Zázračná superpotravina zníži cholesterol a posilní imunitu. V chladničke ju majú azda všetci Slováci

  • Tento výrobok sa právom radí medzi superpotraviny
  • Jeho zdravotné výhody sú všestranné
Žena si dáva jogurt lyžičkou.
Ilustračné foto, Freepik/@bearfotos
  • Tento výrobok sa právom radí medzi superpotraviny
  • Jeho zdravotné výhody sú všestranné

Jogurt patrí medzi superpotraviny, pretože má mnohostranný prínos pre ľudské zdravie. Je obzvlášť cenný kvôli vysokému obsahu probiotík, ktoré zlepšujú funkciu tráviaceho traktu a posilňujú imunitný systém.

Ako informuje portál Pravda, jeho zdravotné výhody však siahajú ešte ďalej.

Pred časom vedci objavili, že Masajovia, známy africký kmeň, konzumujú extrémne veľa mäsa, ale aj napriek tomu nemajú vysoký cholesterol. Dôvodom je jogurt, ktorý pravidelne jedia.

„Okrem mäsa strava Masajov zahŕňa veľké množstvo fermentovaných mliečnych výrobkov, aj jogurtu, a to až päť litrov denne. Probiotiká znižujú tvorbu žlčových kyselín, čím sa cholesterol menej vstrebáva zo zažívacieho traktu. Tento účinok sa najvýraznejšie prejavuje u ľudí s už zvýšeným cholesterolom,“ uvádzajú v knihe Superpotraviny jej autori Steven H. Pratt a Kathy Matthewsová.

Zdravotné prínosy

Jogurt unikátne mieša účinky probiotík a prebiotík. Prebiotiká pomáhajú rastu a aktivite prospešných črevných baktérií známych ako probiotiká. V jogurte nájdeš aj prebiotiká, ktoré sú známe ako fruktooligosacharidy.

Probiotiká prospievajú zdraviu rôznymi spôsobmi, ktoré sa netýkajú len črevnej oblasti. Medzi ich hlavné prínosy patria posilnenie imunitného systému proti infekciám, znižovanie rizika alergie a atopického ekzému, tvorba látok znižujúcich krvný tlak a potlačenie kvasiniek v tele, čo pomáha pri prevencii a liečbe gynekologických zápalov.

Probiotiká v jogurte ochraňujú tráviaci trakt a dokonca znižujú riziko vzniku rakoviny hrubého čreva. Tiež pomáhajú predchádzať zápalovým ochoreniam čriev a v prípade, že sa už tieto ochorenia vyskytnú, podporujú ich liečbu.

„Probiotiká likvidujú baktériu Helicobacter pylori považovanú za jednu z hlavných príčin vredov a pravdepodobne rakoviny žalúdka,“ uvádzajú ďalej autori spomínanej publikácie.

Účinné sú tiež pri liečbe hnačky a pri užívaní antibiotík. 

„Probiotiká pri hnačke stimulujú imunitný systém, ktorý likviduje škodlivé baktérie a podporuje rast prospešných baktérií. Pomáhajú aj pri hnačke počas užívania antibiotík,“ objasňujú autori ďalej.

Pôsobí dokonca aj na nervový systém

Ako uvádza portál gsklub.sk, naše kosti a zuby si vyžadujú vápnik. Pravidelná konzumácia jogurtov pomáha predchádzať osteoporóze, teda rednutiu kostí.

jogurt
zdroj: Freepik/@Racool_studio

Vápnik, hojne zastúpený minerál v ľudskom tele, je nevyhnutný pre správnu činnosť srdca, nervového systému a svalov. Okrem toho prispieva k efektívnemu zrážaniu krvi.

„Jeden hrnček jogurtu pritom obsahuje 414 miligramov vápnika – neuveriteľných 40 percent denného množstva,“ upozorňujú autori v knihe.

Ideálne množstvo 

Jogurt je tiež skvelým zdrojom bielkovín, ktoré sú dôležité pre ľudské telo. Sú kľúčové pre obnovu tkanív a rozvoj svalov, podporujú mozgovú činnosť a posilňujú imunitný systém. Bielkoviny tiež pomáhajú spaľovať tuky a znižovať nadváhu.

Pre dospelých sa odporúča denne prijímať približne dva gramy bielkovín na kilogram telesnej hmotnosti, pričom aktívni športovci by mali ich množstvo zvýšiť.

Hoci pravdepodobne neješ päť litrov fermentovaných mliečnych výrobkov denne ako Masajovia, určite by si mal zahrnúť do svojej stravy aspoň jeden, ideálne dva tégliky jogurtu.

Najlepšie je jesť biely neochutený jogurt a vybrať si obsah tuku podľa svojich preferencií. Pre príjemnejšiu chuť môžeš jogurt ochutiť medom alebo ovocím.

Pozor na túto superpotravinu

Ďalšou superpotravinou, ktorú majú v obľube aj Slováci, je kurkuma. Ako sme ťa v našom článku informovali, je známa svojimi protizápalovými vlastnosťami. Najčastejšie sa s ňou stretávame v ázijskej kuchyni a poznáme ju vďaka jej zemitej chuti a žiarivej farbe.

kurkuma
zdroj: Freepik/@jigsawstocker

Portál The Times of India však poukazuje na to, že nie je všetko zlato, čo sa blyští. To platí aj v prípade kurkumy. Jej žltá farba, ktorá zároveň ovplyvňuje odtieň pokožky osôb, ktoré ju často konzumujú, môže byť smrteľná.

Pre dosiahnutie intenzívnejšej farby sa na poliach, kde sa pestuje kurkuma, často používa chróman olovnatý. Toto vysvetľuje, prečo je v južnej Ázii najvyššia úroveň otravy olovom na svete.

Chróman olovnatý, známy aj ako chrómová žlť, sa často využíva v maliarstve. Má negatívny vplyv na srdce a mozog, pričom deti sú na tieto zdravotné problémy obzvlášť citlivé, pretože ide o neurotoxín.

Zdroje: Pravda, gsklub.sk, Archív SIU, The Times of India

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá