Vinárka Monika pokračuje v rodinnej tradícii. S pojazdnou vinotékou brázdi slovenské cesty

  • Monika má 28 rokov a Vínku založila v novembri minulého roku
  • Vína navrhuje sama a asistuje jej pri tom otec - známy vinár. Potrpia si na kvalitné hrozno, dobre odvedenú prácu a autentickosť
  • Jej vína okrem pojazdnej Vínky nájdeš aj v Choco moco pri Štrkovci v Bratislave, v divadelnej kaviarni Bezkydov v Trnave, či v Hollerungu v Modre
vinka
Archív Vínka
  • Monika má 28 rokov a Vínku založila v novembri minulého roku
  • Vína navrhuje sama a asistuje jej pri tom otec - známy vinár. Potrpia si na kvalitné hrozno, dobre odvedenú prácu a autentickosť
  • Jej vína okrem pojazdnej Vínky nájdeš aj v Choco moco pri Štrkovci v Bratislave, v divadelnej kaviarni Bezkydov v Trnave, či v Hollerungu v Modre

Je mladá a perspektívna. Žije v Bratislave a víno ju nadchýnalo celý život. Otec je vinár, mama someliérka a spoznali sa na vinárskej škole. Má pojazdnú vinotéku a sama si so svojou prevádzkou brázdi západné Slovensko. A na cestách ju je počuť. Otec je rád, že má doma vinárku, a že má kto pokračovať v rodinných tradíciách. V lete pije frizzante, v zime Modrý Portugal. Vínka je vznikla spojením vína a priezviska – Víno Kadúch.

Keď sa začal v hlave Moniky Kadúchovej rodiť nápad rozbehnúť si biznis s vínom, rozmýšľala aj nad klasickou kamennou vinotékou. Túžila však po priestoroch, aké videla vo svete – záhrady plné zelene a taliansky feeling. Po spoločných rodinných poradách a rozhovoroch s priateľom vznikol koncept pojazdnej vinotéky. Aktuálne nemajú náklady na prevádzku a cestujú si kade-tade.

zdroj: archív Vínka

Vy ste vinárska rodina…

Áno. Môj otec je celý život vinár. My dvaja tvoríme spolu. Veľa sa pri výrobe rozprávame, konzultujeme odrody, chute. Ja si potom finálne vyberám. Nemám veľa druhov vína, je ich päť.

Kde máte vinohrady?

V Jablonci kúsok od Cífera. Je to malokarpatská vinohradnícka oblasť. Vinárstvo sa nachádza v priestoroch niekdajšieho starého poľnohospodárskeho družstva. Priestor vyzerá veľmi nostalgicky, dodnes sa tam nachádzajú staré stroje a opustený kúsok dávneho vinárstva. Rastie tam veľmi veľa bazy. Z tej potom robím naše bazové víno. Bazu si na tomto družstve ručne zbierame.

Ako vyzerá tvorivý proces?

V otcovom vinárstve je viacero odrôd. My sa sústredíme výlučne na tie slovenské. A okrem toho máme víno z čiernych ríbezlí a bazového kvetu. Ja som všetky vína najprv ochutnala a tie, ktoré mi chutili najviac, tie spravil pre mňa. Robiť víno je veľmi ťažká práca. Fyzicky náročná. Robí sa v zime, v lete, keď prší, keď sneží, aj keď mrzne. Stále. Od zberu cez lisovanie, kvasenie až po hrozno. Aj samotné plnenie do fliaš je náročné.

zdroj: archív Vínka

A vy ste ako dieťa necítili odpor k tomuto celému? Lebo to sa niekedy stáva, že keď sa vám prázdniny spájajú vyslovene s prácou vo vinohradoch, viem si predstaviť, že to zanechá stopu.

Práveže naopak! Pre niekoho je detstvo vôňa koláčov u babky, pre mňa je to vôňa rozliateho vína v aute. Je to príjemné. A ešte tá špecifická pavôňa pivnice.

Aké druhy vín má Vínka?

Ovocné víno z čiernych ríbezlí, ktoré je mimochodom veľmi zdravé, pretože je tam naozaj veľký podiel čiernych ríbezlí. Potom víno z bazového kvetu. Jeho výroba spočíva v macerovaní bazových kvetov vo víne. Kvety sa dávajú do špeciálnych uzatvárateľných vriec, macerujú sa tam dosť dlhú dobu a víno potom túto bazovú vôňu nasiakne. Čiže v konečnom dôsledku je to stále hroznové víno, ale má veľmi príjemnú vôňu bazových kvetov. Nepridávame žiaden bazový sirup a ani syntetické vône. Len čisto bazové kvety. Je to suché víno, ale tým, že vonia, je veľmi príjemné.

Máte aj frizzante…

Áno. Je to jemne perlivé víno. Teraz je obrovským boomom prossecco, ktoré je talianske a môže sa vyrábať len v Taliansku a z konkrétnej odrody. Frizzante môže byť na druhej strane pokojne aj ríbezľové víno a má perlivú chuť.

Babské pitie…

Babské. Ale to, čo vyrábam ja, má aj dosť percent alkoholu. 😊

Ako vyzerá vaše pojazdné vinárstvo?

Je to talianska trojkolka Piaggio. Interiér som si navrhla sama. Je plne pojazdná a je celkom náročné sa s ňou presúvať, pretože jazdí maximálne 45 km/h. A jazdím ňou výlučne ja. Je navrhnutá tak, že predná časť je reprezentatívna, určená pre zákazníka, je obložená drevom, dá sa tu čapovať frizzante alebo iné víno, všade sú kvety, vázy a vystavené vína. Z druhej strany sa nachádza skladový priestor, kde mám uložené víno, je tam chladnička, ale tiež odkladací priestor na sklenené poháre, pretože sa v rámci zero-waste snažím ísť ekologickou cestou.

V mojom Piaggio je aj umývadlo, kde si viem všetky poháre umyť. Stále sa snažím uprednostniť a ponúknuť sklo. Víno stále predávam ja osobne. Pre mňa je veľmi dôležitý kontakt so zákazníkmi, rozhovory. Keď sa Piaggio otvorí, nie je tam žiaden pult. Neexistuje teda bariéra medzi mnou a zákazníkom. Kontakt je teda veľmi blízky a intenzívny. Ja som tými ľuďmi obklopená. Niekedy sa mi dokonca stáva, že zákazníci prídu a nevedia, kto tam predáva.

zdroj: archív Vínka

Plánujete expandovať?

Plánujeme. Aj keď jedno autíčko zatiaľ úplne stačí. Skôr sa teraz zameriavam na to, aby sa vínko umiestňovalo do takých menších pekných vinárničiek. Oslovujem s ponukou rôzne sympatické podniky. Určite nechceme ísť do veľkých reťazcov.

Ako vznikli fľaše a celý vizuál?

To bolo také milé spojenie medzi Slovenskom a Českom. Za celým vizuálom stojí grafická dizajnérka Adela Bláhová. My dve sme si hneď sadli, preto sú etikety aj finálna podoba Vínky veľmi intímnou a osobnou záležitosťou. Absolútne ma to vystihuje. Ona presne pochopila to, čo som potrebovala dostať na fľašu. Chcela som niečo jednoduché, minimalistické. A veľmi dôležité bolo pre mňa zachytiť náročnosť práce, ktorú vykonávame. Preto každý znak, ktorý sa na fľaši nachádza, má význam. V každom jednom je odtlačok prsta. Ten znázorňuje fyzickú prácu. A keď uvidíš tú fľašu, dizajnom asi nezapadá medzi bežný priemer. A práve to bolo zámerom.

zdroj: archívVínka

Vy máte veľmi rada Taliansko, však?

Áno. Ich spôsob života sa mi veľmi páči. A najmä to, ako dokážu prepojiť prácu s la dolce vita.

Evidujú vás vinári?

Možno niektorí, ale zatiaľ ma neberú ako konkurenciu. Je to logické.

Je počiatočná investícia veľká? 

Pre niekoho to môže byť zanedbateľná čiastka, no na druhej strane pre niekoho, kto začína a rozbieha biznis prvýkrát s veľkým rizikom, každá tisícka zaváži. Veľa položiek ale aj veľa kontaktov napokon vytvorí sumu, ktorá je veľká, ale nie natoľko, aby sa z nej človek zbláznil. A tým, že sa pomaličky dostávam do povedomia ľudí, celé sa to pekne, nenásilne rozbieha. Prvotný vklad sa zatiaľ nevrátil, ale ak to pôjde týmto tempom, o tie dva roky by sa mohol.

Monika má už na konte aj niekoľko ocenení. Zlatá medaila za Ríbezľové víno, striebornú dostal jej Modrý Portugal 2018 a Devín 2018. Keď sa bývalý prezident Andrej Kiska lúčil v krajských mestách s postom hlavy štátu, Vínka nesmela chýbať. Monikino skvelé víno hostilo prezidenta ale aj divadelníkov v Trnave.

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech