Z Trnavy sa stáva hlavné mesto gastra. Otvorila tu už aj prvá kontajnerová kaviareň

  • Prvá kontajnerová kaviareň v Trnave stojí neďaleko vlakovej a autobusovej stanice
  • Takmer všetky jedlá v nej pochádzajú z domácej výroby
  • Na parkoviskách budú pravidelne prebiehať zábavné akcie pod holým nebom
 srcset
HI/Trnava/Instagram/Lokálka
  • Prvá kontajnerová kaviareň v Trnave stojí neďaleko vlakovej a autobusovej stanice
  • Takmer všetky jedlá v nej pochádzajú z domácej výroby
  • Na parkoviskách budú pravidelne prebiehať zábavné akcie pod holým nebom

Trnava sa postupne stáva čoraz obľúbenejším mestom. Bratislavčania, ktorí si chcú oddýchnuť od ruchu veľkomesta, sa sem sťahujú a do hlavného mesta dochádzajú vlakom. Trnava je totiž od Bratislavy vzdialená len 30 minút a mesto je rušné i pokojné zároveň, čo zrejme vyhovuje stovkám nových obyvateľov.

Okrem toho sa však Trnava posúva aj po voľnočasovej a gastronomickej stránke. Niektoré podniky sú preslávené po celom Slovensku a ak by si povedal, že si o Akadémii na trnavskom Nádvorí či o Thalmeineri alebo Synagóge ešte nepočul, jednoducho by sme ti neverili.

zdroj: Lokálka

Trnava sa pomaly, ale isto stáva gastronomickou veľmocou a dôkazom toho je aj úplne prvý kontajnerový podnik v celom meste. Reč je o kaviarni Lokálka, ktorá v minulosti pôsobila skôr ako miestny podnik pre štamgastov.

Dnes si takéto pomenovanie však ani zďaleka nezaslúži. Majiteľ podniku Daniel Hrkel totiž zveril svoju dôveru do rúk šikovného trnavkého dizajnéra Mária Ďuriša, ktorý stojí za prerábkou podnikov ako Synagóga café, Buongiorno či Vodáreň craft bistro.

Lokálka snack&coffee bar vznikla ako proces zmeny, počas ktorého sa vymenili nielen „obal“ a interiér podniku, ale osviežila sa aj samotná myšlienka kaviarne spolu s kompletnou výmenou sortimentu.

Podľa slov majiteľa išlo o prirodzený vývoj, o akési dospievanie, kedy z drevenej fajčiarskej terasy fungujúcej len počas teplých mesiacov vznikla útulná nefajčiarska kaviarnička otvorená celoročne.

zdroj: Lokáka
zdroj: Lokáka

Problémy Lokálky pred rekonštruciou si celý čas uvedomoval aj Daniel, práve preto sa odhodlal na väčšiu investíciu a podnik otočil hore nohami.

Trnavský kontajnerový podnik prerobil svojpomocne so známymi a otcom, pričom pracovali takmer nonstop, aby z Lokálky mohlo vzniknúť miesto, kde nájde príjemné posedenie naozaj každý. Z pubu je teda útulná kaviareň, ktorá však ponúka aj rôzne akcie a ideálne prostredie na posedenie s partiou.

„Predtým som sa tu necítil až tak dobre. V podniku sa mohlo fajčiť a mne to ako športovcovi dosť prekážalo. Snažím sa žiť zdravo a chcel som, aby aj môj podnik viac odrážal môj životný štýl. Mário mi vtedy povedal, že mi s tým pomôže a pretvorí ho na niečo, čo budem milovať. A tak sa aj stalo.

Teraz som rád, že mám moderný nefajčiarsky podnik, kde podávame zdravé a chutné jedlo. Máriovi sa tak podarilo vytvoriť priestor, ktorý podčiarkuje príjemný a pozitívny dizajn,“ upresnil Daniel, majiteľ Lokálky.

Lokálku sa podarilo prerobiť za necelé dva mesiace a stálu klientelu typických štamgastov postupne vystriedali mladí ľudia žijúci v okolí. Podnik je ekologickejší a pokrokový.

A pritom nebol ani raz zatvorený, všetko sa dialo za chodu a po záverečných hodinách, kedy na pľaci vystriedali čašníkov a barmanov maliarske štetce a rebríky. V novom šate sa trnavská Lokálka predstavila v júni.

zdroj: Lokálka

Starému kontajneru tak vdýchli nový život, priestor presvetlili a premenili na moderný podnik, kam sa ľudia vracajú nielen kvôli zákuskom z domácej výroby.

V Lokálke totiž okrem dobrej kávy a koláčov dostaneš aj domáci cheesecake, perníky a iné sladké pochutiny. K slaným raňajkám sa hodí nielen ich kváskový chlieb, ale aj kvalitné nátierky či obložené bagety. Na svoje si prídu vegáni aj vegetariáni, vďaka raw kašiam a rastlinným mliekam.

Všetko, čo ponúkame, je čerstvé. Väčšinu z našich jedál si pripravujeme my sami a pečivo odoberáme od lokálneho pekára, ktorému úplne dôverujem,“ povedal Daniel.

Dodal, že na jedle mu záleží a v jeho živote hrá dôležitú úlohu, preto jednou z hlavných motivácií, prečo si spravil nefajčiarsky podnik, bola aj možnosť podávať jedlá.

Odvtedy sa tu stihol zastaviť už aj Chef’s Truck, ktorý putuje po Trnave a ponúka špičkový street food. Na jar plánujú spolu s Lokálkou vlastný malý food fest, ktorý by mohol trvať hneď niekoľko dní.

zdroj: Lokáka

zdroj: Lokálka

Najnovšie video