledky tejto pilotnej analýzy naznačujú, že existuje praktický a uskutočniteľný spôsob, ako znížiť množstvo niektorých PFAS v ľudskom tele“. Cituje portál Independent autorov štúdie.
Zároveň dodávajú, že na overenie účinnosti gélotvorných vláknin pri podpore vylučovania PFAS musia výskumníci realizovať štúdie s väčším počtom účastníkov, širším rozsahom koncentrácií v sére, dlhším trvaním a s príjmom vlákniny, ktorý zodpovedá reálnym klinickým podmienkam.
Farmakologické riešenia zatiaľ nedokážu účinne znižovať zaťaženie PFAS. Avšak strava obohatená o špecifickú formu vlákniny môže priniesť prelom v prevencii dlhodobých zdravotných rizík.
Čítaj viac z kategórie: Lifehacking
Zdroje: Science Direct, European Enviroment Agency, WebMD, Independent