Vedci varujú milovníkov syrov: Obľúbené druhy môžu predstavovať skryté riziko vtáčej chrípky

  • Vírus H5N1 prežije v syroch 60 dní
  • Bežné zrenie ho nezničí
  • FDA testuje stovky vzoriek
syry, vidiek, farma, mliečne produkty, dairy
  • Vírus H5N1 prežije v syroch 60 dní
  • Bežné zrenie ho nezničí
  • FDA testuje stovky vzoriek
ČLÁNOK POKRAČUJE POD REKLAMOU

Obľúbené syry zo surového mlieka môžu predstavovať skryté riziko v súvislosti s vtáčou chrípkou H5N1. Americkí vedci z Cornellovej univerzity odhalili znepokojujúce zistenia, ktoré by ťa mali zaujímať, ak patríš medzi milovníkov tradičných syrových výrobkov. Informuje o tom web cidrap

Vek syra nezaručuje bezpečnosť

Syry vyrábané zo surového mlieka sa tešia veľkej obľube v Spojených štátoch i vo svete. Predpisy vyžadujú, aby takéto výrobky zreli najmenej 60 dní, čo má inaktivovať baktériové patogény. Nedávne odhalenie vtáčej chrípky H5N1 u mliekového dobytka však vyvoláva otázku, či rovnaký proces dokáže inaktivovať aj tento vírus.

Odpoveď je podľa vedcov z Cornellovej univerzity vo väčšine prípadov záporná. Svoje zistenia zverejnili na serveri bioRxiv, ktorý publikuje vedecké práce pred ich recenzným konaním.

Americký Úrad pre potraviny a liečivá (FDA) a štát New York financovali túto štúdiu v rámci snáh o posúdenie hrozby vtáčej chrípky H5N1 z potenciálne kontaminovaných syrov zo surového mlieka. FDA v decembri 2024 samostatne spustil testovanie takmer 300 vzoriek 60-dňových syrov zo surového mlieka.

Čo ukázali testy

FDA vo svojej aktualizácii uviedol, že zo 110 doteraz zozbieraných vzoriek bolo 96 negatívnych pri testovaní polymerázovou reťazovou reakciou. Testy na 14 ďalších vzorkách stále prebiehajú. Zatiaľ žiadna vzorka nepreukázala pozitívny výsledok na H5N1.

Výsledky štúdie Cornellovej univerzity však vzbudzujú obavy o bezpečnosť potravín. Vedci vyrábali syry zo surového mlieka umelo obohateného o vírus H5N1 pri rôznych úrovniach pH od 6,6 do 5,0 – všetky v kyslom rozsahu. Testovali aj vzorky čedarového syra zo surového mlieka, ktorý bol neúmyselne vyrobený z mlieka kontaminovaného H5N1 po vypuknutí nákazy u farmárskych kráv využívaných na mlieko.

V syroch vyrobených z obohateného mlieka testy ukázali, že infekčný vírus zostal prítomný počas celého procesu výroby syra a až do 60 dní zrenia pri úrovniach pH 6,6 a 5,8. Vírus neprežil pri úrovni pH 5,0, ktorá je najkyslejšia, čo potvrdzuje skoršie zistenia, že vírusy chrípky typu A sú citlivé na kyslé prostredie.

Opakovaná konzumácia zvyšuje riziko

Hoci infekčná dávka vírusu pre ľudí nie je známa, opakované požitie kontaminovaných surových mliečnych výrobkov môže zvýšiť pravdepodobnosť infekcií,“ napísal výskumný tím.

Vedci upozorňujú, že ich zistenia vyvolávajú obavy o bezpečnosť potravín nielen v prípade zrejúcich syrov zo surového mlieka, ale aj iných výrobkov zo surového mlieka, najmä vzhľadom na skutočnosť, že vírus môže pretrvať až 56 dní v chladničke.

Ďalšie prípady a odporúčania

V New Yorku evidujú nové prípady vtáčej chrípky. Newyorský zdravotnícky úrad aktuálne vyšetruje dve mačky z odlišných domácností, ktoré nakazil vírus vtáčej chrípky.

Úrady nezverejnili pôvod nákazy mačiek. Občanov žiadajú nekŕmiť domáce zvieratá surovým jedlom ani mliekom a zabrániť im pohyb vonku, kde hrozí kontakt s voľne žijúcimi vtákmi alebo zvieratami.

Úradníci ubezpečujú, že ľuďom hrozí len nízke riziko.

Americké ministerstvo poľnohospodárstva (USDA) cez Službu pre zdravie zvierat a rastlín (APHIS) objavilo nové ohniská H5N1 v hydine v dvoch štátoch – dva dedinské chovy v rôznych okresoch Oklahomy a trh so živou hydinou vo Filadelfii.

Miluješ syry zo surového mlieka? Tieto informácie by mali ovplyvniť tvoje stravovacie návyky. Odborníci potvrdzujú nízke riziko pre ľudí, no opatrnosť rozhodne nesmieš podceniť, zvlášť pri častej konzumácii týchto výrobkov.

Čítaj viac z kategórie: Zaujímavosti

Zdroje: biorxiv, cidrap, FDA

Najnovšie videá

Trendové videá