Vzkriesili Devínsky ríbezlák a s excelentnou kvalitou vyhrávajú ocenenia v zahraničí

  • Thebener chce robiť ríbezláky, ktoré sa kvalitou približujú vyhľadávaným hroznovým vínam.
  • Thebener chce robiť ríbezláky, ktoré sa kvalitou približujú vyhľadávaným hroznovým vínam.

Prvé dôkazy o vinohradníctve na Devíne pochádzajú už z 9.-10. storočia, keď sa tu nachádzala staroslovanská osada s názvom Dowina. Devínčania sa po stáročia vypracovali na takých schopných vinárov, že v roku 1688 cisár Leopold dovolil predávať devínske víno pod ochrannou známkou.

„Zaslúžili sa o to najmä výborné prírodné podmienky – veľmi vhodné podložie a ideálna orientácia svahov Devínskej Kobyly na juhozápad. Takéto lokality napr. vo Francúzsku alebo Nemecku považujú doslova za ‚národný poklad‘, na ktorý nedovolia siahnuť žiadnym ‚developerom‘“, tvrdí Thebener na svojej stránke.

Začiatkom 20. storočia sa ku hroznovému vínu pridal aj známy ríbezlák. Bohužiaľ, ríbezlák síce poznáme asi všetci, no nespomíname naň väčšinou z láskou. Pravda, ak si vôbec dokážeme spomenúť. :)

„V povedomí ľudí stále pretrváva tendencia vnímať ríbezľové víno ako druhoradé, prípadne aspoň podradnejšie ako víno hroznové. Súvisí to najmä s tým, že sa vyrábalo väčšinou doma pre vlastnú spotrebu, kde chýbal profesionálny prístup k výrobe, čo sa niekedy odrazilo na nižšej cene i kvalite,“ tvrdí Thebener.

Foto: devinsky-ribezlak.sk

Thebener už desať rokov dokazuje, že ríbezlák sa dá robiť aj kvalitne a profesionálne. A výsledok stojí naozaj zato. Okrem klasických sladkých ríbezlákov vyrábajú aj víno s nižším obsahom cukru – polosladké a polosuché. V ponuke majú samozrejme tradičný devínsky ríbezlák, ktorý má presne stanovený pomer červených a čiernych ríbezlí, no aj nezvyčajné víno z bielych ríbezlí. Vychytávkou je ríbezlák vyrobený čisto z čiernych ríbezlí, so zostatkovým cukrom pod 4g/liter.

„V poslednej dobe výroba ríbezľového vína upadla (spolu s úpadkom vinohradníctva), zopár Devínčanov ho vyrába spravidla už len v malých množstvách pre vlastnú potrebu. Našim cieľom je obnoviť túto tradíciu a produkovať víno, ktoré sa svojou kvalitou  približuje vyhľadávaným hroznovým vínam,“ dodáva Thebener na svojej stránke.

Foto: devinsky-ribezlak.sk

O tom, že sa im to darí, najnovšie svedčí aj zlatá a strieborná medaila, ktorú získali na medzinárodnej súťaži Great American Wine Competition 2017. Ak by si chcel víťazné (alebo akékoľvek iné) ríbezláky Thebener vyskúšať, nájdeš ich na ich eshope alebo v devínskej Vieche sv. Urbana.

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech