Priemerný Slovák by musel na noc v najdrahšom apartmáne šetriť takmer pol roka, využívajú ho hlavne osobnosti

  • Názov prezidentský alebo kráľovský apartmán vznikol ešte za čias 28. prezidenta USA
  • Najdrahší a najväčší prezidentský apartmán sa u nás nachádza priamo v hlavnom meste
  • Vo svete sú však prezidentské apartmány ešte žiadanejšie a ich ceny sa pohybujú v desiatkach tisícoch eur
riverpark
Grand Hotel River Park/TASR
  • Názov prezidentský alebo kráľovský apartmán vznikol ešte za čias 28. prezidenta USA
  • Najdrahší a najväčší prezidentský apartmán sa u nás nachádza priamo v hlavnom meste
  • Vo svete sú však prezidentské apartmány ešte žiadanejšie a ich ceny sa pohybujú v desiatkach tisícoch eur

Prezidentský apartmán je dnes známkou luxusu, ktorú sa do svojho portfólio rozhodlo zaradiť množstvo slovenských hotelov. Ako už býva zvykom, za luxus si treba priplatiť a rovnako je to aj v prípade ceny prezidentského apartmánu.

Kým klasické hotelové izby aj v tých najluxusnejších hoteloch v Tatrách či Bratislave si môže dovoliť takmer každý, noc v prezidentskom apartmáne je len pre „vyvolených“. Cena za jednu noc v takejto izbe sa totiž môže aj na Slovensku vyšplhať až na takmer 5-tisíc eur.

Bratislava (Pixabay.com)
zdroj: Bratislava (Pixabay.com)

Ako vznikla myšlienka prezidentského apartmánu?

Názov prezidentský alebo kráľovský apartmán vznikol ešte za čias 28. prezidenta USA – Woodrowa Wilsona. Americký prezident v rokoch 1913 až 1921 na svojich zahraničných cestách trval na tom, aby hotelová izba spĺňala v tej dobe veľmi špecifické požiadavky.

Práve to bolo príčinou, kvôli čomu sa luxusné hotelové izby po celom svete začali označovať názvom prezidentský apartmán. V niektorých krajinách sú k dispozícii aj takzvané kráľovské (Royal) apartmány, ktoré však prevládajú v krajinách s monarchistickou formou vlády.

Tieto hotelové izby využívajú predovšetkým hlavy štátov pri oficiálnych zahraničných návštevách, ale aj známe svetové osobnosti, športovci, herci či speváci.

Najdrahší a najväčší apartmán na Slovensku

Na Slovensku sa za jeden z najznámejších prezidentských apartmánov považuje apartmán, ktorý sa nachádza v Grand Hotel Kempinski, na brehu Štrbského plesa vo Vysokých Tatrách. Už dlhodobo sa tam každoročne konajú významné stretnutia prezidentov V4 či zahraničných ministrov, ale aj rôzne podujatia a konferencie svetového ranku.

Na druhej strane však prezidentský apartmán vo Vysokých Tatrách ani zďaleka nie je tým najdrahším. Najdrahší a najväčší prezidentský apartmán Grand Hotel River Park sa nachádza priamo v hlavnom meste, pri nábreží Dunaja a cena za jedinú noc predstavuje 4 900 eur.

Jeho rozloha predstavuje 280 metrov štvorcových a po pripojení dvoch vedľajších izieb vzniká priestor až 400 metrov štvorcových. Za vysokú cenu podľa generálneho riaditeľa Grand Hotela River Park Branislava Kačkoviča hovorí jedinečný priestor, v ktorom sú použité prvky ako ónyx, čierny mramor, hodvábne látky, tíkové drevo a zlaté mozaiky. Interiér apartmánu navrhovala známa slovenská architektka Zuzana Cambelová.

zdroj: Grand Hotel River Park

Prezidentský apartmán obsahuje priestor pre privátnu večeru minimálne pre osem osôb a samostatnú kuchynku, ktorá slúži ako zázemie pre servírovanie jedál v apartmáne. Apartmán navyše disponuje aj priestorom pre osobnú asistentku či ochranku.

Kačkovič pre Startitup uvádza, že cena je porovnateľná s týmto typom ubytovania v našom regióne. „Prezidentský apartmán treba vnímať tak, že ten, kto vyhľadáva tento typ ubytovania sa pozerá na celý región a nevyberá si v rámci Bratislavy, ale porovnáva aj s Viedňou či Budapešťou,“ dodal.

zdroj: Grand Hotel River Park

Na druhej strane však podľa dostupných údajov človek pracujúci v Bratislave zarobí priemerne 1 684 eur a človek pracujúci vo Viedni 4 567 eur. Priemerná mzda Slováka za posledný rok bola vypočítaná na približne 1000 eur, kým Rakúšan si v priemere zarobí mesačne vyše 3-tisíc eur.

Návštevníci ako Novak Djokovič, Robbie Williams či generálny tajomník OSN

Príkladom toho, že najdrahší prezidentský apartmán na Slovensku využívajú predovšetkým zahraničné osobnosti či zahraniční hostia nám potvrdil aj generálny riaditeľ hotela. Pohodlie apartmánu si vyskúšali napríklad generálny tajomník NATO A.F. Rasmussen, cyperský prezident, generálny tajomník OSN Pan Ki-mun, dubajský šejk, tenista Novak Djokovič, Depeche Mode, Prodigy, Robbie Williams, Sting či Catherine Zeta-Jones s Michaelom Douglasom a ďalší iní.

zdroj: Grand Hotel River Park

Vo svete sú však prezidentské apartmány ešte žiadanejšie a ich ceny sa pohybujú v desiatkach tisícoch eur. CNN napríklad zostavilo rebríček siedmych najlepších prezidentských apartmánov vo svete, ktorých cena sa pohybuje od približne 10-tisíc dolárov až po viac než 22-tisíc dolárov za jednu noc.

Apartmány sa nachádzajú prevažne v Dubaji, Londýne či USA a ich hosťami boli tie najzvučnejšie svetové mená a najmocnejší štátnici planéty.

Za najväčší a jeden z najluxusnejších prezidentských apartmánov sa označuje apartmán v hoteli President Wilson v Ženeve. Jedná sa o najväčší apartmán v Európe, ktorého rozloha je 1 680 metrov štvorcových. Cena za jednu noc predstavuje viac než 72-tisíc eur.

Zdroj: CNN, minimalnamzda.sk, salaryexplorer.com, lonelyplanet.com

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá