Vedci po 80-tich rokoch vyvinuli úplne nový druh čokolády

Linda Cebrová / 7. septembra 2017 / Food biznis

zdroj: pinterest.com/Twitter/Barry Callebaut Group

Na svete je o jedno hriešne pokušenie viac. Vedci zo Švajčiarska predstavili úplne nový typ čokolády. V obchodoch tak okrem mliečnej, tmavej a bielej už čoskoro môžeš očakávať aj rubínovú čokoládu!

Ruby sa stáva prvým novým druhom po dlhých 80-tich rokoch, kedy bola vo Švajčiarsku vyrobená prvá biela čokoláda. Rubínová čokoláda, pomenovaná po svojom netypickom odtieni, obsahuje špeciálny kakaový bôb a chutí ako lesné plody. A to napriek tomu, že neobsahuje žiadne arómy, dochucovadlá či farbivá.

„Ide o štvrtý druh čokolády, ktorý sa na svete objavil a predstavuje neopísateľný zážitok pre všetky vnemy. Snúbi sa v ňom sviežosť ovocných bobúľ a vášnivá jemnosť čokolády,“ uviedol hovorca čokoládovne Barry Callebaut.

Vedci v Belgicku a Francúzsku sa roky usilujú o rozlúštenie záhady zahaľujúcej nový druh kakaového bôbu a teraz predvídajú, že sa rubínová pochúťka stane trendy pamlskom najmä Generácie Y.

Prvýkrát bola svetu novinka predstavená na veľkej prezentácií Číne, kde má firma svoje továrne. Kým sa táto krémová a ľahko kyselkastá pochúťka dostane do predaja, potrvá to podľa firmy Barry Callebaut najmenej pól roka. Potom by mala byť dostupná vo všetkých krajinách, do ktorých sa výrobky firmy dovážajú.

Vedci z Barry Callebaut naozaj nespia na vavrínoch a usilujú sa aj o výrobu takzvanej ideálnej čokolády. Tá má byť nielen kaloricky vyvážená, ale predovšetkým schopná odolávať teplotám dosahujúcim 55 stupňov Celzia.

Výsledky chcú dosiahnuť zvláštnym výrobným procesom a nižším obsahom kakaového masla, prezradil riaditeľ oddelenia inovácií priemyslového výrobcu čokolády Barry Callebaut – Hans Vriens.

Tento typ čokolády odolávajúci teplu však nie je vynálezom 21. storočia. Už roky ju konzumujú švajčiarski a americkí vojaci, avšak nikdy nebola vyrábaná priemyselne. Práve o to sa dnes usiluje firma Barry Callebaut.

Čokoláda, ktorá sa nerozpustí, našťastie nestráca nič zo svojej chuti. Zachováva sa jej chrumkavosť a vďaka vedeckému zázraku sa rozpúšťa len v kontakte so slinami. Táto inovácia pritom zďaleka nie je jediná!

Barry Callebaut chce vyrobiť aj čokoládu, ktorá by robila ľudí šťastnejšími, vďaka priaznivým účinkom fenyletylamínu. Táto látka pôsobí ako antidepresívum. Ide o už známy stimulant, ktorý je možné izolovať a získať tak „šťastnú čokoládu.“ Máme sa teda na čo tešiť. :)

Pridať komentár (0)