Záhorská Bystrica: Chata, kde rýchlo vypneš a zrelaxuješ po náročnom dni

  • Dom osadený do terénu bez veľkých úprav pozemku. Príjemné jemné "levitovanie" dvorovej terasy nad pôvodným zvlneným terénom, ako protiklad k obvyklému vyrovnaniu parcely buldozérom.
01
Zoltán Belokostolný
  • Dom osadený do terénu bez veľkých úprav pozemku. Príjemné jemné "levitovanie" dvorovej terasy nad pôvodným zvlneným terénom, ako protiklad k obvyklému vyrovnaniu parcely buldozérom.

Chata sa nachádza v pokojnom prostredí rekreačnej oblasti Plánky. Dvojpodlažný objekt, ktorý je postavený na mieste staršej chatky slúži štvorčlennej rodine. Hlavnou devízou pozemku je zeleň a prírodné prostredie. Pozdĺžna os svahovitej parcely je kolmá na prístupovú komunikáciu a je orientovaná v smere východ-západ.

Foto: Zoltán Belokostolský

„Viac podobných článkov nájdeš na Archinfo.sk.“

Hlavný vstup do objektu sa nachádza na východnej strane pozemku. Parkovanie je riešené na spevnenej vyspádovanej ploche vedľa objektu, pod pergolou a v garáži.

Situácia

SituáciaAutor: NED ATELIER

Zo zádveria je prístupná denná časť domu. Hlavný priestor domu na prízemí tvorí obytná kuchyňa, ktorá sa skladá z jedálenskej a obývacej časti. Vľavo od vstupu je situovaná rodičovská spálňa a kúpeľňa, ktoré susedia s technickým zázemím domu – garážou a malým príručným skladom. Obytné miestnosti majú prístup na terasu orientovanú do záhrady. V centre dennej časti sa nachádza schodisko. Na ustúpenom poschodí sú dve detské izby so zázemím.

Architektonické riešenie a osadenie domu vznikalo s ohľadom na minimalizovanie výkopových prác a zásahov do prírodného prostredia. Prízemie je na úrovni cesty. Na východnej strane je objekt vykonzolovaný do svahu. Drevostavba je položená na oceľovej roznášacej konštrukcii. Nosnú konštrukciu tvorí stĺpikový systém z KVH hranolov.

Foto: Zoltán Belokostolský

Materiálovo dom reflektuje svoju konštrukciu a reaguje na okolie. Drevený obklad pokrýva prevažnú časť fasády. Drevo bolo využité aj v častiach prístrešku a terasy, ktorá je tienená pergolou.

Foto: Zoltán Belokostolský

Foto: Zoltán Belokostolský

Foto: Zoltán Belokostolský

Foto: Zoltán Belokostolský

Vizualizácie návrhu:

 

Podklady: Zoltán Belokostolný – NED ATELIER, zdroj: archinfo.sk

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech