Vedci vyvinuli prvé pivo obsahujúce probiotiká

  • Milovníci piva odjakživa tvrdia, že pivo je zdravé. To sa rozhodli naplno podporiť aj vedci zo Singapuru. Vytvorili prvé pivo, ktoré skutočne obsahuje probiotiká.
 srcset
pexels.com / pixabay.com
  • Milovníci piva odjakživa tvrdia, že pivo je zdravé. To sa rozhodli naplno podporiť aj vedci zo Singapuru. Vytvorili prvé pivo, ktoré skutočne obsahuje probiotiká.

Probiotiká sú živé organizmy, ktoré sa pridávajú do potravín či krmív. Typickým príkladom potravín obsahujúcich probiotiká sú jogurty, plesňové syry či acidofilné mlieko. Probiotiká pozitívne vplývajú na zdravie a rovnováhu črevnej mikroflóry organizmu. Nápady na takéto pivá už vznikli aj v minulosti, avšak probiotiká sa pri procese vyrábania piva zabijú kvôli prítomnosti chmeľovej kyseliny zvanej aj Hop Acid. Pivo tak vo finálnej podobe žiadne probiotikum neobsahuje.

To však nie tento prípad. Tím vedcov z Národnej univerzity v Singapure prišiel s pivom, ktoré naozaj obsahuje tieto živé organizmy.  Pri tejto výrobe sa využíva mliečna baktéria Lactobacillus paracasei L26, ktorá je imúnna voči chmeľovej kyseline. Ďalším dôvodom je aj nízky obsah alkoholu v pive.

zdroj foto: news.nus.edu.sg

„Pri výrobe tohto piva sme použili baktérie kyseliny mliečnej ako probiotikum. Týmto spôsobom tak zužitkujeme cukry prítomne v mladine a vytvoríme tak kyslé mliečne baktérie, vďaka ktorým získa pivo ostrú vôňu a chuť. Finálny produkt, ktorého výroba trvá približne mesiac tak obsahuje približne 3.5 % alkoholu,“ povedal Chan Mei Zhi Alcine, jeden z členov vývojárskeho tímu.

Názory na probiotiká sa však rôznia. Niektorí lekári ich radia prijímať len v prípade, kedy človek vysoké dávky antibiotik, aby sa ochránili baktérie nachádzajúce sa v žalúdku, a tým sa predošlo neočakávanej hnačke. Okrem iného, to môže znižovať nebezpečenstvo vzniku baktérie Clostridium difficile, ktorej symptómy sú horúčka, nevoľnosť či bolesť brucha.

Hoci sú probiotiká prospešné pre zlepšenie zdravia ľudí, je otázne do akej miery pomáhajú zdravým ľudom. Výskumníci o svojom pive tvrdia, že nakopáva imunitu. 

V súčasnosti je možné na trhu s pivom dostať prakticky akýkoľvek typ piva, je teda isté že pivo s obsahom probiotík si nájde svojich fanúšikov. Výskumníci si svoje už svoje pivo stihli aj patentovať, takže je len otázkou času, kedy sa takéto pivo objaví aj v našich obchodoch.

zdroj: iflscience.com

Najnovšie video