Žilinská treska precestuje až 20 000 km. Ako vznikajú legendárne slovenské raňajky?

  • Ryba Žilina sa ako prvá vrátila k historickým normám a začala vyrábať tresku s najväčším podielom rýb na trhu
  • Treskou Exklusiv sa následne inšpirovali aj iní výrobcovia, žilinská treska s originálnou receptúrou je len jedna
  • Po modernizácii odstránili až 40 % pridaných látok, nepridávajú už ani zbytočné aditíva a konzervanty
treska9
Ryba Žilina
  • Ryba Žilina sa ako prvá vrátila k historickým normám a začala vyrábať tresku s najväčším podielom rýb na trhu
  • Treskou Exklusiv sa následne inšpirovali aj iní výrobcovia, žilinská treska s originálnou receptúrou je len jedna
  • Po modernizácii odstránili až 40 % pridaných látok, nepridávajú už ani zbytočné aditíva a konzervanty

Kofola, Horalky, komunistické Chrumky či legendárna Treska Exklusiv zo Žiliny. Na niektoré ikonické slovenské potraviny už len z nostalgie nedáme dopustiť, no častokrát sa môžu pochváliť aj výbornou kvalitou.

Tresku s dvomi bielymi rožkami môžeme pasovať za slovenské národné raňajky, nezávisiac od regiónu. Slováci tresku od Ryby Žilina už niekoľko generácií považujú za najobľúbenejšiu.

A nie náhodou, v Žiline pravidelne investujú do nových technológií, výrobných procesov či zlepšovania hygienických opatrení, vďaka čomu môže treska obsahovať čoraz menej chemických látok. Potrpia si aj na kvalitu, ryba v červenom obale totiž precestuje až 20 000 kilometrov, až z Aljašky – nepochádza tak z bazénu, ako si mnohí myslia.

zdroj: RYBA Žilina – V Žiline používajú celé filety tresky, ktoré sú hĺbkovo zamrazené vždy do 24 hodín od vylovenia.

Každá treska precestuje 20 000 kilometrov

V dobe znižovania nákladov za cenu kvality by väčšina ľudí očakávala, že sa na výrobu tresky používa nekvalitný separát, nie je to však pravda. Ryba Žilina používa celé filety mäsa.

Čerstvú aljašskú tresku dováža Ryba Žilina až 20 000 kilometrov. Po vylovení v severnej časti Tichého oceánu sú ryby okamžite nafiletované a zamrazené, čím sa zabezpečí kvalita a čerstvosť suroviny. Žilinský výrobca spod Malej Fatry si tiež dáva záležať aj na tom, aby treska pochádzala výhradne z udržateľného rybolovu, čo stojí nemalé peniaze.

zdroj: Ryba Žilina – V takýchto nádržiach sa po novom miešajú všetky ingrediencie a vzniká hotová treska.

Žilina diktuje tempo celému Slovensku

Výroba tresky v Žiline vychádza historicky z pôvodných podnikových záznamov, ktoré korešpondujú so vtedajšími česko-slovenskými normami. Po revolúcii však regulácie prestali platiť a kvalita tresky išla na Slovensku dole. Ryba Žilina však bola prvá, ktorá sa k pôvodným normám priblížila a podiel rybieho mäsa opäť navýšila.

Návrat ku koreňom legendárnej tresky dnes poznáme ako Tresku Exklusiv. Žilinská treska tak vyšším podielom rýb v treske na Slovensku vybudovala nové kultúrne dedičstvo a vytvorila precedens, ktorý následne začali preberať aj ďalší výrobcovia.

Treska je národné jedlo Slovenska

Obľúbenosť tresky dokazujú aj čísla z výroby – v Žiline za deň spotrebujú až 8,5 tony rýb. Zmrazenú zásielku z Aljašky najprv rozmrazia horúcou parou a následne šetrným spôsobom uvaria tak, aby zachovali čo najväčšie množstvo prirodzených živín.

Čerstvá ryba sa následne nakrája, namarinuje a zmieša s ostatnými ingredienciami – predovšetkým s majonézou, ktorú si Ryba Žilina sama vyrába. Dôležitou súčasťou je aj repkový olej bohatý na Omega-3 mastné kyseliny a tiež zelenina.

zdroj: RYBA Žilina – Čerstvo naplnené tégliky s treskou na výrobnej linke.

Čistá chuť bez prídavných látok

Najdôležitejším aspektom každého jedla je jeho chuť. Žilinská treska sa pred pár rokmi ako prvá úplne zbavila nezdravých a chuť kaziacich sladidiel, znížila množstvo zahusťovadiel a zredukovala aj konzervačné látky.

Omnoho viac tak vyniká chuť rýb a domácej majonézy. Najdôležitejším recenzentom však nie je plejáda expertov, no samotní zákazníci, od ktorých si Ryba Žilina berie inšpiráciu.

Podľa šéfa Ryba Žilina Michala Britvíka až 76 % Slovákov považuje podiel konzervantov za dôležitý faktor pri výbere tresky. Keďže ich treska zo Žiliny obsahuje najmenej, je ľahké si vysvetliť, prečo je jednotkou na trhu.

K celkovému znižovaniu obsahu aditív výrazne dopomohla nedávna rozsiahla rekonštrukcia závodu. Spracovanie v uzatvorenom priestore limituje kontakt s vonkajším prostredím. Do tresky tak už netreba hádzať zbytočné konzervanty, vďaka čomu ich dnes Treska Exklusiv obsahuje o 40 % menej než pred 5 rokmi.

V zložení sa tiež už nenachádza archaický benzoan sodný, ktorý má negatívne účinky na zdravie a iní výrobcovia ho stále používajú.

zdroj: RYBA Žilina

Žilina sa pri obmedzovaní pridaných látok môže pochváliť aj ďalším prvenstvom: „Podľa opakovaných rozborov výrobkov na trhu, ktoré robia nezávislé akreditované laboratória, obsahuje treska značky PRETO Ryba Žilina v priemere až štyrikrát menej konzervačných látok,“ uvádza Michal Britvík.

Toto je cesta, ktorou chceme ísť ďalej. Teda vyrábať tresku legendárnej chuti, ako si ju pamätajú naši rodičia, a zároveň v nej ponúkať aj modernú potravinu, ktorá v sebe nemá nechcenú chémiu. Hlavne však chceme stále počúvať v prvom rade hlasy našich verných zákazníkov, ktorí vedia najlepšie, čo im chutí.“

Treska zo Žiliny sa za roky už stala priam kultúrnym dedičstvom Slovenska, s ktorým sa minimálne párkrát za rok stretne každý z nás. Ryba Žilina preto pripravila aj portál podhladinou.sk, kde sa o žilinskej treske dozvieš omnoho viac podrobností o jej pôvode či nezameniteľnej receptúre.

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech