Výnimočný zmrzlinár, ktorý povýšil svoju prácu na umenie. Cestujú za nim ľudia z celej Bratislavy

  • Jeho meno je Juraj, no ja mám neodolateľnú chuť volať ho „Giorgio“
  • To, ako miluje talianske gelato a s akou zanietenosťou ho už druhý rok vyrába, a najmä ponúka, konečne vo svojom vlastnom – TIMI AMO Gelato & Coffee , sa často nevidí
  • Rovnako, ako sa často nevidí a dlho hľadá kvalitná zmrzlina
  • Článok vznikol v spolupráci s kavickari.sk a výborným fotografom Ondrejom Bobekom
DSD03945_K
kavickari.sk
  • Jeho meno je Juraj, no ja mám neodolateľnú chuť volať ho „Giorgio“
  • To, ako miluje talianske gelato a s akou zanietenosťou ho už druhý rok vyrába, a najmä ponúka, konečne vo svojom vlastnom – TIMI AMO Gelato & Coffee , sa často nevidí
  • Rovnako, ako sa často nevidí a dlho hľadá kvalitná zmrzlina
  • Článok vznikol v spolupráci s kavickari.sk a výborným fotografom Ondrejom Bobekom

A keby ste si mysleli, že gelato je „iba“ zmrzlina po taliansky, boli by ste prekvapení. Žiadna základná mliečna báza, do ktorej len pridáte príchuť alebo pastu. Naopak! Vyvážený pomer tukov a cukrov, aby každé gelato malo rovnakú štruktúru a cukornatosť, a to bez ohľadu na to, či je vyrobené z mlieka, smotany, vegan verzia alebo sorbet. Za pomoci aditív to ide ľahko, avšak na prírodnej báze oveľa, oveľa ťažšie.

A to je priam gelatoveda. A šéfzmrzlinár Juraj nikdy nie je spokojný a stále skúša a kombinuje. A najmä je veľmi usilovný študent. Každý rok, po skončení sezóny, chodí do Talianska a učí sa nové a nové techniky.  Absolvoval kurzy na najvychýrenejších školách vo fachu.  Pripraviť pravé, chutné a najmä, skutočne talianske, gelato trvá množstvo času. A až keď výsledok stojí za to, putuje do vitríny.

V TIMI AMO nenájdete žiadne polotovary a všetky suroviny, ktoré si Juraj osobne vyberá, sú prvotné. Za „strojom“ je ozaj celý deň, aby ponuka bola plná kvality, za ktorou si stojí. „Bez toho aby som ochutnal a bol spokojný, zmrzlinu na predaj nedám,“ priznáva úprimne.

Timi Amo

suroviny-timiamo-kavickari-slovensko

Nie je všetko zlato čo sa blyští

Je super, že zmrzlina vo vitríne dobre vyzerá, no poznáte to, zrak oklamete, ale jazyk nie. V TIMI AMO nenájdete veľké zdobenie ani umelé výrazné farby. Deň má iba 24 hodín a poznáte to, život je otázkou priorít. Keď sa má Juraj rozhodnúť čo urobí, tak sa radšej sústredí na kvalitu zmrzliny, akoby mal viac času stráviť jej „čačkaním“.

Pripraviť zmrzlinu z prvosurovín zaberá totiž 3 x viac času, oproti výrobe z pást a jednotnej mliečnej bázy. Jednu zmrzlinu robí aj 30 – 45 minút, a to mu to ide ozaj od ruky. Medzitým si pripraví suroviny na ďalšiu – pečie orechy, korpusy na cheesecake , či korpus z karamelizovaných orieškov na Rocher. Varí vlastný karamel, prevára kondenzované mlieko.

