Druhú vlnu pandémie by sme mohli zvládnuť lepšie ako prvú. Môže byť menej smrteľná

  • Izraelské ministerstvo zdravotníctva zaznamenalo rozdiely medzi prvou a druhou vlnou pandémie
  • Tá druhá môže byť sprevádzaná menej závažnými príznakmi a byť menej smrteľná
testovanie na koronavírus
TASR/Pavol Zachar
  • Izraelské ministerstvo zdravotníctva zaznamenalo rozdiely medzi prvou a druhou vlnou pandémie
  • Tá druhá môže byť sprevádzaná menej závažnými príznakmi a byť menej smrteľná

Izrael bol po vypuknutí koronavírusu ukážkovým príkladom toho, ako správne zvládnuť pandémiu. V krajine okamžite obmedzili cestovanie a vďaka skorému uzatvoreniu inštitúcií boli na tom lepšie ako väčšina západného sveta.

Keď začal COVID-19 trápiť USA a Európu, Izrael sa opäť otvoril a upustil od opatrení. Prvú vlnu zvládli pomerne úspešne. Keď prišla druhá vlna pandémie, mnohí sa obávali, že to krajinu odpíše. Zdá sa však, že opak bol pravdou.

Vyzerá to tak, že Izraelčania zvládajú novú vlnu pandémie COVID-19 lepšie ako tú prvú. Najnovšie údaje ministerstva zdravotníctva ukazujú, že prípady nákazy by postupne mohli začať klesať. 

V utorok večer bolo hlásených 2 104 nových prípadov, o deň neskôr 1 207, čo je stále pomerne vysoké číslo, napriek tomu však krajina vykazuje menej prípadov v porovnaní s prvou vlnou korony v marci a apríli.

Údaje z publikácie Oxfordskej univerzity však nie úplne s týmito tvrdeniami súhlasia.

Podľa ministerstva počty nakazených klesajú

Celkový počet prípadov v Izraeli bol k 29. júlu 67 734, z toho 34 521 stále nakazených a nevyliečených. 148 pacientov je mierne chorých a z 328 vážne chorých je 99 na pľúcnej ventilácii. Zvyšok trpí miernymi alebo žiadnymi príznakmi. 

Podľa správy Channel 12, ktorá uvádza interné údaje z ministerstva zdravotníctva to vyzerá s vývojom pandémie pozitívne. Štatistiky ukazujú výrazné spomalenie vážne chorých prípadov a úmrtí, v porovnaní s prvou vlnou

Podľa dát ministerstva zdravotníctva dokonca počet vážne chorých pacientov klesol medzi prvou a druhou vlnou o 45%. Počet prípadov, ktoré skončili smrťou, klesol o 80%, rovnako ako aj počet pacientov, ktorí potrebujú pľúcnu ventiláciu klesol o celých 80%.

Zdravotníci sa domnievajú, že za poklesom počtu nakazených a mŕtvych môže byť niekoľko významných faktorov. Tvrdia, že situácia sa zlepšuje vďaka ochrane ohrozenej časti populácie a zlepšujúcej sa znalosti o tom, ako liečiť nakazených. 

Izrael vs. USA

Aj keď izraelské ministerstvo zdravotníctva tvrdí, že situácia sa zlepšuje a stav v krajine je pod kontrolou, podľa údajov z vedeckej publikácie na Oxfordskej univerzite má Izrael piaty najvyšší počet nových infekcií na obyvateľa, čím predbieha aj USA.

V utorok 28. júla zaznamenal na 1 milión ľudí 210,96 nových prípadov nakazených osôb na COVID-19. USA, ktoré majú najčastejšie hlásené vírusové prípady a úmrtia, mali v tej deň 198,64 nakazených na 1 milión obyvateľov. 

Za ostatnými krajinami v počte úmrtí na  milión obyvateľov však zaostáva s pomerom Izrael stále zaostával za USA a mnohými ďalšími krajinami so smrteľnými následkami na milión ľudí, so súčasným pomerom 0,97.

V posledných týždňoch mal však Izrael podľa tohto výskumu zaznamenať viac ako 2 000 nových prípadov denne. Odborníci tvrdia, že je to chyba spôsobená príliš rýchlym uvoľnením opatrení a nedostatkami v sledovaní nových prípadov nákazy.

Zdroje: aa.com, timesofisrael.com, edition.cnn.com

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá