Fico zaútočil na Najvyšší súd SR. Sudcovia sa bránia ostrým vyhlásením / SNKZ #35

play icon

Aj dnes, 10. apríla ti prinášame Správy, na ktorých záleží. Náš unikátny Startitup NEWS podcast moderuje výlučne umelá inteligencia, ktorá vygenerovala moderátorskú dvojicu Alberta a Dianu.

Poď si vypočuť, aké udalosti a správy aktuálne hýbu Slovenskom.

Správy, na ktorých záleží

V utorok ráno došlo pod mostom Lanfranconi k tragédii, keď muž skočil z pešej lávky na betón a zraneniam na mieste podľahol. Pred tým sa pokúsil skočiť pod prechádzajúcu električku. Polícia vyšetruje príčiny a okolnosti jeho smrti, pričom muž mal okolo 35 rokov, tmavé vlasy, štíhlu postavu a bol oblečený v šedých športových oblečeniach s tetovaniami.

Google spúšťa beta verziu funkcie „Find My Device“ pre Android, ktorá umožňuje nájdenie stratených zariadení aj v offline režime. Meta zase zavádza označovanie obsahu generovaného umelou inteligenciou, aby ochránila používateľov pred deepfakes, s plánom označovať takýto obsah od mája 2024.

Ficova vláda navrhuje zmeny v zákone o katastri, ktoré by obmedzili verejný prístup k údajom, a to zavedením povinnej registrácie pre získanie informácií. Slovensko Digital kritizuje tento návrh za absenciu dôkazov o jeho účinnosti v boji proti kriminalite a za obmedzenie anonymného prístupu.

Fio banka čelí problémom po chybnom dvojnom strhávaní peňazí z účtov svojich klientov, čo vyvolalo rozruch medzi klientami. Situáciu následne dostali pod kontrolu a všetky duplicitné platby mali byť stornované.

Dôležité informácie

Diskusie o ukončení vojny na Ukrajine zahŕňajú možnosti územných ústupkov Rusku výmenou za bezpečnostné záruky alebo členstvo Ukrajiny v NATO. Kontroverzné návrhy vyvolávajú kritiku a rozpravy o dôsledkoch pre bezpečnosť Ukrajiny a geopolitickú stabilitu.

Európa zažíva nadpriemerné teploty s tropickými dňami a zvýšeným rizikom búrok. Francúzsko už zasiahli silné búrky s krúpami. Očakáva sa radikálna zmena počasia v treťom aprílovom týždni s ochladením a možnými mrazmi.

Ivan Korčok po prehratých prezidentských voľbách pripustil sklamanie, ale zostáva otvorený ďalším politickým možnostiam. Odmietol pomstu, ale zároveň kritizoval antikampaň a vyjadril pochybnosti o efektívnosti svojej kampane.

Andrej Danko čelí kritike po poškodení semafora a odchode z miesta nehody. Prokuratúra rozhodla, že ide o priestupok. Danko tvrdí, že škodu nahradil a očakáva konečné rozhodnutie.

Vláda rozširuje pomoc pri splácaní hypoték, čo vyvolalo kritiku opozície za neefektívnosť a nízky počet prijímateľov. Daniel Karas zo Smeru predložil túto iniciatívu s cieľom pomôcť nízkopríjmovým domácnostiam.

Zákaz uväzovania psov na reťazi na Slovensku má zlepšiť ich životné podmienky, s výnimkami pre určité situácie, o ktorých sa dozvieš v podcaste. Zákon zdôrazňuje zodpovednosť majiteľov a stanovuje sankcie za porušenie.

Premiér Fico vyzýva na odstránenie sudcov Najvyššieho súdu kvôli arbitrárnym rozhodnutiam. KDH a opozícia, ako aj Združenie sudcov Slovenska, odsudzujú jeho výroky ako nevhodný tlak na justíciu.