A samozrejme čistí a odšťavuje ovocie. Kvalitné suroviny sú absolútny základ. „Vyberám na základe chute, skúšam aj viac dodávateľov, rozdiely sú veľké. Ovocie si chodím vyberať sám, lebo potrebujem iba dozreté,“ prezrádza trocha zo svojej „kuchyne“.

kavickarisk-timiamo-slovensko-kavickarisk-kavickari-zmrzlina

kavickarisk-timiamo-slovensko-kavickarisk-kavickari-zmrzlina

Jazyk je merítkom kvality

Juraj je od malička milovníkom dobrého jedla. A to je vidieť, a najmä cítiť hneď na prvé ochutnanie aj v jeho gelate. „Keď by som použil do zmrzliny polotovar, tak by to bolo porovnateľné s tým, keď v dobrej reštaurácii kuchár kúpi obaľovaný rezeň a hodí ho len do fritézy, alebo použije predsmažené hranolky,“ usmieva sa. Keď sa zákazník s alergiou alebo intoleranciou v TIMI AMO opýta na zloženie ktorejkoľvek zmrzliny, veľmi rýchlo a pravdivo mu odpovedia.

Zmrzliny sú aj viditeľne označené podľa alergénov. A na pravú mieru uvádza aj tému o stabilizátoroch. „Ten čo tvrdí, že nepoužíva stabilizátory klame, treba si len vedieť vhodne vybrať,“ priznáva. Je totiž zásadný rozdiel z čoho stabilizátor pochádza – sú prírodné z rastlín alebo umelé. A môžete tri krát hádať, ktoré nájdete v 99% zmrzlín na Slovensku… No nie v tej od šéfzmrzlinára Juraja.

timiamo-ba-zmrzlina-bratislava-slovesnko

Experiment s lahodnou chuťou

Každý mlsný jazýček bude po návšteve TIMI AMO spokojný. Ak ste milovníkom orieškovej, tak tu ju musíte rozhodne ochutnať. Vegánska, bezmliečna, bez pridania rastlinných mliek, čím ešte viac vynikne chuť orieškov. Ach! Mesačne spracujú ručne až 100 kíl prvotriednych orechov. Denne je v ponuke 12 zmrzlín, z ktorých si vyberie naozaj každý. „Ak má niekto chuť na skutočne dobré, kvalitné a poctivo robené gelato, tak u nás ho nájde vždy,“ usmieva sa Juraj.

V TIMI AMO používajú len pravú belgickú čokoládu a kakao, skutočné mascarpone do tiramisu a pravý grécky jogurt do jogurtovej zmrzliny s vlastnoručne robeným ovocným topingom a to je len zlomok úžasných chutí. A novinkou tohto leta je víkendová ponuka miešaných alkoholických drinkov a´la gelato. Všetky vám samozrejme naberú lopatkou, do pravého talianskeho kornútika. „Premýšľal som aj nad ich výrobou, kapacitne však nestíham, tak možno do budúcna, ako smelý plán,“ smeje sa šéfzmrzlinár.

timi-amo-kavickari-slovensko-zmrzlina

A čo by sme to boli za kávičkári, keby sme opomenuli kvalitné espresso, krémové capuccino a Affogato, ktoré je stálou hviezdou dennej ponuky. V TIMI AMO síce nenájdete prezdobenú vitrínu a nemá ani žiadny silný marketing, no zato priateľský, rodinný prístup šikovného Slováka, ktorý sa s vami rád osobne porozpráva.

Jeho gelateria je pre neho skutočne srdcovou záležitosťou 7 dní v týždni. „Pre mňa je to oddych, keď milujete svoju prácu, nikdy to pre Vás nebude práca.“ A čo dodať na záver? Iba: Srdečne vás pozývame do TIMI AMO Gelato & Coffee v bratislavskom Ružinove a kúsok za Bratislavu do Rovinky, určite tu nájdete kvalitu, ktorá poteší aj vaše chuťové poháriky, tak ako tie naše.

gelato-zmrzlina-timi-amo-ruzinov

gelato-zmrzlina-timi-amo-ruzinov

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá