Zabudni na acai či chlorelu. V našich záhradách práve dozrieva superpotravina
- Slivka má blahodarné účinky na svaly, srdce a znižuje cholesterol
- Potravina začína byť slávna po celom svete
- Narozdiel od Číny, ich my dovážať nemusíme
- Slivka má blahodarné účinky na svaly, srdce a znižuje cholesterol
- Potravina začína byť slávna po celom svete
- Narozdiel od Číny, ich my dovážať nemusíme
O rastúcej popularite tejto plodiny informoval portál Bloomberg. Pred zhoršením vzťahov medzi USA a Čínov, vyvážala Amerika najvyššiepercento práve do tejto krajiny. My slivky našťastie dovážať nemusíme.
Superpotravinou sú právom
Obľúbené ovocie pôsobí blahodarne na naše zdravie širokospektrálne. Pomáhajú s tráviacimi ťažkosťami, čistia krv, znižujú vysoký krvný tlak a cholesterol. Sú výborným prírodným liekom pri reumatických ochoreniach a pomáhajú aj pri problémoch s pečeňou a obličkami a likvidujú voľné radikály, takže sú dobrou prevenciou proti rakovine.
Pre ich priaznivé účinky ich odporúča aj portál fitshaker, ktorý tvrdí, že sú vhodné pri snahe o úbytok váhy, ale zároveň napomáhajú vstrebávaniu železa. Vitamín C, ktorého obsahujú neúrekom posilňuje imunitný systém a tlmí protizápalové procesy v tele. Podľa portálu by mali byť nápomocné aj pri boji proti cukrovke, pretože pomáhajú upravovať hladinu cukru v krvi a zvyšujú citlivosť na inzulín.
Slivky sú neodmysliteĺnou súčasťou našej gastro histórie
Slivky sú najlepšie a najzdravšie ak ich konzumuješ čerstvé. V našej kuchyni boli slivky prítomné odjakživa, či už ako náplň rôznych knedličiek a koláčov, alebo aj ako sladšie omáčky, ktoré sa konzumovali najmä k divine. Na našom území je populárne a tradičné najmä zaváranie tohto ovocia a spracovanie sliviek do džemu či lekváru.
Zo slivkového lekváru ste zrejme jedávali kysnuté buchty, alebo koláče, ktoré majú pôvod za riekou Moravou. Slivky sú súčasťou aj rôznych RAW koláčov, ktoré sú populárne v súčasnosti. Ich ďalšou výhodou je, že sa dajú mraziť, ale aj usušiť. Slovákom nie sú cudzie ani v tekutej podobe ako slivovica.
August je mesiacom slivky
Sezóna sliviek sa začína práve na konci leta. V tomto období im robia spoločnosť aj hrušky a jablká.
Na blahodarné zdravotné účinky tohto ovocia mysli, aj keď ti bude starká ponúkať domáci koláč, alebo lekvár. Kalendár sezónnych plodín nájdeš aj na eujuicers.com.
Zdroj: Dobrú chuť, Bloomberg, Fitshaker, Dnes24, Eujuicers,