Zaspávaš pri práci? Gastroenterológ radí, ako prekonať únavu a problémy s koncentráciou

  • Sústrediť sa na 100 % počas celého dňa je pre bežného človeka prakticky nemožné
  • Vďaka správnemu pitnému režimu a dodržiavaniu istých zásad sa však môže každého výkonnosť v práci zlepšiť
  • Gastroenterológ MUDr. Radovan Juríček radí, ako predísť únave po jedle a neschopnosti sa koncentrovať
gastro
Unsplash/Ant Rozetsky a MUDr. Radovan Juríček
  • Sústrediť sa na 100 % počas celého dňa je pre bežného človeka prakticky nemožné
  • Vďaka správnemu pitnému režimu a dodržiavaniu istých zásad sa však môže každého výkonnosť v práci zlepšiť
  • Gastroenterológ MUDr. Radovan Juríček radí, ako predísť únave po jedle a neschopnosti sa koncentrovať

Útlm pri práci a neschopnosť podať adekvátny výkon je častý problém zamestnancov, a to bez ohľadu na profesiu. Najdôležitejšie je identifikovať dôvody, prečo sa to deje a spraviť zmeny, ktoré nielen zvýšia produktivitu, ale veľakrát pomôžu aj zdraviu. Gastroenterológa MUDr. Radovana Juríčka sme sa pýtali na jeho odporúčania pre produktívne a zdravo strávený pracovný deň.

Výkon v práci závisí okrem iného aj od jedla

Pozitívny a zdravý štart do dňa začína raňajkami, ktoré obsahujú vysoký podiel proteínov, ako napríklad rôzna zelenina či vajcia. Pre milovníkov sladkého je dobrou alternatívou aj ovsená kaša. 

Aj keď sa však ráno vydarí a celé doobedie pracujú ľudia efektívne, prichádza chvíľa, po ktorej už mnohí na predošlé tempo nenaskočia.

Dôvodom je obed, s ktorým majú problém aj Slováci – až 70 % z vyše 13 000 respondentov v instagramovom prieskume Startitup priznalo, že sú po obede unavení.

zdroj: Unsplash/Israel Andrade a Instagram/Startitup

Vinníkom môže byť nesprávne zvolené menu. Medzi najhoršie voľby na obed patrí napríklad klasický vyprážaný syr alebo v podstate akékoľvek jedlo s vysokým glykemickým indexom. Príčinou únavy po takomto jedle je zvýšená hladina cukru v krvi, ktorá spôsobuje uvoľňovanie inzulínu. Vďaka nemu sa v tele uvoľní aj serotonín a melatonín a tieto látky spôsobujú, že sa človek cíti ospalo. 

Tento vzťah dokázala aj štúdia uverejnená v americkom časopise The American Journal of Clinical Nutrition. Ako radí gastroenterológ MUDr. Radovan Juríček, tomuto problému je najlepšie predísť: „Je lepšie sa pred obedom napiť, hlavne keď je človek veľmi hladný, aby toho počas obeda nezjedol viac, ako je treba.“ 

Problémom je aj zbytočný vzduch v žalúdku – ideálne je jedlo nehltať a nerozprávať pri ňom. „Pri rýchlom jedení alebo naopak, keď človek pri obede veľa rozpráva, prehltne aj veľa vzduchu, a to môže spôsobiť po jedle ťažobu. Vďaka sýtenej minerálke sa vzduch dostane von a ťažoba mizne,“ vysvetľuje MUDr. Juríček.

Ideálnou voľbou na pitie po jedle je minerálka Budiš, ktorá pomáha nielen pri zaseknutom vzduchu v žalúdku, ale vďaka svojmu zloženiu prospieva tráveniu celkovo. Či už teda voľba jedla na obed patrila medzi šťastnejšie, alebo menej šťastné rozhodnutia dňa, trávenie sa dá stále zlepšiť.

zdroj: Budiš

Minerálna voda Budiš obsahuje hydrogénuhličitany, ktoré v žalúdku viažu voľné kyseliny, a tak pomáhajú pri pálení záhy. Zároveň pôsobí zloženie minerálky protizápalovo, takže pomáha predchádzať chronickým ochoreniam tráviaceho traktu.

Vďaka obsahu síranov Budiš zlepšuje aj pohyblivosť čriev a oxid uhličitý zvyšuje prekrvenie slizníc tráviaceho traktu, čím sa zlepšuje trávenie a vstrebávanie živín.

zdroj: Budiš

100 % koncentrácia nie je vždy možná

Problém s výkonnosťou nemusí nutne súvisieť iba s jedlom. Mnoho ľudí trápi všeobecná neschopnosť sa v práci koncentrovať. Až 56 % respondentov z nášho prieskumu uviedlo, že majú v práci problém s koncentráciou. 

zdroj: Unsplash/Israel Andrade a Instagram/Startitup

Ako sa snažia koncentrovať Slováci?

Na Instagrame sme sa respondentov pýtali aj na to, aké metódy, tipy a triky využívajú pre maximálne sústredenie sa v práci.

  • Z nápojov vyhrávajú kávy, čaje a minerálky, z jedál ľahké sladké raňajky a prípadne sladkosť po obede
  • Pre mnohých Slovákov je dôležitá hudba, pri práci im vyhráva najmä rock, metal, edm a drum & bass žánre
  • Mnoho Slovákov si v práci vyjde na 10-minútovú prechádzku do obchodu, ktorá ich nabudí, dôležitý je čerstvý vzduch aj cez otvorené okno

zdroj: Unsplash/Israel Andrade a Instagram/Startitup

Tieto tipy sú užitočné, ale nie vždy najzdravšie. My sme sa na výkon v práci pozreli ešte z iného hľadiska. 

Spánok je pre sústredenie kľúčový

Jedným z dôvodov neschopnosti koncentrácie môže byť nedostatočný spánok. Nespochybniteľným pravidlom je, že kvalitný a produktívny čas si vyžaduje aj kvalitný spánok, ktorý mu predchádza. Každý človek je iný a máme preto aj individuálne potreby na spánok, mali by sme však spať dostatočne dlho a výdatne.

Zdravý dospelý človek by mal spať 7 až 9 hodín denne. Čím menej spíme, tým väčší problém budeme mať so sústredením sa.

Na pracovný stôl patrí pohár s minerálkou 

Ďalším dôležitým faktorom pre sústredenie je hydratácia organizmu. Každý človek by mal vypiť približne dva litre vody denne. Viaceré výskumy potvrdzujú, že už strata 2 % vody v tele dokáže ovplyvniť fyzické schopnosti ako výdrž alebo činnosť svalov. To isté platí aj pre psychické schopnosti.

Podľa výskumu Georgia Institute of Technology sa už po dvoch hodinách bez pitia obmedzujú niektoré kognitívne funkcie, a to schopnosť riešiť problémy či schopnosť sústrediť sa – inými slovami, stávame sa spomalenými, oťapenými a neefektívnymi. Najviac ovplyvnené boli funkcie tela, ktoré vyžadujú zvýšenú mieru pozornosti. Správna hydratácia je preto jednou z najdôležitejších zložiek úspešného pracovného dňa.

Minerálka je na pitie počas dňa veľmi vhodná, lebo je dokázané, že keď sú ľudia v strese, čo je napríklad aj bežný pracovný deň, telo stráca minerály. Je dôležité si ich dopĺňať, ale bežná pitná voda obsahuje minerály len v malých koncentráciách. Preto je lepšie, keď je pitný režim bohatší a obsahuje aj pitie minerálky. Ideálna je minerálka Budiš,“ vysvetľuje MUDr. Juríček.

zdroj: Budiš

Minerálka Budiš teda nielen pomáha tráveniu, ale nahrádza aj stratené minerály. Pôsobí ako prírodný iontový nápoj. Preto je vhodná na každodennú konzumáciu, či už na pracovnom stole, alebo doma na jedálenskom. 

Zisti viac informácií o tom, ako môže minerálna voda ovplyvniť tvoje zdravie →

Zdroje: Centers for Disease Control and Prevention, Medicine & Science in Sports & Exercise, The American Journal of Clinical Nutrition

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech