Bude festival Grape? Skvelí zahraniční interpreti, rekordný predpredaj, no situácia nevyzerá dobre

  • Ján Trstenský je spoluzakladateľom festivalu Grape
  • Rozpravávali sme sa s ním o tom, či Grape tento rok bude, ale aj o tom, aké sú postupy, ak sa náhodou zruší
grape
Minuloročný Grape sa konal na letisku v Piešťanoch posledný raz. Jeho realizácia tento rok visí na vlásku. Foto: Ján Trstenský by Lousy Auber, TASR: Martin Palkovič
  • Ján Trstenský je spoluzakladateľom festivalu Grape
  • Rozpravávali sme sa s ním o tom, či Grape tento rok bude, ale aj o tom, aké sú postupy, ak sa náhodou zruší
  • Kedy sa dozvieš o tom, či Grape tento rok bude alebo nie
  • Čo s lístkami, ktoré máš kúpené?
  • Aké straty prinesie festivalu jeho prípadné zrušenie?
  • Kto z umelcov už odriekol účasť?
  • Aký je plán B?
  • Festival Grape sa má tento rok konať už po jedenásty raz. 10 rokov bolo jeho letným sídlom na 2 dni piešťanské letisko. To sa z rozhodnutia „vyššej moci“ na festivalový čas nemohlo vzdať letovej prevádzky, ktorá sa tu začala obnovovať. A tak sme mali mať začiatkom augusta veľkú rozlúčku. Uvidíme, či sa bude konať. Všetko je zatiaľ otázne. 

    Festival založili štyria kamaráti a pôvodne malo ísť o menšie podujatie pre približne 2 000 ľudí v Pezinku. Grape je hrozno a Pezinok je vinárske mesto. Všetko dokonale sedelo. Už prvý ročník sa však nakoniec konal v Piešťanoch, čo sa napokon pre budúcnosť festivalu ukázalo ako výhodné riešenie.

    Začiatky boli náročné, tak to už býva.  Do roku 2014 bol dvakrát nominovaný do TOP 10 najlepších malých európskych festivalov a posledné ročníky sú z kapacitných dôvodov a číslom 20-tisíc návštevníkov, beznádejne vypredané. 

    zdroj: TASR/Martin Palkovič

    Pohoda je od utorka, 14. apríla oficiálne zrušená, festival bol naplánovaný začiatkom júla. Grape je plánovaný o mesiac na to. Bude vôbec?

    Boli by sme, samozrejme, radi, keby áno, ale situácia reálne nevyzerá dobre. Momentálne čakáme na vyjadrenie hlavného hygienika ohľadne konania hromadných kultúrnych akcií v priebehu leta. V niektorých okolitých krajinách už je, žiaľ, rozhodnuté.

    Kedy ste začali zvažovať, že k zrušeniu môže dôjsť?

    Asi začiatkom apríla, keď sa situácia vo svete vplyvom pandémie začala rapídne zhoršovať. Ešte v marci nám to ani nenapadlo.

    Hrot na Martinkách, a teda zimná edícia Grapu bola práve kvôli korone tento rok už zrušená. Aké malo toto rozhodnutie následky?

    Zimná edícia je v podstate hudobný lyžiarsky zájazd, iba pre pár stoviek ľudí, takže to nemalo žiadne zásadné finančné následky. Kampaň sme ani nerobili, keďže akcia bola vypredaná už pár týždňov dopredu.

    Je vôbec zodpovedné uvažovať o tohtoročnom Grape?

    No, ono je to náročné. Celý rok robíte na jedinej akcii a tá zrazu nemusí byť. Podarilo sa nám dotiahnuť skvelé zahraničné mená, mali sme rekordný predpredaj, takže to nemôžeme len tak hodiť za hlavu. Budeme veľmi sklamaní a bude nám strašne ľúto, najmä návštevníkov. Samozrejme, pokiaľ je aspoň 1 % nádeje, tak stále treba veriť. Situácia sa síce u nás momentálne vyvíja priaznivo, ale uskutočnenie nášho festivalu záleží aj na vývoji v zahraničí. V každom prípade sú vo svete aj dôležitejšie veci ako festivaly, a tak cítime aj určitú pokoru pred aktuálnou situáciou. Najdôležitejšie je, aby sa ľuďom vrátil ich život do normálu, a aby boli opäť zdraví a šťastní.

    Festivaly sa rušia aj v zahraničí. Ovplyvňuje to Grape?

    Určite nie je príjemné čítať, ako sa postupne rušia festivaly v zahraničí. Keď sa zrušil dánsky Roskilde, tak sme začali tušiť, že to bude zlý signál. Ale veľa festivalov ešte stále svoje akcie nezrušilo, ako napríklad maďarský Sziget.

    A čo umelci? Odriekol už nejaký svoju účasť?

    Nie, neodriekol. Umelci tiež do poslednej chvíle dúfajú, že pre nich leto nekončí. Treba si uvedomiť, že zrušením letných koncertov a podujatí prichádzajú o obrovské finančné príjmy aj oni.

    zdroj: Instagram/grape_festival

    Existuje plán B? Pohoda taký predstavila.

    Relevantný plán B, samozrejme, neexistuje. Zrušenie festivalu ničím nenahradíte. Máme však v hlave už nejaké nápady, vedel by som si predstaviť napríklad aj „slovenskú verziu“ festivalu pod príbuzným názvom uskutočnenú na začiatku septembra. Všetko bude záležať na tom, kedy sa opatrenia uvoľnia, a ak sa tak stane, tak napríklad do akého počtu ľudí bude povolené usporiadať kultúrne podujatie.

    Presne toto urobil napríklad folklórny festival vo Východnej, zo začiatku júla ho presunuli na koniec augusta, kedy predpokladajú koniec pandémie.

    Festival s vyše tridsiatimi zahraničnými menami neviete posunúť na iný termín, je to nemožné. To sa vôbec nedá porovnať s folklórnym festivalom, toto sú dva úplne odlišné hudobné svety.

    A existuje nejaké poistenie voči zrušeniu festivalu? Pretože takéto niečo sa ovplyvniť nedá.

    Zrušenie festivalu na základe „vyššej moci“ vám na Slovensku nikto nepoistí. V zahraničí existujú také poisťovne, ale samotné poistenie stojí obrovské peniaze, bavíme sa o čísle okolo 150000 eur. No a v tejto dobe vám festival už nepoistí ani tá zahraničná poisťovňa.

    Aké budú prípadné straty?

    Ešte to nemáme vyčíslené, ale môže to byť cca do 100 000 eur. Toto číslo vyjadruje iba čisto stratu vytvorenú už uhradenými nákladmi na leto.

    Mnohí si už lístky kúpili. Niektorí však stále zvažujú kúpu vstupenky.

    Pokiaľ nie je festival zrušený, tak predpredaj stále funguje. V každom prípade je možno rozumné chvíľku počkať, kým nebude situácia úplne jasná.

    Ak sa festival následne neuskutoční, budú ľuďom vrátené peniaze? 

    Budú dve možnosti. Buď si návštevník vstupenku ponechá do roku 2021, čím by nám najviac pomohol. A bude aj možnosť vrátenia peňazí.

    Každý rok sa pre Grape vytvára Merch. S kým spolupracujete tento rok? Bude možné zakúpiť  si limitky aj keby festival nebol?

    Spolupracujeme s firmou Merchyou, tento rok sme mali v pláne niečo špeci, tak veríme, že to aj zrealizujeme. A áno, už pripravujeme limitku pre prípad, že sa festival nebude konať. Veríme, že to môže byť celkom vtipné mať tričko z ročníka, ktorý sa neuskutočnil.

    zdroj: Instagram/grape_festival

    Ako inak sa dá festival podporiť? 

    Najväčšia pomoc pre nás bude tá, ak si ľudia ponechajú vstupenku do ďalšieho roka. Iný druh pomoci neriešime, myslíme, že je momentálne na Slovensku oveľa viac iných ľudí, ktorí potrebujú pomôcť, a na tých treba myslieť.

    Niektoré zdroje dokonca hovoria, že úplne bezpečné festivaly bez rizík a možných druhých vĺn COVID-19 si užijeme až na jeseň 2021. Myslíte, že môže byť problém aj s budúcim rokom?

    Nemyslím. Nikto teraz nevie, čo bude o týždeň, nieto ešte o rok. V každom prípade je ale možné, že hygienické opatrenia na veľkých akciách naberú úplne iný rozmer ako doteraz.

    Vy ste spoluzakladateľom Grapu, no asi si ho žiaden rok neužijete. Aké to bude leto bez festivalu? Viete si to vôbec predstaviť? 

    Zatiaľ si to neviem predstaviť. Pokiaľ nenapíšem status na náš FB, že je jedenásty ročník festivalu definitívne zrušený, tak mi to dovtedy asi nebude ešte úplne dochádzať. Už sme si zvykli, že celé leto robíme, a tešíme sa na ten „náš“ víkend, bude divné neprísť po desiatich rokoch začiatkom augusta na letisko do Piešťan.

    Dôležitý je asi fakt, že v tom nie ste sami a že sa toto deje celej svetovej festivalovej sieti.

    Sme súčasťou festivalovej asociácie Yourope spolu so všetkými zásadnými európskymi festivalmi. Na tejto báze prebieha aj komunikácia. Všetci sa vzájomne podporujeme a držíme si palce v tejto zvláštnej a nepríjemnej situácii. Sme zvedaví, či toto leto ovplyvní fungovanie festivalov vo svete v roku 2021.

    Na čo osobne sa tento rok, v prípade, že sa Grape bude konať, najviac tešíte?

    Jej, no toho je strašne veľa. Pripravili sme veľmi peknú tému a tou je rozlúčka s letiskom Piešťany. Máme vďaka tejto vďačnej téme vymyslených strašne veľa nových vecí, obzvlášť sa teším na otvorenie festivalu. Veľmi som sa tešil aj na program, určite máme jeden z najlepších line up-ov v histórii.

    Na ktoré slovenské festivaly chodíte?

    V lete toho moc kvôli prípravám nestíhame, ale určite nevynechám Pohodu a rád si odbehnem aj na môj obľúbený Žákovic Open.

    Nik nevie, kedy koronakríza skončí. Každopádne, existujú nejaké univerzálne tipy a triky, ako to celé v zdraví prežiť a psychicky zvládnuť? Dajte pár Vašich.

    Hehe, no každý to má asi nastavené inak. Ja sa snažím v tejto dobe myslieť optimisticky, a hovorím si, že o chvíľku už bude dobre. Je to skrátka realita, a nič na tom nezmením, takže sa netreba prehnane stresovať. Už si začínam predstavovať ako vybehnem čoskoro s kamarátmi na pivko niekde na terasku a plánujem si zimnú lyžiarsku sezónu.

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá