Vedú bistro, kde sú ľudia ochotní čakať na jedlo v rade: Niekto na nás zavolal hygienu, než sme otvorili

  • Šodó bistro sa rýchlo stalo kultom
  • Ľudia sem chodia na raňajky či obedy, aj keď vedia, že si predtým budú musieť postáť v rade
Šodó bistro
  • Šodó bistro sa rýchlo stalo kultom
  • Ľudia sem chodia na raňajky či obedy, aj keď vedia, že si predtým budú musieť postáť v rade

Šodó bistro je gastroprevádzka, ktorá sa teší obrovskej obľube medzi miestnymi aj turistami. Stoja za ním Gabi a Peter, alias PG Foodies, ktorí už prevádzkujú aj bistro Etapa.

Zároveň ide o podnik, pod ktorým sú podpísaní aj Zuzka a Honza, alias Taste of Prague, ktorí v Prahe prevádzkujú gastronomické prehliadky. Samozrejme, kompletným ho robí celý tím, počnúc šéfkuchárom Ondrejom Dufekom, kuchármi, pekárkami, baristami či umývačkou.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Šodó (@sodo_bistro)

Motiváciou na rozbeh bistra pre nich bola pandémia. „V Taste of Prague sme totiž nemohli našu činnosť prevádzkovať – na gastronomické prehliadky musíte mať otvorené hranice aj reštaurácie. Takže sme si hovorili, že otvoríme niečo pre miestnych. Pôvodne to mal byť obchod, ale potom sme to zmenili na bistro a privzali Gabi a Petra k spolupráci. Bez nich by sme to nikdy neotvorili.“

Šodó je vlastne malé raňajkové bistro. Unikátne je najmä jeho ponukou a podľa jeho zakladateľov je špecifické aj jeho veľkosťou (alebo skôr malosťou) priestoru a celkovou organizáciou práce.

Na rekonštrukciu a vybavenie podniku dali približne 150- až 200-tisíc eur. „Investície do priestoru a vybavenia išli z našich úspor. A samozrejme sme sa báli, ale zatiaľ (ťuk ťuk) sme prevádzku dotovať nemuseli.“

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Šodó (@sodo_bistro)

Veria, že vložené peniaze sa im vrátia o niekoľko rokov. Ich odhad je na dva či tri roky. Priznávajú však, že ich veľmi prekvapilo ako komplexná prevádzka to v skutočnosti je.

„Nejde len o to uvariť kávu alebo raňajky, ale je za tým veľa logistiky: ako sa budú zavážať a objednávať suroviny, kde to budeme skladovať, ako budeme nakladať s odpadmi, kde budeme prať a tak ďalej. Aby sa vydali jedny raňajky s kávou, musí sa stať veľa vecí a žiadna z nich sa nesmie pokaziť.“

Dokonca sa už stihli stretnúť aj s tým, že niekto na nich zavolal kontrolu z hygieny, ešte než otvorili.

Tento článok je dostupný členom Startitup PREMIUM

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá