V tatranskej prírode vznikla uprostred lesa netradičná škôlka

  • Vzdelávať deti nemusíme len v školských laviciach a pred tabuľou
  • O tom, že sa to dá robiť aj inak, hovorí aj nový projekt lesnej škôlky v ekologickej štvrti, ktorá vyrastá pod Tatrami
krasnoo
Krásne Sady
  • Vzdelávať deti nemusíme len v školských laviciach a pred tabuľou
  • O tom, že sa to dá robiť aj inak, hovorí aj nový projekt lesnej škôlky v ekologickej štvrti, ktorá vyrastá pod Tatrami

Vo svete existuje viacero zaujímavých projektov moderného ekologického bývania, ako napríklad Amatciems v Lotyšsku. V Krásnych Sadoch, štvrti pod štítmi Tatier, sa však rysuje jedinečný model. Svojou filozofiou a zároveň rozsahom je zatiaľ jediný svojho druhu na Slovensku a v jeho širokom okolí.

Gepostet von Krásne Sady am Mittwoch, 22. Mai 2019

„Krásne Sady je projekt, do ktorého pretavujeme naše sny, vízie, myšlienky, ako vytvoriť priestor pre šťastný a harmonický život. Je to miesto, ktoré vytvárame pre nás samých, ale aj pre ďalších ľudí s podobnými názormi na život. Žiť blízko prírody, na veľkom priestore, kde si môžem dopestovať vlastné zdravé potraviny. Žiť v obklopení svojej rodiny a susedov – kamarátov v priestore, ktorý spoluvytvárame,” ozrejmuje tím projektu na stránke Krásne Sady.

V Zariadení lesnej pedagogiky sa pripravujeme na zimu. Drevo by sme už nachystané mali :)

Gepostet von Krásne Sady am Mittwoch, 5. Dezember 2018

Dôležitým prvkom celého projektu je aj areál lesnej pedagogiky, kde sa vzdelávajú mladí aj starí. Pestovanie a súžitie s prírodou tak nebude tabu ani pre generáciu, u ktorej by si v ruke čakal skôr smartfón, než lopatu a hrabličky.

V Zariadení lesnej pedagogiky v Krásnych Sadoch pripravujeme počas letných prázdnin denné letné tábory. Prvý tábor o…

Gepostet von Krásne Sady am Sonntag, 29. April 2018

Podstatou lesnej škôlky je to, že deti sú tu vedené k tomu, aby čo najviac času trávili vo voľnej prírode a to aj v prípade „nepriaznivého“ počasia. Ich dospelí sprievodcovia im pripravujú program a hry, pričom využívajú najmä dostupné prírodné materiály a terén (les, potok, lúky).

Gepostet von Krásne Sady am Donnerstag, 12. April 2018

Už aj škôlkari tak vedia rozpoznať strom podľa tvaru listu, či vtákov podľa spevu. Namiesto toho, aby celé hodiny presedeli pri tabletoch a rozprávkach trávia väčšinu času v borovicovom lese. Deti tu majú dokonca možnosť absolvovať bylinkový tábor, či vypestovať si vlastný bio hrach, mrkvu alebo cviklu.

Krásne Sady

Krásne Sady Mlynica sa nachádzajú v tesnej blízkosti mesta Poprad, len 5 km od jeho centra. Do administratívneho centra Vysokých Tatier, Starého Smokovca, je to len 10 – 15 minút na bicykloch.

Gepostet von Krásne Sady am Dienstag, 30. Mai 2017

Nič také, ako obrovské vily oplotené 5 metrov vysokými betónovými plotmi, tu nenájdeš. Podmienkou pri stavbách v Krásnych Sadoch bolo použitie iba prírodných materiálov a pri prevádzke domov využitie úsporných ekologických technológií. Aj areál lesnej škôlky tvorí šesť drevených kruhových stavieb, pričom vnútorné omietky sú hlinené a strechy rákosové.

Ešte si spomeniete, aké letné prázdniny boli pre vás tie najkrajšie? Čo ste najradšej robili? Nebolo to úžasné, keď ste…

Gepostet von Krásne Sady am Dienstag, 26. Juni 2018

Dôležitou súčasťou územia bude aj takzvaná komerčná zóna, v ktorej si obyvatelia budú môcť vymieňať nadbytočnú úrodu. Tú nebude problém vypestovať, keďže každý pozemok má rozlohu 1 hektár, aby tu bolo miesto na paradajky, bylinky či jazierko, plus záchytné miesto na dažďovú vodu.

…keď sa úroda tekvíc vydarí :)

Gepostet von Krásne Sady am Montag, 2. Oktober 2017

Tí z obyvateľov, ktorí sa časť svojej nadprodukcie rozhodnú ponúknuť na predaj, tak budú môcť urobiť pod ochrannou značkou Krásne Sady. Táto ochranná známka združí ľudí s podnikateľskými zámermi a bude garantovať kvalitu produktov. Krásne Sady tak majú veľký potenciál na vytvorenie silnej komunity, kde nebudú susedia len rivalmi, ako to zväčša býva.

zdroj: krasnesady.sk

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá