Za zber obľúbenej superpotraviny Slovákov hrozí pokuta vyše 3000 eur. Pozor aj na zámenu s jedovatými rastlinami
- Sezóna medvedieho cesnaku často netrvá ani dva mesiace
- Nemôžeš ho však zbierať všade, kde ho nájdeš

- Sezóna medvedieho cesnaku často netrvá ani dva mesiace
- Nemôžeš ho však zbierať všade, kde ho nájdeš
Jeho sezóna často netrvá ani dva mesiace, no každoročne priláka do prírody množstvo Slovákov. Medvedí cesnak, ktorý začína rásť už skoro na jar, sa používa najmä v kuchyni a v ľudovom liečiteľstve.
Práve v týchto dňoch sa za zberom rastliny s charakteristickými zelenými listami vydáva nemálo ľudí, avšak ak sa vydáš na zber medvedieho cesnaku, oplatí sa dodržiavať niekoľko pravidiel. V opačnom prípade riskuješ vysokú pokutu či dokonca vážne ohrozenie zdravia.
Pokuta až 3 500 eur za zber na nesprávnom mieste
Táto bylinka sa nesmie zbierať všade. V niektorých oblastiach je jej zber prísne zakázaný a porušenie tohto zákazu môže viesť k poriadne mastným pokutám. Medvedí cesnak rastie v lesoch, hájoch aj parkoch.
Jeho zber je povolený iba vo voľnej krajine v oblastiach s 1. a 2. stupňom ochrany prírody. Od 3. stupňa je jeho zber zakázaný. V prípade porušenia tohto zákazu môžu ochranári uložiť pokutu až do 3 500 eur.
Okrem pokút by si mali ľudia dávať pozor, aby si nepomýlili medvedí cesnak s jedovatou konvalinkou. Hoci ich listy vyzerajú podobne, konvalinka je jedovatá, čo môže byť nebezpečné najmä pre menej skúsených zberačov.
Botanička Helena Vojteková pre portál Správy RTVS upozornila, že listy konvalinky voňavej rastú vždy v pároch a vyrastajú zo spoločnej stonky, čo je dôležitý rozlišovací znak.
„Listy cesnaku vyrastajú v podstate priamo spod zeme, konvalinka voňavá nevonia po cesnaku a medvedí cesnak vonia výraznou vôňou,“ vysvetľuje odborníčka.
Ľudia si taktiež niekedy zvyknú mýliť medvedí cesnak s ďalšou jedovatou rastlinou – jesienkou. Takýto prípad sa počas minulého roku, bohužiaľ, stal osudným rakúskemu páru manželov, ktorí omylom skonzumovali listy prudko jedovatej jesienky obyčajnej v domnienke, že ide o medvedí cesnak. Informoval o tom nemecký denník Bild.
Nemecký denník informoval, že 11. marca 2024 boli muž a žena z Deutsch-Wagramu v Dolnom Rakúsku prevezení do nemocnice s príznakmi otravy jedlom. Hoci sa ich stav spočiatku podarilo stabilizovať, podľa Červeného kríža sa rýchlo zhoršil a o niekoľko dní neskôr obaja zomreli.
Zdravotné benefity medvedieho cesnaku
Medvedí cesnak (Allium ursinum) je rastlina s dlhou históriou a množstvom liečivých účinkov. Rastie v lesoch a na lúkach po celej Európe, pričom jeho sezóna trvá len krátko – od jari do začiatku leta. Táto aromatická bylinka je bohatá na vitamíny, minerály a antioxidanty, ktoré prospievajú nášmu zdraviu.
Medzi jeho najväčšie výhody patrí posilnenie imunity, pretože je bohatý na vitamín C a antioxidanty, ktoré chránia organizmus pred infekciami. Okrem toho podporuje trávenie vďaka obsahu aliínu, ktorý má silné antibakteriálne a protizápalové účinky, a môže zmierniť tráviace ťažkosti.
Medvedí cesnak tiež pomáha znižovať krvný tlak, keďže má vasodilatačné vlastnosti, ktoré rozširujú cievy. Tento proces podporuje aj prečisťovanie krvi, pretože pomáha telu vylučovať toxíny. Okrem toho prispieva k znižovaniu hladiny cholesterolu v krvi, čím chráni srdcovo-cievny systém.
Rastlina má aj diuretické účinky, ktoré podporujú vylučovanie prebytočnej tekutiny z tela, a preto môže byť nápomocná pri chudnutí. Je známa aj svojimi protizápalovými vlastnosťami, ktoré zmierňujú bolesť a zápaly kĺbov. Okrem toho podporuje zdravie pokožky a vlasov vďaka svojim vitamínom a minerálom.
Niektoré štúdie naznačujú, že medvedí cesnak môže mať aj antikarcinogénne účinky a pomáhať v prevencii rakoviny. Ako silný antioxidant tiež chráni bunky pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi a spomaľuje proces starnutia.
Medvedí cesnak sa dá využiť rôznymi spôsobmi. Môžeš ho konzumovať čerstvý v šalátoch, pestách, nátierkach, polievkach a omáčkach. Dá sa sušiť, nakladať do octu alebo oleja a tiež z neho pripraviť čaj, tinktúru alebo sirup. Je však dôležité nepreceňovať množstvo, pretože môže dráždiť tráviaci systém. Tehotné a dojčiace ženy by sa mali pred jeho konzumáciou poradiť s lekárom.
Čítajte viac z kategórie: Hlavné správy a aktuality
Zdroje: Správy RTVS, Bild, Archív Startitup