Zlá kaviareň je tá, kde mi ponúknu „pressko“. Odborník radí, ako si vybrať správny kávovar

  • Expert na kávu prezradil, akým spôsobom môžeš získať kávu ako z kaviarne u teba v obývačke
  • Nemusí ísť o desaťtisícovú investíciu do kávovaru
laco király
Blog o káve
  • Expert na kávu prezradil, akým spôsobom môžeš získať kávu ako z kaviarne u teba v obývačke
  • Nemusí ísť o desaťtisícovú investíciu do kávovaru

Ladislav Király je človek, ktorý je výraznou osobnosťou na slovenskej kávovej scéne. Nie je však ani pražiarom a ani baristom. So svojím projektom Blog o káve sa snaží priniesť na Slovensko osvetu o výberovej káve.

Je tvrdým bojovníkom proti talianskej káve a na paškál si často berie aj celebrity a ich kávy. Vo svojich recenziách si nedáva servítku pred ústa, a preto ho nejedna firma môže mať v zuboch. 

My sme sa s kávovým novinárom porozprávali trošku bližšie o trhu komoditnej kávy a zistili sme od neho aj skvelé tipy, ako nevyhodiť za kávovar majland a stále mať kávu ako z kaviarne. 

  • Ako rozpoznať kvalitnú kávu v kaviarni?
  • Čo je typický znak komoditných káv?
  • Prečo je komoditná káva taká lacná?

Prečo máš pocit, že by mali Slováci vedieť viac o výberovej káve? 

Ja ani netvrdím, že o nej potrebujú vedieť, lebo neviem, či potrebujú. Prostredníctvom svojich kanálov hovorím len o tom, čo chutí mne. Ja som bol človek, ktorému tá normálna káva – tá kávovo-kávová horká spálenina z bežných obchodov – jednoducho nechutila. Dlho som jej nevedel prísť na chuť.

Približne do 35 rokov som kávu pil len veľmi občasne alebo som si do nej dával mlieko a cukor, aby sa dala vypiť a aby som sa nejako naštartoval popri práci. To bol môj jediný úžitok, ktorý som z nej mal, takže som ju pil nasilu a pre kofeín.

kiraly
zdroj: Blog o káve

Potom som raz náhodou ochutnal výberovú kávu. V tej chvíli som ani nevedel, že je to výberová káva a ani som netušil, že nejaká výberová káva vlastne existuje a čo to má byť. Len som pocítil, že zrazu mi tá káva chutí. Išiel som sa za baristom opýtať, že čo mi to dal do šálky, a povedal meno jednej slovenskej pražiarne z Banskej Bystrice.

Odpadol som. Okamžite som si uvedomil, že podobne ako ja kávu vnímajú státisíce ľudí a mnohým ten horký nechutný nápoj nechutí, no keby ochutnali výberovku, precitli by. Všetkým som začal hovoriť, že tu existuje aj nejaká výberová káva, ktorá chutí ovocne. A že je vlastne určená presne pre tých, ktorým klasická káva nechutí.

Rozprávame o speciality grade a komoditnej káve. Ako má podľa teba bežný zákazník, ktorý si dopraje kávu v kaviarni, rozpoznať tú skutočne kvalitnú kávu?

Najľahšie podľa obalu. Keď sa už na obale uvádza pôvod kávy – a nemyslím len krajina, ale aj konkrétny región a konkrétna farma –, tak je to prvý dobrý ukazovateľ. Pokiaľ máme tieto informácie, s veľkou pravdepodobnosťou vieme aj to, o akú varietu kávy ide.

Keď si vezmeme bežné komoditné kávy, tak pri nich ide len o to, či je to arabica alebo robusta, ale mnohokrát neinformujú ani o tom. Samotná arabica má pritom viac ako sto rôznych variet.

Arabica a robusta je, dajme tomu, len ako – keď to môžem prirovnať k niečomu inému – také jablko a hruška. Ale jabĺk je pritom strašne veľa druhov a všetky chutia inak. Keď na pulte supermarketu nájdeme kávu, ktorá je označená ako stopercentná arabika a nič viac o nej nevieme, tak sú to všetky tie jablká pomiešané v jednej kope a navyše rôzne spracované.

Tento článok je dostupný členom Startitup PREMIUM

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá