Automobil MINI oslavuje šesťdesiatku. Výročie si pripomína limitovanou edíciou

  • Britské MINI má 60 rokov, ktoré značka oslávila videom mapujúcim jeho vývoj za posledných pár dekád
MINI.co.uk_PressKit
MINI.co.uk_PressKit
  • Britské MINI má 60 rokov, ktoré značka oslávila videom mapujúcim jeho vývoj za posledných pár dekád

Automobil, ktorý poznáš nielen z ciest vo Veľkej Británii, oslavuje 60. narodeniny. Model, za ktorým stojí Alexander Issigonis, sa stal veľmi rýchlo obľúbeným kúskom, ktorý okúzlil masy. Jeho tvorca sa vďaka nemu dokonca dočkal šľachtického titulu Sir, ktorý mu udelila práve kráľovná Alžbeta II. Významné výročie si spoločnosť pripomenula aj krásnym videom, ktoré ukazuje jeho vývoj prierezom desaťročí.

Pri príležitosti výročia vydala automobilka aj limitovanú edíciu, ktorá sa volá 60 Years Edition. Príspevkom na sociálnej sieti si významné jubileum pripomenula aj slovenská pobočka spoločnosti MINI.

 

„Oslavujeme 10miliónte MINI vyrobené na výrobnej linke v Oxforde. Nie náhodou je ním práve MINI v špeciálnej edícii  – 60 Years,“ uvádza sa v príspevku.

10 miliónte vozidlo

Súčasne s oslavou 60. výročia spoločnosti opustilo montážnu linku spoločnosti v Oxforde 10 miliónte vozidlo modelu MINI. V piatok spoločnosť oznámila, že oslavuje výrobu svojej 10 miliónovej jednotky – ktorá získala špeciálnu označenie  „vzorové vozidlo“, ale aj 60. výročie svojho založenia.

Ako pamiatku a pripomenutie úspechu sa spoločnosť spojila s majiteľmi 60-tich vozidiel, ktoré boli vyrobené v priebehu 60-tich rokov, od roku 1959.

Majitelia boli spolu s autami dovezení do montážneho strediska MINI v Oxforde, aby oslávili výročie spoločnosti a zúčastnili sa medzinárodného stretnutia, ktoré sa konalo v Bristole a bolo určené všetkým Miniacom. Všetky vozidlá sa zaradili do pelotónu, ktoré viedlo úplne prvé vyrobené  Mini – MINI Minor z roku 1959 známym ako 621 AOK.

Zdroje: Mini.co.uk – stories, Mini-co.uk-It’s time to feel electric, Motoring news

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá