Zo Slovákov sa stávajú obrovskí milovníci čaju. Ročne ho spotrebujeme až 1 200 ton, radi skúšame aj nové chute

  • Nie je to tak dávno, čo sme si vyberali iba medzi ovocnými a čiernym čajom v nálevových vreckách
  • Naše čajové preferencie sa však rovnako ako príležitosti, keď čaj pijeme, menia a postupne sa aj u nás udomácňuje moderná čajová kultúra
SIU Unsplash/Madmax Chef
  • Nie je to tak dávno, čo sme si vyberali iba medzi ovocnými a čiernym čajom v nálevových vreckách
  • Naše čajové preferencie sa však rovnako ako príležitosti, keď čaj pijeme, menia a postupne sa aj u nás udomácňuje moderná čajová kultúra

Slováci síce pijú viac kávy než čaju (ročne skonzumujeme cca 16,5 tony kávy a 12 ton čaju), napriek tomu môžeme aj v našich končinách hovoriť o čajovej kultúre. Zaujímavé je, že sa mení spolu so spoločenskou a sociálno-ekonomickou situáciou.

Sme národ, ktorý (zatiaľ) preferuje čaje v nálevových vreckách. „Čaj je celosvetovo druhým nápojom, ktorý sa pije najčastejšie. U nás si ho až 93 percent ľudí pripravuje z nálevových vreciek a iba 7 percent Slovákov si zalieva kvalitnejší sypaný čaj,“ hovorí Mariana Veselá zo spoločnosti Veselý Čaj.

zdroj: Unsplash/Manki Kim

Predpokladá sa, že obľuba porciovaného čaju je dedičstvom éry socializmu, kedy bol pre všetkých dostupný iba čierny a ovocný čaj v malých vreckách na zalievanie a občas sa niekomu pošťastilo zohnať
kvalitnejší sypaný čierny čaj.

Nové chute na scéne

Podľa prieskumu nákupného správania domácností GfK Consumer Tracking v roku 2008 pilo čaj pravidelne alebo občas 90 % Slovákov. Prím hrali ovocné čaje, ktoré si na raňajky alebo príležitostne počas chladných dní či choroby doprialo 54 % Slovákov.

zdroj: Unsplash/Massino Rinaldi

Z prieskumu však vyplynuli aj čísla, ktoré naznačovali začínajúce zmeny v kultúre pitia čaju na Slovensku: spotreba čierneho čaju začala klesať a čoraz väčšej obľube sa tešili dovtedy málo konzumované bylinkové čaje. O slovo sa prihlásil aj zelený, u nás dovtedy neznámy čaj. Za týmito zmenami stálo zlepšenie ekonomickej situácie obyvateľov a taktiež širšia ponuka čajov na trhu.

Éra čajovní

Významný vplyv na zmeny v čajovej kultúre Slovákov mali čajovne, ktoré v deväťdesiatych rokoch ako huby po daždi vyrástli v každom meste. Ponúkali dovtedy nepoznané druhy čajov, učili svojich hostí, ako sa pripravujú a aké účinky majú rôzne sypané čaje.

Kultúra čajovní bola úzko spojená s ázijskými filozofiami. Interiérmi zariadenými v orientálnom štýle sa tíško vinula relaxačná hudba, bolo v nich cítiť vonné tyčinky a nechýbali sošky Budhu či rôzne kamene, ktorým sa pripisovali liečivé účinky. Spolu s novými čajmi sme ochutnávali aj svet ezoteriky, ajurvédy, jogy.

zdroj: Unsplash/Marco Secchi

Pitie čaju sme si začali spájať s príležitosťou socializovať sa. Kým sme nemali čajovne, nikomu by nenapadlo ísť s priateľmi na čaj, vnímať rôznorodosť jeho chutí a vyberať si druh podľa účinkov. Dnes už tieto miesta takmer neexistujú, ale raz a navždy ovplyvnili našu čajovú kultúru.

Zdravý a fit

Vlna zdravého životného štýlu, ktorá nás zasiahla na prelome milénia a priniesla so sebou trend návratu k prírode, konzumovania plnohodnotných potravín a nápojov bez umelých pridaných látok, prírodného liečiteľstva a väčšiu zodpovednosť za svoje zdravie, naliala do šálok Slovákov zelený čaj, ajurvédske čaje a nové čajové zmesi s blahodarnými účinkami pre telo aj ducha.

zdroj: SIU

„Odvtedy sa rozšírila nielen ponuka čajov na trhu, ale aj ich konzumenti sa stávajú náročnejší. Čoraz viac ľudí vyhľadáva kvalitný sypaný čaj, rastie popularita čaju v bio kvalite a kým v minulosti bol čaj iba teplým nápojom, ktorý zohrial, teraz je súčasťou moderného životného štýlu. Čaj je chutný, zdravý a hravý nápoj, ktorý sa dá piť počas celého dňa,“ hovorí Mariana Veselá z Veselého Čaju.

Dnes už nie je žiadnou novinkou ani to, že špeciálne reštaurácie vám odporučia ku každému jedlu ten správny druh čaju, ktorý bude s jedlom dokonale ladiť a navzájom sa budú krásne dopĺňať.

Čoraz vyššie nároky

Čajovne nahradili malé rodinné firmy, ktoré na trh prinášajú pestrú paletu kvalitných sypaných čajov alebo čajov v pyramídkach, kde majú ingrediencie viac miesta nasať vodu a vydať zo seba to najlepšie. Trendom sú rôzne zmesi čajov všetkých druhov, napríklad zelený čaj s kandizovaným ovocím a kvetmi slnečnice, ovocné zmesi s veľkými kúskami ovocia či bylinkové zmesi, v ktorých sú okrem byliniek aj ingrediencie ako honeybush, burizóny či pukance.

zdroj: Unsplash/Oriento

„Je príjemné sledovať, ako sa naša čajová kultúra mení a doháňa svetové trendy. Čoraz väčšiemu počtu Slovákov záleží nielen na kvalite čaju, ale chcú ho aj vizuálne zaujímavý od balenia až po obsah šálky,“ približuje aktuálne trendy expertka na čaj Mariana Veselá. „Kvalitný čaj v zaujímavej dóze alebo darčekovom balení sa stáva náhradou za bonboniéru, ktorú sme ako malú pozornosť zvykli doniesť lekárke či susedke. A túto sezónu pozorujeme, že čaj v atraktívnom balení je zaujímavý aj pre firmy, ktoré chcú nevšedný, praktický a cenovo dostupný darček pre obchodných partnerov alebo zamestnancov,“ dodáva. 

Tomu sa povie skutočná zmena kultúry! Pred pár rokmi by sa nikto neodvážil pribaliť do darčekovej tašky pigy čaj. Dnes by v nej väčšinu z nás potešil originálny sypaný čaj, pretože si už vieme vychutnať symfóniu aróm a chutí tohto nápoja bohov.

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK