Zdravé ďasná znižujú riziko demencie. Vedci odhalili prekvapivú súvislosť s obľúbeným spôsobom stravovanie
- Nová štúdia preukázala, že stredomorská diéta znižuje zápal v tele
- Tento spôsob stravovania zároveň chráni ďasná, srdce aj mozog
- Nová štúdia preukázala, že stredomorská diéta znižuje zápal v tele
- Tento spôsob stravovania zároveň chráni ďasná, srdce aj mozog
Nová štúdia prináša zaujímavý výsledok: dodržiavanie stredomorskej stravy znižuje riziko ochorenia ďasien, čo následne redukuje zápaly v tele a tým aj pravdepodobnosť vzniku chronických chorôb či demencie. Podľa odborníkov má tento záver jasné vedecké opodstatnenie. Informovala o tom CNN.
Stredomorská strava podporuje zdravie srdca, mozgu aj celého tela
Stredomorská diéta nie je klasická „diéta“ v tradičnom zmysle slova, ale skôr dlhodobý a udržateľný spôsob stravovania a životného štýlu, vysvetľuje Brainmarket. Vychádza zo zvykov ľudí žijúcich v oblastiach pri Stredozemnom mori – od južného Talianska cez Grécko a Turecko až po Španielsko – kde sa historicky formovali určité stravovacie a spoločenské tradície.
Tento stravovací režim je odborníkmi na výživu označovaný za jeden z najzdravších na svete. Jeho základom sú rastlinné potraviny, celozrnné produkty, čerstvé ovocie a zelenina, strukoviny a chudé zdroje bielkovín, predovšetkým ryby. Neodmysliteľnou súčasťou sú aj zdravé tuky – predovšetkým olivový olej – a v menšej miere aj pohár vína. Takto zostavený jedálniček prináša do tela množstvo protizápalových látok a podporuje celkové zdravie.
Výskumy opakovane potvrdili, že ľudia, ktorí sa týmto spôsobom stravujú, majú nižšie riziko srdcových infarktov, mozgových príhod, kardiovaskulárnych ochorení a demencie. Zároveň sa u nich znižuje pravdepodobnosť predčasného úmrtia. Ochranný efekt sa však neobmedzuje len na srdce a cievy – ukazuje sa, že tento typ stravy pomáha predchádzať aj depresii, obezite, metabolickému syndrómu či cukrovke 2. typu.
Zdravé ďasná a rastlinná strava znižujú zápal a chránia srdce i mozog
„Už dlhodobo vieme, že zdravie ďasien je spojené s kardiovaskulárnymi ochoreniami a naopak – tieto dve veci sú prepojené, píše CNN. Taktiež vieme, že ľudia s parodontálnymi ochoreniami majú často zvýšené ukazovatele zápalu,“ vysvetlil Dr. Andrew Freeman, riaditeľ pre prevenciu kardiovaskulárnych ochorení a wellness v inštitúte National Jewish Health v Denveri.
Zápal, ktorý sa objavuje pri ochoreniach ďasien, môže podľa odborníkov poškodzovať cievy – zužovať ich, oslabovať alebo úplne upchávať. Takéto zmeny následne ohrozujú životne dôležité orgány, ako sú obličky, pľúca, pečeň či mozog. Práve cievna demencia je po Alzheimerovej chorobe druhou najčastejšou príčinou kognitívneho úpadku.
Negatívne účinky zápalu sa však nekončia iba pri cievach. Aktivuje totiž imunitný systém, ktorý sa môže dostať mimo kontroly a zaútočiť na srdce aj ďalšie orgány. Dlhodobý zápal navyše podporuje inzulínovú rezistenciu a poruchy funkcie buniek, čo vedie k cukrovke 2. typu alebo stukovatenej pečeni – problému, ktorý sa stáva čoraz rozšírenejším.
„Určite dáva zmysel, že ak sa stravujete veľmi čisto a prevažne rastlinne, ako je to pri stredomorskej strave, hladina zápalu klesá,“ dodal Freeman. Zároveň upozornil, že nejde o americkú verziu stredomorskej diéty: „Ale nemôže to byť americká verzia stredomorskej diéty – tá s množstvom jahňaciny a syra feta. Musí ísť o pravú verziu – teda skutočne rastlinnú stravu.“
Stredomorská strava a zelenina pomáhajú znižovať zápal a chrániť zdravie ďasien
Výskum, ktorý bol zverejnený v odbornom časopise Journal of Periodontology, sledoval 200 účastníkov vo Veľkej Británii. Účastníkom sa vykonali zubné prehliadky, odobrali sa im vzorky krvi a vypĺňali aj dotazníky o stravovacích návykoch, dodáva CNN. „Nízka miera dodržiavania stredomorskej diéty a vyššia spotreba červeného mäsa boli spojené so závažnosťou parodontálneho ochorenia,“ uviedol hlavný autor štúdie Luigi Nibali, zubár a profesor parodontológie na King’s College v Londýne.
Vedci zistili, že ľudia, ktorí konzumovali viac červeného mäsa a nedodržiavali stredomorskú diétu, mali vyššie hladiny zápalových markerov v krvi – najmä interleukínu-6 (IL-6) a C-reaktívneho proteínu (CRP). „Tieto markery stúpajú pri traume alebo zápale kdekoľvek v tele. Niekedy však nastáva prehnaná reakcia, ktorá môže viesť k zhoršeniu ochorenia ďasien. Vyššie hladiny týchto markerov znamenajú viac zápalu,“ vysvetlil Nibali.
Na druhej strane, vyšší príjem zeleniny, strukovín a mliečnych výrobkov sa spájal s nižšími hladinami CRP, čo naznačuje pozitívny vplyv. „Isté priaznivé trendy sa ukázali aj pri ovocí a olivovom oleji,“ dodal Nibali. Predchádzajúce výskumy zároveň ukázali, že žuvanie listovej a kapustovej zeleniny, koreňovej zeleniny, jabĺk či citrusových plodov – ktoré tvoria základ stredomorskej stravy – pomáha udržiavať zdravé zuby a ďasná. Tieto potraviny totiž poskytujú „živiny a slinnú reakciu, ktorá zlepšuje stav baktérií v ústach, a tým aj celkový stav zápalu,“ vysvetlil Freeman.
Podľa Freemana nie sú výsledky prekvapivé, no predstavujú dôležité upozornenie. „Je to určite dobrá pripomienka, aby sme nezabúdali na zuby. A ak sa navyše stravujete spôsobom, ktorý prospieva celému telu, všetko funguje lepšie – vrátane vašich zubov,“ uzavrel.
Čítaj viac z kategórie: Štúdie, prieskumy a analýzy
Zdroje: cnn.com, startitup.sk, startitup.sk, brainmarket.sk