4 kamaráti otvorili kočovnú kaviareň. Ochutnáš tu lokálne víno, ktoré ľudia vyhľadávajú v Tokiu či Paríži

  • Vystriedali niekoľko profesií, no skončili v gastre
  • Štyria kamaráti si plnia sen o vlastnom podnikaní vďaka projektu Tyjátr
káva, víno, Tyjátr
  • Vystriedali niekoľko profesií, no skončili v gastre
  • Štyria kamaráti si plnia sen o vlastnom podnikaní vďaka projektu Tyjátr

V súčasnosti často hľadáme unikátne miesta, kde môžeme ochutnať niečo výnimočné a zároveň si užiť prijemnú atmosféru. Jedným z takýchto projektov je Tyjátr, ktorý ťa poteší kombináciou výberovej kávy a naturálneho vína. Poďme sa pozrieť bližšie, čo všetko stojí za týmto zaujímavým konceptom.

Tyjátr vznikol z iniciatívy štyroch dlhoročných priateľov: Lucky s Tomom a Veroniky s Jánom. Ani jeden z nich nemá ešte 30 rokov, no za sebou majú rôzne povolania – od architektúry cez distribúciu vína až po marketing.

Základom ich podniku je výberová káva a naturálne vína.

„Unikátna je predovšetkým naša previazanosť s prostredným naturálnym vín a výberovou kávou na jednom mieste, čo stále v Brne nie je bežné. Samozrejme, aj ostatným produktom v našej ponuke venujeme veľkú starostlivosť, ale tieto dva boli prvotným impulzom na vznik projektu,“ objasňuje tím Tyjátr.

Keď prvýkrát otvorili na hrade Špilberku, bolo to hlavne preto, že im prišlo ako skvelý nápad priniesť „lepšie“ gastro aj na také turistické miesto. Veľa ľudí to rýchlo pochopilo a nápad sa im páčil, a tak sezóna utiekla ako voda.

„Obavy z neúspechu sú vždy na mieste, ale vzhľadom na to, že sme v podstate rovnaký koncept mali otvorený pred 2 rokmi, tak už sme zhruba vedeli, na čo sa pripraviť a ako si všetko (aspoň trochu) vopred spočítať.“

Čo sa týka financií, tvrdia, že oproti klasickej kamennej prevádzke nebola ich investícia astronomická a pohybovala sa len v pár tisícoch eur.

„Veľa vybavenia sme mali z minulej prevádzky a bar, ktorý máme prenajatý, bol čiastočne zariadený. Peniaze sme čerpali čisto z vlastných zdrojov.“

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa tyjátr • coffee & wine (@tyjatr_umprum)

Aj napriek inflácii tvrdia, že v rámci zdražovania sú na tom dobre. „Paradoxne sa nám náklady na nájom a energiu, a to aj vďaka novšiemu vybaveniu, znížili. Ceny ako také máme o niečo vyššie, ale stále sa skôr držíme brnianskeho priemeru a negatívne reakcie sme nezaznamenali. Myslím, že v priemere sa naše ceny pohybujú do 5 eur.“

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa tyjátr • coffee & wine (@tyjatr_umprum)

Káva z Bruselu

Čo sa týka kávy, v tomto sú relatívne konzervatívni.

„Spolupracujeme dlhodobo s belgickou pražiarňou MOK Coffee Roastery & Bar z Bruselu a máme s nimi vybudovaný veľmi priateľský vzťah a ich kávu jednoducho milujeme. Ak ich niekedy za niečo vymeníme, tak jedine za našu vlastnú kávu.“

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa tyjátr • coffee & wine (@tyjatr_umprum)

Hovoria tiež, že miesto, ktoré sa im podarilo uloviť na sezónu, je trochu špecifické. Sú na nádvorí za vysokou školou, na okraji historického centra Brna.

„Nad naším barom je veľká umelecká inštalácia, ktorá sa volá MRAK, a to samo o sebe priťahuje turistov. Veľa zákazníkov si nás zase našlo po ročnej odmlke, a tak, myslím, môžeme povedať, že to bol krok správnym smerom.“

Nefungujú celoročne

Tvrdia tiež, že občas sú radi, že ich projekt nefunguje celých 12 mesiacov v roku.

„Človek má potom viac pokoja, pretože občas kombinovať naše hlavné podnikanie s týmto je trochu náročnejšie. Ale zase je ťažšie udržať zákaznícku základňu, keď meníte miesta a fungujete len časť roka.“

Nádejným podnikateľov odporúčajú len jedno: „Choďte do toho, trochu sa bojte, veľa počítajte, dúfajte, no a hlavne si to užite!“

A napokon, ak sa pýtaš, čo si objednať pri návšteve, cortado a fľašu domáceho vína od Milana Nestarce je tu jasná voľba.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Alma (@alma__prague)

Práve vína z dielne Milana si zákazníci objednávajú aj vo vychytených reštauráciách a winebaroch tiahnucich sa od Tokia cez Paríž až po New York. Moravská vinárska superstar hospodári vo viničných obciach Moravský Žižkov a Velké Bílovice. Bio režim vo vinohradoch v kombinácii s originálnym, no neprekombinovaným spracovaním vedie podľa neho k tým najlepším výsledkom.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Milan Nestarec (@milannestarec)

Od roku 2014 sa v tomto vinárstve takmer nesíri (okrem jedného vína), nečíri a ani nefiltruje. Jemný sediment sa nikdy neberie ako chyba vína, práve naopak, stáva sa jeho vlastnosťou. Produkované vína majú taký obrovský náboj života, vitality a originality, že behom pár rokov sa stali vyhľadávanými takmer na všetkých kontinentoch.

Víkend v Brne

Brno je skvostné mesto s bohatou históriou a kultúrnymi pamiatkami. Ak plánuješ víkendový výlet, tu je niekoľko tipov na miesta, ktoré by si určite nemal vynechať:

  1. Hrad Špilberk – Historická pevnosť ponúka nádherný výhľad na mesto. Vnútri nájdeš múzeum a historické expozície.

  2. Kostel sv. Jakuba – Impozantný gotický kostol, ktorý je jednou z dominánt mesta.

  3. Katedrála sv. Petra a Pavla – Pýcha brnianskej architektúry s možnosťou výstupu na vežu a panoramatickým výhľadom na Brno.

     
     
     
     
     
    Zobraziť tento príspevok na Instagrame
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     

    Príspevok, ktorý zdieľa Míla Chovanová (@milusechovanova)

  4. Labyrint pod Zelným trhem – Podzemné chodby s historickými expozíciami o histórii mesta.

  5. Vila Tugendhat – Modernistický architektonický skvost a svetové kultúrne dedičstvo UNESCO navrhnuté Miesom van der Rohe.

  6. Moravská galerie – Významné umelecké diela zo strednej Európy v historických budovách v centre mesta.

  7. Brněnská přehrada – Ideálne miesto na relaxáciu, prechádzky alebo plavbu loďou. V blízkosti sa nachádza aj ZOO Brno.

  8. Technické muzeum – Obdivovať tu môžeš historické technické vynálezy, a získať tak prehľad o vývoji techniky.

  9. Mendelovo muzeum – Vzdaj hold otcovi genetiky v kláštore, kde Gregor Mendel vykonal svoje revolučné experimenty.

A keď už budeš v Brne, nezabudni ochutnať tradičné moravské špeciality a vychutnať si atmosféru lokálnych kaviarní a reštaurácií.

Čítajte viac z kategórie: Food biznis

Najnovšie videá

Trendové videá