Vedci varujú pred obľúbenou potravinou Slovákov: Riziko rakoviny zvyšuje až o 12 percent
- Maslo už nie je len nepriateľom tvojej peňaženky, ale aj zdravia
- Rozsiahla štúdia odhalila, že konzumácia masla zvyšuje riziko úmrtia o 15 percent

- Maslo už nie je len nepriateľom tvojej peňaženky, ale aj zdravia
- Rozsiahla štúdia odhalila, že konzumácia masla zvyšuje riziko úmrtia o 15 percent
Po novom ťa môže „doraziť“ nielen cena masla, ale aj maslo ako také. Šokujúca štúdia výskumníkov z Harvard Medical School totiž prišla na to, že ľudia, ktorí konzumujú viac masla, majú o 15 percent vyššiu pravdepodobnosť úmrtia.
Ako informuje portál Euronews, maslo môžeš nahradiť rastlinnými olejmi, ktoré dokonca predlžujú život. Štúdia publikovaná v časopise JAMA Internal Medicine odhalila, že vysoký príjem rastlinných olejov, ako je napríklad kukuričný, olivový a repkový, sa ukázal byť prospešný pre ľudské zdravie.
Maslo spôsobilo zvýšenie rizika rakoviny o 12 %
Vedci sledovali viac ako 221-tisíc Američanov, pričom analyzovali ich stravu pomocou dotazníkov o jedle. Prišli s prekvapivým záverom – nahradenie masla rastlinnými olejmi akéhokoľvek druhu, znížilo pravdepodobnosť úmrtia takmer o 20 percent.
Každé zvýšenie denného príjmu rastlinných olejov o 10 gramov znížilo riziko úmrtia na rakovinu o 11 percent a riziko úmrtia na srdcové choroby o šesť percent. Porovnali to s výsledkami ľudí, u ktorých denný nárast konzumácie masla o 10 gramov zvýšil riziko úmrtia na rakovinu o dvanásť percent.
Vedci prišli s vysvetlením, že ak vymeníš kúsok masla za ekvivalentné množstvo rastlinného oleja, celkové riziko úmrtia sa znižuje o 17 percent. Američanov sledovali po dobu 50 rokov, medzitým ich zo 221-tisíc zomrelo 50 932. Z toho viac ako 12-tisíc ľudí zomrelo na rakovinu a viac ako 11-tisíc z nich skonalo na srdcové choroby.
Výhody a nevýhody rastlinných olejov
Maslo je plné nasýtených tukov, ktoré sú známe tým, že prispievajú k zvýšenej hladine cholesterolu a vyššiemu riziku srdcových chorôb. V cievach sa tak hromadia tukové usadeniny a zvyšuje sa riziko mozgovej príhody. Nadmerná konzumácia týchto tukov tiež vedie k nadváhe.
V praxi to znamená, že margarín môže byť pre teba prospešnejší, ako bežné maslo, ktoré kúpiš, nakoľko ten je vyrobený z rastlinných olejov. Obsahujú vyšší podiel nenasýtených tukov, ktoré sa považujú za prospešnejšie pre zdravie srdca.
Avšak, rastlinné oleje zo semien, napríklad slnečnicový či ľanový, vedci skritizovali a spájajú ich s ochoreniami ako cukrovka 2. typu, depresia a dokonca aj s Alzheimerovou chorobou. Niektoré štúdie hovoria o tom, že tieto oleje zvyšujú mieru výskytu rakoviny.
Dôvodom má byť vysoký obsah omega-6 mastných kyselín, ktoré podľa niektorých odborníkov podporujú zápal – tak pomáhajú rastu rakovinových buniek a bránia telu v boji.
Vedci odhalili, ktoré maslo je najzdravšie
Ako píše web Trend.sk, štúdia z roku 2016 zistila, že maslo je zdravšie než cukor alebo škrobové potraviny vrátane bieleho chleba, ak je to v kontexte diabetu a srdcových chorôb. Maslo je podľa doktorky Ekavi Georgousopoulouovej potravina s vysokou energetickou hodnotou a obmedzeným množstvom živín. Viacero odborníkov odporúča denne konzumovať najviac dve polievkové lyžice masla.
Zdravším maslom by malo byť nesolené maslo, ktoré viacero odborníkov odporúča na varenie. Solené maslo predstavuje nadmerný príjem soli, hlavne u dospelých, čo je jedným z rizikových faktorov rozvoja chronických chorôb. Výhodné by malo byť aj maslo s nízkym obsahom tuku, avšak podľa odborníčky to kompromituje obsah vitamínov.
Najzdravšie maslo by malo byť z mlieka kráv, ktoré spásajú pastviny alebo sú kŕmené trávou. Podľa profesora Sandera je to lepšie vyvážená alternatíva s obsahom omega-3 mastných kyselín a obsahuje viac betakaroténu, ktorý sa v tráve nachádza vo vysokom množstve. Ak sa masla nechceš vzdať, táto alternatíva vychádza najzdravšie.
Čítajte viac z kategórie: Zaujímavosti
Zdroje: Euronews, JAMA Network, Trend