Je koniec neobmedzenej rýchlosti na nemeckých diaľniciach?

  • A nebude sa ti páčiť ani dôvod, prečo by to tak malo byť
  • Veď nemecké diaľnice sú svetovo známe práve vďaka tejto slobode
  • Prečo to chcú zakázať?
Startstop.sk
  • A nebude sa ti páčiť ani dôvod, prečo by to tak malo byť
  • Veď nemecké diaľnice sú svetovo známe práve vďaka tejto slobode
  • Prečo to chcú zakázať?

Nemecká Autobahn sa vždy spája s jedným kľúčovým bodom – neobmedzenou rýchlosťou. Je to miesto, kde celý svet môže ísť rýchlo ako chce, bez obáv z blikajúcich stroboskopov za zadkom. Bohužiaľ, časy sa menia a nemecká vláda uvažuje nad reálnym dopravným značením so stanovenou rýchlosťou.

Prečo je ale tomu tak? Dôvod ťa prekvapí. Obmedzenie rýchlosti na Autobahn je jedným z návrhov na zníženie emisií a ochranou klímy. V prípade, že by tieto ustanovenia prešli do Zákona, nemecké cesty už by mohli byť známe iba ako „Áno, kedysi tu bola neobmedzená rýchlosť. Potom to ale zrušili.“

Zobraziť celú galériu (2)
zdroj: www.pexels.com

Nemecká vláda zorganizovala výbor, aby predložil rad odporúčaní na zníženie enviromentálnych škôd spôsobených dopravou. Maximálna rýchlosť na všetkých Atuobahn bola jedným z odporúčaní. Iní navrhovali zvyšovanie dane z palív a kvóty pre elektrické vozidlá, ktoré lepšie pomôžu Nemecku splniť emisné ciele Európskej Únie.

Totiž, podľa dohody o klimatických opatreniach v Paríži musí Nemecko do roku 2030 znížiť svoje emisie pochádzajúce z priemyslu, poľnohospodárstva, vykurovania, chladenia a energie. Obmedzenie rýchlosti na Autobahn je ale len jedným zo spôsobov, ako to urobiť, ale v žiadnom prípade to nevyrieši celoplošný problém. My chceme naďalej neobmedzenú rýchlosť, veď je to predsa výnimočné ako … (nech si každý doplní sám, ako vníma ojedinelosť týchto diaľnic).

Zobraziť celú galériu (2)
zdroj: www.pexels.com

Našťastie je to len návrh, a nemecká vláda ho neprijala a nepredložila žiadne konkrétne plány ohľadom dopravnej situácie. Dokonca aj tí, ktorí návrh spísali, uznali, že nie každý prvok projektu treba použiť či obmedziť. Bude to na diplomacii politických povýšenencov a zručnosti spraviť kompromis.

Zaskočení sme ale zo samotného faktu, že vláda je schopná o takomto niečom naozaj diskutovať. Veď emisie sa dajú znižovať oveľa účinnejšími spôsobmi, ako stanoviť rýchlosť. Naďalej ale dúfame, že nič podobné sa v priebehu ďalších 11 rokov nestane.

Zdroj: Startstop.sk

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá