Vedci našli záchranu v obľúbenom nápoji Slovákov: Hodiny sedenia už nemusia ničiť tvoje cievy

  • Dlhé sedenie ohrozuje tvoje cievy a srdce
  • Vedci však zistili, že pomôcť môže obľúbený nápoj
Žena sedí za PC,
  • Dlhé sedenie ohrozuje tvoje cievy a srdce
  • Vedci však zistili, že pomôcť môže obľúbený nápoj
ČLÁNOK POKRAČUJE POD REKLAMOU

Hodiny za počítačom, presuny autom či vlakom a večery strávené pred obrazovkou. Napriek tomu, že telo odpočíva, cievy potichu trpia. Dlhé sedenie znižuje ich pružnosť a postupne otvára dvere srdcovocievnym ochoreniam.

Vedci však prinášajú prekvapivú správu. Zistili, že niektoré potraviny dokážu krátkodobo ochrániť cievy aj počas niekoľkých hodín neprerušeného sedenia.

Zlúčeniny v kakau chránia cievy počas dlhého sedenia

Do štúdie bolo zapojených 40 zdravých mužov vo veku 18-34 rokov, ktorých výskumníci rozdelili podľa kondície na trénovanejších a menej trénovaných. Dvanásť hodín pred meraniami nejedli a deň pred experimentom vynechali kávu, alkohol, polyfenoly aj intenzívne cvičenie.

Po krátkom odpočinku výskumníci zmerali tlak, pulz, prietokové rozšírenie artérií známe ako FMD, a zároveň sledovali okysličenie lýtkového svalu. Následne sa účastníci posadili do kresla, chodidlá položili na podlahu a dve hodiny nerušene sedeli. Mohli len ľahko hýbať rukami, písať, klikať, posielať správy. Robili teda presne to, čo robíme počas bežného pracovného dňa.

Hneď na začiatku sedenia dostal každý účastník nápoj. Jedna verzia obsahovala kakao s vysokým obsahom flavanolov v celkovej dávke 695 miligramov. Druhá verzia mala iba 5,6 miligramov. Po uplynutí dvoch hodín vedci zopakovali merania ciev a zároveň priebežne sledovali okysličenie lýtkového svalu.

V skupine s nízkym obsahom flavanolov sa prietokové rozšírenie artérií zhoršilo. Naopak v skupine s vysokým obsahom flavanolov zostalo zachované v horných aj dolných končatinách. Pozoruhodné zistenie prinieslo porovnanie podľa kondície. Lepšia vytrvalosť neposkytla prirodzenú ochranu pred vplyvom sedenia. Trénovanejší muži nezískali výhodu len vďaka kondícii. Výhodu priniesli flavanoly.

„Tieto zistenia sú veľmi dôležité a môžu ponúknuť jednoduchý a príjemný spôsob, ako zmierniť dôsledky dlhého sedenia. Nie je to však zázračné riešenie a nemali by sme to brať ako výhovorku na každodenné jedenie čokolády – tá obsahuje tuk, cukor a veľa kalórií,“ cituje portál Medical News Today Eamona Lairda, odborného asistenta ľudskej výživy na Atlantic Technological University Sligo a Trinity College Dublin.

Podporujú zdravie srdca aj mozgu

Autori štúdie predpokladajú, že flavanoly aktivujú tvorbu oxidu dusnatého (NO), ktorý okamžite uvoľní hladké svalstvo cievnej steny a umožní jej rozšírenie. Zároveň podporujú lepšiu cirkuláciu krvi, znižujú oxidačný stres a potláčajú zápalové procesy, ktoré by NO rýchlo odbúrali.

„Flavanoly zlepšujú signalizáciu oxidu dusnatého (NO) v endoteli tým, že aktivujú enzým eNOS. Zároveň znižujú oxidačný stres, rozklad NO spôsobený superoxidom a zlepšujú reakciu hladkého svalstva ciev na NO,“ hovorí Christopher Yi, certifikovaný cievny chirurg v MemorialCare Orange Coast Medical Center vo Fountain Valley.

Vďaka tomuto mechanizmu dokážu flavanoly zachovať pružnosť ciev aj v situáciách, keď človek nehybne sedí a prietok krvi prirodzene klesá. „Už nejaký čas vieme, že flavanoly majú priaznivé účinky na prietok krvi z pozorovacích štúdií. Je prekvapujúce, že môžeme vidieť také silné účinky jednorazovej dávky na negatívne účinky sedenia,“ uviedol Laird.

Flavanoly pritom nepochádzajú len z kakaa. Vyskytujú sa aj v jablkách, slivkách, bobuľovitom ovocí či v čaji, ktorý vďaka nim získava nielen chuť, ale aj funkčný účinok.

Ich pôsobenie siaha ďaleko za hranice cievneho zdravia. Ako uvádza The Conversation, pravidelný príjem potravín bohatých na flavanoly zlepšuje pamäť a kognitívne funkcie. Ľudia, ktorí ich konzumujú málo, čelia vyššiemu riziku srdcovocievnych ochorení, Naopak tí, ktorí ich pravidelne zaraďujú do svojho jedálnička, majú pružnejšie cievy a lepšie kognitívne funkcie.

Flavanoly tak predstavujú dôležitý článok reťazca, ktorý spája výživu, mozgovú činnosť a zdravie srdca. Jediná šálka kakaa bohatého na flavanoly môže byť malým, ale účinným krokom k tomu, aby si sa cítil vitálnejšie aj počas dlhých hodín sedenia.

Čítaj viac z kategórie: Lifehacking

Zdroje: Medical News Today, The Physiological Societa, The Converstation

Najnovšie videá

Trendové videá