Zjesť jednu rybu je ako mesiac piť špinavú vodu, zistili vedci

  • Tuk má vo vnútri čokolády pre jej chuť len obmedzenú úlohu
  • Konzumácia jednej ryby ulovenej v riekach v USA sa rovná mesiacu pitia kontaminovanej vody
testovanie vzorky na koronavírus, ryby
Ilustračná foto, Unsplash/Mufid Majnun, Jakub Kapusnak
  • Tuk má vo vnútri čokolády pre jej chuť len obmedzenú úlohu
  • Konzumácia jednej ryby ulovenej v riekach v USA sa rovná mesiacu pitia kontaminovanej vody

Minulý týždeň bol vedecký svet obohatený o nové zaujímavé poznatky. Vedci totiž objavili novú kolóniu tučniakov cisárskych, taktiež sa im podarilo odfotiť vzácnu zelenú kométu, ale aj to, prečo čokoláda tak dobre chutí. TASR uviedla niekoľko najnovších poznatkov z vedy a techniky. 

Čokoláda za svoju výnimočnú chuť vďačí tomu, ako sa na ľudskom jazyku rozpúšťa a obaľuje ho tukom. Podľa vedeckej štúdie by to mohlo pomôcť pri výrobe zdravších nízkotučných výrobkov.

Výskumný tím skúmal „topenie“ kvalitnej tmavej čokolády na umelom jazyku. Zariadenie s 3D textúru podobnou ľudskému jazyku a s teplotou 37 °C sa pohybovalo ako ľudský jazyk. Krátko po vložení čokolády ho pokryla tuková vrstvička, ktorá závisí od obsahu tuku v čokoláde. Až potom sa začínajú uvoľňovať tuhé častice kakaa, ktoré na jazyku vytvárajú „chuťový vnem“, zistili vedci.

„Ukazuje sa, že tuková vrstva musí byť na vonkajšej vrstve čokolády, to je najdôležitejšie, po nej nasleduje účinné potiahnutie kakaových častíc tukom, čo pomáha dobrej chuti čokolády,“ povedal vedúci výskumu Siavash Soltanahmedi.

Tuk vo vnútri čokolády už má pre jej chuť len obmedzenú úlohu. Jeho množstvo by sa preto mohlo znížiť bez zhoršenia chuti. Rovnako dobre by tak mohli chutiť aj tyčinky s nízkym obsahom tuku potiahnuté plnotučnou čokoládou.

Vývoj zdravšej čokolády považuje Soltanahmedi za výzvu pre potravinársky priemysel, pretože nízkotučné čokolády sa doteraz dali ľahko spoznať podľa horšej chuti.

Podobné techniky sa podľa výskumníkov dajú použiť aj pre vývoj zdravších verzií potravín, ktoré sa v ústach menia z tuhej na tekutú, ako je napríklad zmrzlina.

Kontaminované ryby

Konzumácia jednej ryby ulovenej v riekach a jazerách v Spojených štátoch sa obsahom škodlivých látok rovná mesiacu pitia vody kontaminovanej tzv. večnými chemikáliami – perfluórovanými a polyfluórovanými alkylsulfonátmi (PFAS).

Látky PFAS boli prvýkrát vyvinuté v 40. rokoch minulého storočia tak, aby dokázali odolať teplu a vlhkosti. V súčasnosti sa používajú pri výrobe nelepivých panvíc, obalov potravín, rôznych textílií či protipožiarnych pien.

Chemikálie PFAS môžu spôsobiť vážne zdravotné problémy vrátane poškodenia pečene, vysokej hladiny cholesterolu, nedostatočnej imunitnej odpovede organizmu a viacerých druhov rakoviny.

Začiatok februára bude zelený

Zelenú kométu C/2022 E3 (ZTF) sa podarilo odfotografovať z planiny neďaleko obce Drebber na severe Nemecka.

Najbližšie k Slnku (v perihéliu) bola 12. januára, najbližšie k Zemi (v perigeu) bude 1. februára. Bude to 42 miliónov kilometrov, čo je tretina vzdialenosti Zeme od Slnka. Najlepšie pozorovateľná, pri ideálnych podmienkach aj voľným okom, by mala byť koncom januára, keď bude menej mesačného svitu.

Vedci za satelitných snímok v Antarktíde objavili novú kolóniu tučniakov cisárskych. Je však relatívne malá a oblasť, v ktorej sa nachádza, je negatívne ovplyvnená nedávnym úbytkom ľadovej plochy.

Bádatelia analyzovali snímky Služby Európskej únie pre klimatickú zmenu (Copernicus; C3S) a spoločnosti Maxar. Novú kolóniu sa podarilo odhaliť v lokalite Vergler Point na západe Antarktídy vďaka tzv. guánu, čo sú nahromadené exkrementy tučniakov: majú hnedastú farbu a preto je ich ľahké spozorovať na bielom snehovom pozadí.

Zdroj: TASR

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá