Poprad sa inšpiroval Dubajom a v uliciach zaviedol inteligentné osvetlenie s Wi-Fi

  • Lampy už dávno neslúžia len na svietenie.
cck
facebook.com/poprad.eu/pinterest.com
  • Lampy už dávno neslúžia len na svietenie.

https://www.hurricane.sk/sk/technika/osvetlenie

Zatiaľ, čo v mnohých slovenských mestách sme vďační aj za to, že vôbec nejaké pouličné osvetlenie máme, v Poprade sa posúva štandard na inú úroveň. Od pondelka totiž prebieha testovacia prevádzka verejného osvetlenia, ktorého hlavnou funkciou však nie je  osvetľovanie ulice. Ak by boli v kultovom filme Back to the Future spomenuté pouličné lampy zrejme by dokázali podobné veci, ako tie na popradskej ulici.

Na jednom z najrušnejších ťahov mesta sú inteligentné lampy, ktoré chodcom poskytnú prostredníctvom bluetooth obsah na stiahnutie, online prehliadanie, či SOS tlačidlo, ktoré je možné spustiť pomocou aplikácie. V prípade nebezpečenstva tak lampy začnú blikať a centrála sa dozvie, že sa na tomto úseku deje niečo, čo by nemalo.


Spomenúť však treba aj rozšírenú funkcionalitu v podobe možnosti meniť intenzitu svetla alebo merania hustoty premávky a v prípade pešej zóny monitorovania počtu chodcov. Sci-fi lampy potešia aj ľudí, ktorí majú problém s dátami, keďže slúžia aj ako zdroj wi-fi signálu. Podľa dostupných informácií ide o vôbec prvý test takejto technológie na Slovensku.

„S takýmto vybavením dokáže verejné osvetlenie nielen svietiť, ale byť zároveň aj zdrojom informácií. Občania môžu z takýchto inteligentných lámp získať informácie o dianí v meste, samospráva zasa dokáže z takýchto lámp získať dáta o počtoch osôb využívajúcich jednotlivé pešie trasy a dokáže tak adresnejšie riešiť ich opravy či zimnú údržbu. Žiadne politické rozhodnutia, ale overiteľné fakty. Verejné osvetlenie môže byť navyše aj zdrojom wifi signálu a to je ďalší rozmer vzhľadom na to, že hovoríme o verejnom osvetlení,“ uviedol viceprimátor Igor Wzoš pre portál poprad.sk

Mesto Poprad inštalovalo inteligentné lampy v spolupráci so správcom verejného osvetlenia v meste – spoločnosťou Siemens, partnerom zo Slovak Smart City Clustera – spoločnosťou Atos a nemeckým startupom ICE Gateway. Testovacia prevádzka bude trvať do konca roka a my dúfame, že čoskoro sa tento trend „smart“ osvetlenia rozšíri aj do ďalších slovenských miest.

&nbsp

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá