Vo veľkonočných figúrkach sa môže skrývať falošná čokoláda, varuje ministerstvo

  • Do figúrok putujú namiesto kakaového masla lacné rastlinné tuky
  • Kakaové cukrovinky sú na prvý pohľad takmer nerozoznateľné od čokoládových
  • Najkvalitnejšie cukrovinky spoznáš podľa kakaového masla a jednoduchého zloženia
zdroj: Pexels/Pixabay
  • Do figúrok putujú namiesto kakaového masla lacné rastlinné tuky
  • Kakaové cukrovinky sú na prvý pohľad takmer nerozoznateľné od čokoládových
  • Najkvalitnejšie cukrovinky spoznáš podľa kakaového masla a jednoduchého zloženia

K Veľkej noci neodmysliteľne patria čokoládové figúrky, ktoré často končia vo výslužkach pre šibačov. Nie všetky sú však hodné označenia „čokoládové“. Ak sa necháte zlákať pestrofarebným obalom, ľahko vám v žalúdku pristane lacná kakaová poleva. Ak chce spotrebiteľ skutočne čokoládovú figúrku, mal by si pri nákupe skontrolovať, či obsahuje figúrka v zložení kakaové maslo a čo najvyšší podiel kakaového prášku, tzv. kakaovej sušiny.

Od poctivej čokolády sa nemusia líšiť vzhľadom, cenou a ani množstvom kalórií. Prezrádza ich však odlišné zloženie. Reč je o kakaových figúrkach, ktoré si spotrebitelia zvyknú zamieňať s čokoládovými.

zdroj: MPSR

Takéto cukrovinky sa nemôžu nazývať „čokoládové“, pretože nespĺňajú základné požiadavky na zloženie čokolády. Preto na ich etiketách spotrebiteľ nájde marketingové názvy ako „poleva s kakaovo-mliečnou príchuťou“, „kakaová pochúťka“, „mliečna pochúťka“, „kakaová figúrka“, „figúrka z kakaovej hmoty“ či „figúrka z kakaovej polevy“.

„Najdrahšia a základná surovina na výrobu čokolády je kakaové maslo a to v nečokoládových figúrkach takmer vždy chýba. Výrobcovia namiesto neho používajú náhrady ako palmový tuk, bambucké maslo či iné druhy rastlinných tukov, ktoré sú nielen lacnejšie, ale aj jednoduchšie na spracovanie. To sa prejavuje aj na špecifickej vôni i bledej farbe rozbalených figúrok. „Napodobeniny“ čokolády sú chudobné aj na obsah kakaového prášku, takzvanej kakaovej sušiny, ktorá tvorí v zložení len 8- až 15-percentný podiel,“ vysvetľuje Milan Lapšanský, generálny riaditeľ sekcie potravinárstva a obchodu Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

zdroj: MPSR
zdroj: MPSR

V čokoládových figúrkach je podiel kakaového prášku predpísaný vyhláškou. Kým v mliečnej čokoláde musí tvoriť minimálne štvrtinu, čiže 25 percent hmotnosti výrobku, horká čokoláda nesmie obsahovať menej ako 35 percent kakaovej sušiny. Výnimkou je biela čokoláda, ktorá pozostáva z kakaového masla, mlieka alebo mliečnych zložiek a cukrov. Vo všeobecnosti platí, že čím viac kakaa čokoláda obsahuje, tým menej cukru a prípadne ďalších prídavných látok sa dostane do zloženia.

Aj v čokoládových figúrkach sa môžu objaviť rastlinné tuky. Ich obsah však nesmie prekročiť päť percent hmotnosti výrobku. Avšak tie najkvalitnejšie čokoládové figúry však spozná spotrebiteľ podľa jednoduchého zloženia: cukor, kakaové maslo, kakaová hmota, sušené mlieko, laktóza a sójový lecitín. Najkvalitnejšie majú jednoduché zloženie. Kakaové maslo, kakaovú hmotu, cukor, sušené mlieko, laktózu a sójový lecitín.

Zdroj: Tlačová správa/MPSR