Približne 99% mŕtvych na koronavírus v Taliansku malo aj iné ochorenia

  • Talianske štatistiky uvádzajú, že až 99 percent ľudí, ktorí podľahli koronavírusu mali aj ďalšie zdravotné komplikácie nezávislé na COVID-19
  • V ohrození sú aj mladí ľudia, avšak tí zomierajú najmenej
BeFunky-collage (1)
TASR
  • Talianske štatistiky uvádzajú, že až 99 percent ľudí, ktorí podľahli koronavírusu mali aj ďalšie zdravotné komplikácie nezávislé na COVID-19
  • V ohrození sú aj mladí ľudia, avšak tí zomierajú najmenej

Až 99% ľudí, ktorí podľahli v Taliansku nákaze vírusom COVID-19, malo aj iné ochorenia. Vyplýva to zo správy, ktorú vydalo talianske ministerstvo zdravotníctva.

Taliansko sa stalo najväčším ohniskom prepuknutia koronavírusu v Európe a v krajine zomrelo už takmer 5-tisíc ľudí. Nakazilo sa vyše 53-tisíc.

V súčasnosti je mortalita (celková úmrtnosť) na vírus približne 8%, čo je najviac v Európe. Zo štatistík ďalej vyplýva, že iba 0,8 percenta ľudí, ktorí podľahli koronavírusu, nemalo žiadne iné zdravotné ťažkosti.

Zo všetkých ľudí, ktorí nákaze podľahli, malo viac ako 75% vysoký krvný tlak, asi 35% cukrovku a tretina mala ochorenie srdca. Vyzerá to tak, že v Taliansku fatálne postihuje vírus práve starších ľudí.

V ohrození sú aj mladí

Ako uvádza Bloomberg, priemerný vek ľudí, ktorí zomreli bol 79,5 roka. Len 17 ľudí, ktorí mali menej ako 50 rokov, nákaze podľahlo. Podľa iných štatistík by malo prísť do kontaktu s koronavírusom omnoho viac Talianov.

Súčasné štatistiky vychádzajú len z oficiálne potvrdených prípadov. Niektoré odhady hovoria, že pri spočítaní všetkých ľudí, ktorí prišli do kontaktu s vírusom COVID-19, by sa miera úmrtnosti vyšplhala 2%, čo už je porovnateľné s inými krajinami.

Bloomberg ďalej pripomína, že vírus by nemali zľahčovať mladší ľudia. Nové dôkazy z Európy a USA naznačujú, že mladší dospelí nie sú tak odolní voči novému koronavírusu, ktorý cirkuluje po celom svete, ako sa pôvodne predpokladalo.

Seriózne chorými sa stávajú aj ľudia, ktorí majú od 20 do 40 rokov. Faktom však je, že miera úmrtnosti je nižšia, ale pretrvávajúce zdravotné komplikácie pokračujú. Podľa štatistík v Taliansku, sa až 28-tisíc nakazených ľudí nachádza vo vekovej kategórii 19-50 rokov.

Zdroje: epicentro.iss.it, bloomberg.com

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá