Vláda určila dátum, kedy gastrolístkom zazvoní umieračik. Môžeš si za ne pýtať hotovosť
- Od marca 2021 si budú môcť zamestnanci vybrať, či chcú dostávať gastrolístky alebo hotovosť
- Zmena sa netýka zamestnancov, ktorí sa stravujú v závodných kantínach
- Od marca 2021 si budú môcť zamestnanci vybrať, či chcú dostávať gastrolístky alebo hotovosť
- Zmena sa netýka zamestnancov, ktorí sa stravujú v závodných kantínach
Poznáme dátum, kedy na Slovensku skončí éra gastrolístkov. Vláda Igora Matoviča konečne presadila novelu, na ktorú čakalo mnoho zamestnávateľov aj reštaurácií celé roky. Niektorých, naopak, veľmi sklamala.
Od začiatku marca budúceho roka dostanú zamestnanci možnosť vybrať si medzi gastrolístkom a finančným príspevkom na stravovanie. Vyplýva to z návrhu novely Zákonníka práce, ktorý v stredu schválila vláda.
Právo výberu sa má týkať len zamestnancov u zamestnávateľov, ktorí nezabezpečujú stravovanie vo vlastnom alebo zmluvnom stravovacom zariadení. Zároveň sa majú ponechať výnimky z možnosti voľby tam, kde už doteraz bol uplatňovaný finančný príspevok na stravovanie.
Zamestnávateľ bude môcť podľa rezortu práce upraviť pravidlá, akým spôsobom sa realizuje výber zo strany zamestnanca. „Vzhľadom na rozmanitú veľkosť zamestnávateľov a rozličné podmienky u nich, ponecháva zákon tieto otázky na zamestnávateľov a upravuje len minimálne pravidlá, pričom umožňuje, aby si pre tieto účely vydal vnútorný predpis,“ uviedol rezort v dôvodovej správe k návrhu novely pracovného kódexu.
Zdobrovoľnenie gastrolístkov sa podľa ministerstva práce môže týkať 50 % až 60 % zamestnancov v pracovnom pomere, keďže sa nevzťahuje na zamestnancov zamestnávateľov, ktorí majú vlastné alebo zmluvné stravovacie zariadenie.
Zamestnávateľské zväzy oceňujú zdobrovoľnenie gastrolístkov pre zamestnancov, podľa nich je však potrebné vyriešiť ustanovenie o výbere medzi gastrolístkom a finančným príspevkom na stravu. Na forme platieb by sa podľa zamestnávateľov mali dohodnúť odbory a zamestnanecká rada, alebo väčšina zamestnancov.
Žiadne lístky, len karty
Zamestnávatelia zároveň navrhujú, aby provízie pre emitentov gastrolístkov boli limitované do výšky 2 percent pri predaji i spätnom výkupe. Samotné stravovacie poukážky by sa pritom používali výhradne v elektronickej forme. V spoločnej tlačovej správe to uviedli Republiková únia zamestnávateľov spolu s U.S. Steel Košice a ďalšími štrnástimi zamestnávateľskými zväzmi a združeniami.
Podľa zamestnávateľov je nevyhnutné zapracovať do legislatívneho návrhu, aby peňažný príspevok na stravu bol v rovnakom daňovom a odvodovom režime ako v súčasnosti gastrolístky, teda nepodliehal daniam ani odvodom. Príspevok na stravu by zároveň nemohol byť predmetom prípadnej exekúcie vedenej voči zamestnancovi. „Zamestnávatelia súčasne vyzývajú aj odbory, aby konečne začali hájiť záujmy zamestnancov a nepodieľali sa na zachovaní biznisu pre emitentov na úkor tých, ktorých záujem by mali hájiť,“ uvádza sa v tlačovej správe.
Zdroj: SITA