[Podcast s Romčom] Ich klienti majú miliardové obraty. Na Slovensku čelia podnikatelia týmto problémom

[Diskusný Klub] Jakub Ptačin: Odrbávať na Slovensku už nemôže byť jednoduchšie

[Hacker Zdravia] Prekonal množstvo operácií a nevzdal to. Ak chceš byť lepší, musíš pokoriť svoje ego

Vegánske „mlieko“ je len predražená voda. Doma ho vyrobíš za pár centov

  • Rastlinné mlieko v supermarkete stojí veľa peňazí
  • Jednoducho a lacno si ho môžeš vyrobiť aj doma
BeFunky-collage - 2020-11-19T095708.003
Pixabay/Shutterbug75 , My Luu
  • Rastlinné mlieko v supermarkete stojí veľa peňazí
  • Jednoducho a lacno si ho môžeš vyrobiť aj doma

Všimol si si v supermarketoch rastlinné mlieko? Skúšal si ho? Tento nápoj je v mnohom podobný klasickému kravskému alebo koziemu mlieku. Má však svoje výhody, ale aj nevýhody. Samozrejme, chutí inak a v závislosti na použitých plodoch sa vyrábajú mlieka s rôznym pomerom tukov, bielkovín a sacharidov. Pri pohľade na zloženie však zistíš, že obsahuje z viac ako 99% len vodu.

Liter rastlinného mlieka ťa v obchode bude stáť minimálne euro, no niektoré druhy vyjdu aj na dve či dokonca tri eurá. Dosť veľa, však? Našťastie si tento lahodný nápoj môžeš úplne jednoducho a rýchlo vyrobiť sám doma. Popravde, rastlinné mlieko v obchodoch je absolútne predražené. Jeden liter homemade nápoja ťa nebude stáť ani 15 centov.

Ingrediencie na výrobu rastlinného mlieka

Rôzne rastliny vytvoria mlieko s rozdielnym pomerom bielkovín, sacharidov a tukov. V tomto recepte nájdeš návod na mlieko, ktoré obsahuje viac tukov a bielkovín, podobne ako to zo zvierat.

Na cca 1,5l mlieka budeš potrebovať:

  • 100g ovsených vločiek
  • 50g orechov alebo semien (ja som použil mandle a slnečnicové semienka)
  • vodu
  • podľa chuti sladidlo ako agávový sirup, cukor alebo karob
  • štipku soli

Na začiatku si teda navážime vločky,

slnečnicové semienka

a mandle.

Všetko zmiešame v jednom hrnci.

Zalejeme studenou vodou a necháme minimálne pol hodinu odmočiť. Ideálne je nechať  odmočiť celú noc.

Potom vodu vylejeme

a rozmočenú zmes zalejeme vriacou vodou.

Povaríme 3-5 minút.

Dáme do mixéra a poriadne rozmixujeme (pozor, neznič si mixér vriacou hmotou, mixovať môžeš až po vychladnutí)

Nalejeme do kovového sitka. Niektorí ľudia odporúčajú filtrovať mlieko cez gázu alebo inú látku, ale pri tomto konkrétnom recepte to naozaj neodporúčam.

Moje sitko je také jemné, že mlieko musím miešať vareškou, aby odkvapkalo do misky a oddelilo sa od dužiny. Takéto sitko je na separáciu najlepšie.

Po niekoľkých minútach miešania je oddelené.

Dužinu nevyhadzuj! Hodí sa na ráno do vločiek alebo müsli. Obsahuje veľa vlákniny a tuku, bola by škoda, ak by to skončilo v koši.

Čo ďalej? Nezabudni pridať trošku soli, inak bude mlieko mdlé a bez chuti. Mliečko si pekne nalej do fľašky alebo ho rovno vypi. Ak je príliš husté, smelo dolej vodu a poriadne pomiešaj. 

Krása :)

Môžeš ho ešte osladiť. Ideálne niečím zdravím.

Ja mám veľmi rád homemade vegánske mlieko ochutené karobom. 

Mňam!

Tipy a triky pri výrobe rastlinnného mlieka

Daj si pozor, aby ti mlieko neskyslo! Narozdiel od tých zo supermarketu v sebe nemá konzervačné látky a ďalšie chemikálie, ktoré zabránia prirodzeným procesom. Ak ho neplánuješ vypiť do 2-3 dní, radšej ho hoď do mrazničky. Z mojej skúsenosti je väčšinou po troch dňoch už citeľne kyslé.

Rastlinné mlieko sa najčastejšie vyrába z týchto ingrediencií:

  • vločky
  • ryža
  • kokos
  • orechy (mandle, lieskovce, kešu, arašídy…)
  • semienka
  • sója
  • quinoa

A pokojne skúšaj aj ďalšie rastliny. Čo ti v tom bráni? Niektoré, ako quinou či orechy, je vhodné dlhšie povariť, vločky v podstate stačí iba zaliať vriacou vodou. Mandle pred mixovaním namoč na noc do studenej vody, nemusíš ich variť. Jedným z riešení je aj rozmixovať ingrediencie surové a jemne prevariť až hotové mlieko.

Rastlinné mlieko chutí perfektne, ak doň rozmixuješ banán, jahody alebo lesné plody. V pohode aj jablká či iné ovocie. Sú to skvelé raňajky!

Tak neváhaj a vyskúšaj to. Nekupuj predražené rastlinné mlieka z obchodu. To, čo si vyrobíš sám, ti aj tak bude chutiť oveľa viac. A navyše je to oveľa, oveľa lacnejšie.

Najnovšie video

Najnovší podcast

[Diskusný Klub] Jakub Ptačin: Odrbávať na Slovensku už nemôže byť jednoduchšie

Najnovšie