Z obľúbenej potraviny sa stane luxus, čoskoro ju čaká extrémne zdražovanie

  • Olivový olej má v roku 2024 stáť dvojnásobne než teraz
  • Dôvodom je zlá úroda v Španielsku
Potraviny, pani v predajni
Ilustračné foto , Archív Canva
  • Olivový olej má v roku 2024 stáť dvojnásobne než teraz
  • Dôvodom je zlá úroda v Španielsku

Potravina, bez ktorej si nevie život predstaviť množstvo ľudí, sa čoskoro stane luxusom. Reč je o olivovom oleji, ktorý je obľúbenou prísadou na varenie, ale používa sa napríklad aj v lekárnictve či kozmetike.

Jeho cena by mala podľa iDNES.cz v budúcom roku stúpnuť až na dvojnásobnú hodnotu než teraz, dôvodom je najmä zlá úroda v Španielsku a ďalších krajinách EÚ, odkiaľ pochádzajú dve tretiny celosvetovej produkcie. 

Cena olivového oleja výrazne stúpne

Extrémne zvýšenie cien olivového oleja sa očakáva po tom, ako sa vypredajú minuloročné zásoby. Už súčasná cena obľúbenej potraviny sa pritom aktuálne pohybuje na veľkoobchodnom trhu na sume približne 8 eur. 

Najväčším producentom olivového oleja na svete je Španielsko, ďalej Taliansko a Grécko. Spolu vyrobia 75 % svetovej produkcie. Tlak na ceny môže tiež zmierniť lepšia pestovateľská sezóna v budúcom roku.

Panenské oleje sú lisované za studena pri teplote do 50 °C. Špičkové oleje sa lisujú bez kôstok a sú označované ako (Denocciolato).

Najkvalitnejší je extra panenský olivový olej (Extra virgin, Extra vergine) musí mať aciditu (voľnú kyslosť) maximálne 0,8 percenta. Panenský olej (Virgin, Vergine) je s aciditou nie vyššou ako 2 percentá. Obyčajný panenský olej má voľnú kyslosť do 3,3 percenta.

Dôvodom je extrémne sucho

Hlavným dôvodom slabej úrody je hlavne pretrvávajúce sucho v Španielsku. Oproti minulému roku Španieli zozbierali iba iba dve pätiny úrody. Podobnú situáciu hlásia aj pestovatelia v Taliansku. O čosi lepšie sú na tom pestovatelia z Portugalska a Grécka.

Úrady v španielskom autonómnom regióne Katalánsko vyhlásili v stredu v niekoľkých obciach pre pretrvávajúce sucho núdzový stav, píše TASR. Opatrenia zavedené v rámci núdzového stavu ovplyvnia najmä spotrebu vody v poľnohospodárstve a v priemysle, netýkajú sa však pitnej vody, uviedli miestne úrady.

Vyschnutý strom v Španielsku
zdroj: TASR/AP/Emilio Morenatti

Núdzový stav vstúpi do platnosti budúci týždeň v 24 katalánskych obciach, ktoré majú spolu 26-tisíc obyvateľov. Spotreba závlahovej vody v poľnohospodárstve bude v rámci opatrení znížená o 80 percent a pre priemyselné využitie o 25 percent. Zakázané bude napúšťanie bazénov a polievanie záhrad či parkov.

Opatrenia zakazujú aj napúšťanie vody do verejných fontán. Miestne úrady zároveň vyzvali obyvateľov, aby sa snažili šetriť vodou. Sucho trápi okrem Katalánska aj ďalšie španielske regióny. Opatrenia na šetrenie vodou prijali z dôvodu sucha aj úrady v Andalúzii, ktorá leží na juhu Španielska.

Olivový olej znižuje riziko úmrtia na zákerné ochorenie

Portál Euronews píše, že olivový olej je už dlhý čas považovaný za príklad takzvanej „super potraviny“, ktorá nám môže pomôcť žiť dlhšie a plnohodnotnejšie v prípade, ak sa konzumuje ako súčasť zdravej výživy.

V týchto dňoch vyšla nová štúdia, mimochodom prvá svojho druhu, ktorá naznačuje, že olivový olej môže výraznou mierou prispieť k zamedzeniu takých rozšírených problémov súčasnosti, akými sú Alzheimerova choroba či iné formy demencie. Viac sme o tom písali v tomto článku.

Portál Healthline uvádza, že demencia, vrátane Alzheimerovej choroby, postihuje viac ako 55 miliónov ľudí na celom svete a nejaká forma demencie je jednou z hlavných príčin úmrtí nielen v USA, ale v globálnom meradle. Aj preto je štúdia, ktorá bola prezentovaná na NUTRITION 2023, vlajkovom stretnutí Americkej spoločnosti pre výživu (ASN) v Bostone medzi 22. a 25. júlom, mimoriadne dôležitá.

Zistenia ukázali, že účastníci, ktorí konzumovali viac ako pol polievkovej lyžice olivového oleja denne, mali o 28 % nižšie riziko úmrtia na demenciu v porovnaní s tými, ktorí olivový olej nekonzumovali nikdy alebo len zriedka.

„Výber olivového oleja, prírodného produktu namiesto tukov, ako je margarín a komerčná majonéza, je bezpečnou voľbou a môže znížiť riziko smrteľnej demencie,“ vysvetlila pre portál SciTechDaily Anne-Julie Tessierová, ktorá je študentkou postdoktorandského programu na Harvard T.H. Chan School of Public Health.

Zdroje: iDNES, Healthline, SciTechDaily, Archív Startitup, TASR, Euronews

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá