Vo Viedni by mohol vyrásť unikátny „bludiskový“ park, v ktorom nikoho nestretneš  

  • V Rakúsku by mohla vzniknúť jedinečná záhrada či park. Rešpektoval by pritom princíp sociálneho dištancovania pre koronavírus
  • Za jeho návrhom stojí uznávaný ateliér Precht, ktorý týmto projektom reaguje na pandémiu vo svete
unsplash.com, Precht
  • V Rakúsku by mohla vzniknúť jedinečná záhrada či park. Rešpektoval by pritom princíp sociálneho dištancovania pre koronavírus
  • Za jeho návrhom stojí uznávaný ateliér Precht, ktorý týmto projektom reaguje na pandémiu vo svete

Už pár týždňov zo všetkých strán počúvame, že spoločne môžeme spomaliť šírenie COVID-19 s vedomým úsilím udržiavania fyzickej vzdialenosti od ostatných ľudí. Osvedčilo sa, že sociálny odstup je jedným z najúčinnejších spôsobov ako znížiť šírenie choroby.

Vyhýbať sa preplneným miestam a udržiavať vzdialenosť 2 metre od ostatných však nemusí byť vždy ľahké. Rakúski architekti sa preto postarali o návrh neobvyklého parku, v ktorom sociálne dištancovania, nielen že nebude problém, ba dokonca môže byť veľmi príjemné

zdroj: Precht

Rakúske štúdio Precht je známe po celom svete svojou kreativitou. Jeho najnovším projektom je park so vzhľadom labyrintu navrhnutý tak, aby rešpektoval princípy spoločenského dištancovania. Park či záhrada  nesúca francúzsky názov Parc de la Distance zatiaľ ešte neexistuje, no jej realizácia by nemala byť veľkým problémom.

Projekt svojím francúzskym názvom vzdáva poctu barokovým záhradám, z ktorých je najlepším príkladom Versailles. Tento štýl je založený na symetrii a princípe uvedenia poriadku do prírody.

Chris Precht, zakladateľ ateliéru, tiež pripúšťa, že sa inšpiroval japonskými zenovými záhradami a ich kruhovou orientáciou. Ak by prišlo k realizácii parku, podľa jeho tvorcov by sa mal nachádzať na niektorých z voľných pozemkov mesta Viedeň.

zdroj: Precht

Čo sa týka technickej stránky, obrovská záhrada svojim tvarom pripomína odtlačok prsta. Jej jadro tvoria  jednosmerné chodby široké 90 centimetrov, ktoré umožňujú návštevníkom chodiť po parku bez toho, aby sa stretli s niekým iným. Každý vstup má svoj výstup, takže to nie je labyrint aj napriek takémuto vzhľadu.

Chodby obklopené zeleňou majú viac ako 600 metrov, čo ponúka pohlcujúcu prechádzku, ktorá zaberie približne 20 minút času.

zdroj: Precht

Ide o v skutku nezvyčajnú myšlienku, projekt však reaguje na aktuálny problém veľmi kreatívnym spôsobom. Plusom je aj fakt, že park by nemal mať problém s následným využitím aj po utíchnutí pandémie koronavírusu. 

V neposlednom rade, pohľad z vtáčej perspektívy jasne ukazuje, že ide aj o vizuálny úspech architektonického štúdia. 

Precht verí, že súčasné moderné mestá si zaslúžia viac verejných priestorov inšpirovaných prírodou, ktoré ľuďom poskytnú viac možností súkromia, no najmä väčší kontakt s prírodou.

zdroj: Precht

„Namiesto bánk, dopravných a kancelárskych blokov by mestské centrá mali dostať viac parkov a rastlín. Nedostatok prírody je problémom mnohých mestských oblastí a dúfam, že Parc de la Distance môže ľuďom poskytnúť žiadaný únik,“ dodal Chris Precht pre Dezeen.

Gepostet von Chris Precht am Sonntag, 23. Juni 2019

Je potrebné povedať, že štúdio Precht má talent na hranie s prírodou. Práve toto štúdio už pred časom odhalilo napríklad moderný bambusový dom, na ktorého stavbu nie sú potrebné žiadne klince či skrutky.

Zdroje: precht.at, Dezeen

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech