Zanedbaný sklad z 30. rokov pod rukami architektov znovu ožil. Spravili z neho dokonalý a moderný byt pre pár

  • Nový byt nesie stále posolstvo z minulého storočia
  • Je mu priznaný skelet a 4 metre vysoké stropy mu dodávajú správnu vzdušnosť
  • Architekti sa ho rozhodli predeliť železnou konštrukciou, pomocou ktorej vznikla denná a nočná časť
What architects.
Nora a Jakub Čaprnka
  • Nový byt nesie stále posolstvo z minulého storočia
  • Je mu priznaný skelet a 4 metre vysoké stropy mu dodávajú správnu vzdušnosť
  • Architekti sa ho rozhodli predeliť železnou konštrukciou, pomocou ktorej vznikla denná a nočná časť

Čoraz bežnejšie sú vo svete prerábky industriálnych priestorov na moderné obytné byty či kancelárie. Tento trend môžeš už pár rokov pozorovať aj na Slovensku. Zanedbané priestory tak dostávajú druhý dych a stávajú sa výnimočnými pre unikátnu dispozíciu, s ktorou sa dá vyhrať. Takýto priestor dostali do rúk aj architekti zo štúdia What Architects, ktorý prerobili sklad z roku 1934 na útulný byt pre mladú dvojicu. 

Nový byt nesie stále posolstvo z minulého storočia, je mu priznaný skelet a 4 metre vysoké stropy mu dodávajú správnu vzdušnosť. 

What architects.
zdroj: Nora a Jakub Čaprnka
 

„Ludvigov Loft“ je súčasťou domu, ktorý vznikol prestavbou bývalého “Skladu C”. Ten je jednou zo zachovaných budov kedysi rozsiahleho areálu Ludwigovho mlyna. Pôvodná budova bola dokončená v roku 1934 podľa návrhu architektov Cyrila Urbana a Juraja Tvarožka, píše portál Archinfo.

Kúsok histórie v modernom byte

Podľa informácií, mala na stavbe prebehnúť rekonštrukcia s nadstavbou, ktorá výrazne zmenila tvár objektu, avšak pôvodné elementy ako trámy železobetónového stropu či drevené nosníky ostali nedotknutými. To dodáva bytu dávku jedinečnosti s nádychom histórie. 

What architects.
zdroj: Nora a Jakub Čaprnka
What architects.
zdroj: Nora a Jakub Čaprnka

Využitý vysoký strop na maximum

Architekti z What Architects sa pohrali s vysokými stropmi a do bytu zasadili oceľovú konštrukciu, ktorá rozvíja bývanie na dvoch úrovniach. Určitým spôsobom oddeľuje dennú časť od nočnej, avšak všetko je otvorené a kontinuálne.

Zo spálne sa dá vidieť na otvorený priestor pod ňou a veľkorysé okná obývačky a kuchyne, ktoré lemujú 4 metre vysoké steny. Celý priestor zjednocuje jednoduchá biela farba, ktorá necháva vyniknúť drevené prvky – či už sa jedná o nábytok, podlahu alebo trámy. 

What architects.
zdroj: Nora a Jakub Čaprnka

Obnažený skelet bývalého Skladu C z roku 1934 zostáva v našom návrhu priznaný. Do industriálneho objektu vkladáme dve úrovne bývania: prízemie slúži ako denná zóna a na úrovni vloženého medzistropu je situovaná spálňa s pracovňou. Pod prostú oceľovú konštrukciu vkladaného mezanínu sme umiestnili zázemie bytu – kúpeľňu, kuchyňu a šatník,“ opisujú svoj projekt architekti.

What architects.
zdroj: Nora a Jakub Čaprnka

Veľkorysému priestoru dennej zóny dominuje betónový stĺp s atypickým zošikmeným nosníkom v sprievode pôvodného dreveného trámového stropu. Okennú fasádu sa architekti rozhodli vyplniť vysokou vstavanou knižnicou. Popri bielo drevenej hre akcentujú v priestore čierne prvky, ktoré môžeš vidieť na viacerých miestach,“ dodávajú architekti. 

Bratislavský ateliér What Architects. už v minulosti ukázal svoje kvality pri podobných prácach. Architekti pre svoje projekty získali aj architektonické ocenenie CE ZA AR v roku 2018. 

Architektom sa podarilo nemožné. Bratislavský byt doslova zmenili na „rodinný dom“

What architects.
zdroj: Nora a Jakub Čaprnka
Zdroje: What Architects., Archinfo

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech