Závažné ochorenie pečene postihuje tretinu svetovej populácie: Riešením je špeciálna diéta, tvrdia vedci

  • Stredomorská diéta chráni pred metabolickou steatózou pečene
  • Môže viesť k zápalovým procesom či rakovine
  • Účinky rôznych spôsobov stravovania
na snímke jedlo a ľudia
  • Stredomorská diéta chráni pred metabolickou steatózou pečene
  • Môže viesť k zápalovým procesom či rakovine
  • Účinky rôznych spôsobov stravovania
ČLÁNOK POKRAČUJE POD REKLAMOU

Stredomorská diéta si opäť pripísala víťazstvo v boji o naše zdravie. Tentokrát španielski vedci dokázali jej ochrannú silu proti metabolickej dysfunkcii spojenej so steatózou (stukovatením) pečene (MASLD), ktorá navyše postihuje takmer tretinu svetovej populácie. Konkrétne ich výskum publikovaný v Nutrients ukázal, že tento spôsob stravovania dokáže výrazne znížiť riziko tohto závažného ochorenia.

Pritom MASLD postihuje približne jednu tretinu ľudí na celom svete a vzniká, keď sa v pečeni hromadí príliš veľa tuku. Následne choroba môže viesť k zápalom, fibróze či dokonca rakovine pečene. Často sa spája s ďalšími problémami ako cukrovka druhého typu alebo obezita. Informuje o tom Science Alert.

Čo odkryla najnovšia štúdia

Výskumníci z Univerzity Rovira i Virgili v Španielsku analyzovali 13 predchádzajúcich výskumov zahŕňajúcich 926 účastníkov s rôznymi diétnymi prístupmi. Zároveň každý z analyzovaných výskumov zahŕňal ľudí, ktorí už trpeli MASLD.

Výsledky potom ukázali jednoznačné závery. Stredomorská diéta sa ukázala ako najúčinnejší spôsob stravovania pre zlepšenie zdravia pečene. Okrem toho prerušované postenie tiež prinieslo pozitívne výsledky v mnohých kľúčových zdravotných ukazovateľoch. Zároveň oba prístupy dokázali znížiť niekoľko príznakov MASLD v pečeni.

Táto štúdia naznačuje, že stredomorská diéta a stratégie založené na prerušovanom postení môžu znížiť telesnú hmotnosť, zlepšiť kontrolu glykémie a znížiť zápal s potenciálnymi prínosmi pre funkciu pečene,“ píšu výskumníci vo svojej štúdii.

Vedci však zdôrazňujú potrebu dlhodobejších štúdií. „Ďalšie dlhodobé štúdie potrebujeme na potvrdenie týchto účinkov a základných mechanizmov, čo nám umožní optimalizáciu protokolov a zabezpečí ich bezpečnosť pri MASLD.

Prečo je MASLD taký problém

Metabolická dysfunkcia spojená so steatózou pečene navyše nie je len kozmetický problém. MASLD predstavuje najrozšírenejšie chronické ochorenie pečene, ktoré postihuje približne 30 % svetovej populácie a pritom vedie k zvýšeným zdravotným a ekonomickým záťažiam.

Toto ochorenie konkrétne predstavuje pečeňovú manifestáciu metabolického syndrómu. Podkladom je inzulínová rezistencia a často súvisí s vysokým krvným tlakom, centrálnou obezitou a poruchami hladín tukov v krvi. Momentálne lekári majú obmedzené možnosti bezpečných a účinných liekov na MASLD, čo robí úpravu životného štýlu hlavným pilierom liečby.

Takmer u 10 až 30 % ľudí s MASLD sa môže vyvinúť agresívnejšia forma ochorenia nazývaná metabolická dysfunkcia spojená so steatohepatitídou (MASH), ktorá následne súvisí so závažnými pečeňovými výsledkami vrátane cirhózy. Podľa štúdie Global Burden of Chronic Liver Disease navyše MASLD predstavuje najrýchlejšie rastúci príspevok k úmrtnosti a chorobnosti spojenej s pečeňou.

Čo robí stredomorskú diétu takou účinnou

Stredomorská diéta konkrétne zdôrazňuje ovocie, zeleninu, celozrnné potraviny, orechy, olivový olej, ryby a hydinu. Pritom minimalizuje cukor, červené mäso a spracované potraviny. Názov pochádza z oblasti pôvodu, najmä z krajín ako Grécko a Taliansko.

Tento prístup k stravovaniu existuje už tisíce rokov a výskumníci ho už predtým spojili so zníženou závažnosťou stukovatenia pečene. Dôležité je však neuprednostňovať priamy príčinný vzťah, pretože do hry vstupuje množstvo premenných.

Pozorovacie prospektívne štúdie navyše ukazujú obrátený vzťah medzi vývojom MASLD a stredomorskou diétou alebo podobnými zdravými diétnymi vzormi. To znamená, že čím viac sa človek drží princípov stredomorskej diéty, tým nižšie má riziko rozvoja ochorenia pečene.

Mechanizmus pôsobenia tejto diéty spočíva v niekoľkých faktoroch. Vysoký obsah antioxidantov z ovocia a zeleniny chráni bunky pred poškodením. Zdravé tuky z olivového oleja a orechov podporujú správnu funkciu metabolizmu. Ryby poskytujú omega-3 mastné kyseliny, ktoré majú protizápalové účinky.

Praktické rady pre každodenný život

Začlenenie princípov stredomorskej diéty do tvojho jedálnička nie je zložité. Navyše nejde o radikálne zmeny, ale o postupné návyky, ktoré tvoje telo postupne prijme.

Základom je potom zvýšenie spotreby ovocia a zeleniny. Snaž sa mať na tanieri aspoň polovicu neškrobenej zeleniny pri každom jedle. Následne nahraď biele múčne výrobky celozrnnými alternatívami. Namiesto masla používaj kvalitný extra panenský olivový olej.

Ryby by mali byť na vašom menu minimálne dvakrát týždenne. Pritom uprednostni tuniaka, sardinky, makrely alebo lososy, ktoré obsahujú množstvo prospešných omega-3 mastných kyselín. Orechy a semená potom pridávaj do jogurtov, šalátov alebo jedz ako zdravú desiatu.

Zároveň obmedz spracované potraviny, sladkosti a červené mäso. To však neznamená úplné vylúčenie, ale rozumnú mieru. Pamätaj, že stredomorská diéta nie je o prísnych zákazoch, ale o vyváženom prístupe k jedlu.

MASLD je komplexné ochorenie s mnohými faktormi zapojenými do jeho rizika a rozvoja, vrátane výživy a imuno-metabolického zdravotného stavu,“ konštatujú výskumníci. „Následne môže byť dôležité skúmanie vplyvu a účinnosti diétnych vzorcov na zlepšenie pečeňovej funkcie spolu s imuno-metabolizmom v manažmente MASLD.

Čítaj viac z kategórie: Zaujímavosti

Zdroje: Science Alert, Nutrients

Najnovšie videá

Trendové videá