Hlas popieračov nosenia rúšok na Slovensku silnie, kritizujú stanovisko docentov medicíny

  • Podľa najnovšieho prieskumu rúška ako ochranu pred koronavírusom je ochotných nosiť 62,5 percenta opýtaných, tretina Slovákov ich nosenie však celkom odmieta
  • Popieračov nosenia rúšok pritom našej krajine neustále pribúda, docenti medicíny sa preto rozhodli vydať stanovisko, ktorým by radi ľudí presvedčili, aby rúška naozaj nosili
rúška fico kotleba
TASR/Martin Baumann
  • Podľa najnovšieho prieskumu rúška ako ochranu pred koronavírusom je ochotných nosiť 62,5 percenta opýtaných, tretina Slovákov ich nosenie však celkom odmieta
  • Popieračov nosenia rúšok pritom našej krajine neustále pribúda, docenti medicíny sa preto rozhodli vydať stanovisko, ktorým by radi ľudí presvedčili, aby rúška naozaj nosili

Zdravotnícky pracovníci z troch univerzitných neurochirurgických pracovísk sa rozhodli apelovať na Slovákov. Znepokojujú ich vyjadrenia popieračov nosenia rúšok, ktorí spochybňujú bezpečnosť nosenia ochranných prostriedkov na tvár.

„V poslednom čase sme zaznamenali medzi ľuďmi viaceré diskusie o tom, že niektorí občania sú znepokojení informáciami o údajnej škodlivosti tvárových rúšok. Zdá sa nám, že táto otázka sa stáva dokonca už aj predmetom politického boja, do ktorého ako akademickí pracovníci nechceme zasahovať,“ vyjadril sa Doc. MUDr. Miroslav Gajdoš, CSc., MPH, mim. Prof. pôsobiaci na Neurochirurgickej klinike Lekárskej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika a Univerzitnej nemocnici L. Pasteura Košice.

V stredu pribudlo na Slovensku 161 nových prípadov koronavírusu, vyžiadal si už 39 obetí

Ako predstavitelia troch najväčších univerzitných neurochirurgických kliník na Slovensku sa preto rozhodli podeliť o ich vlastné skúsenosti. Zdôrazňujú pritom, že neurochirurgické operácie mozgu sa radia medzi vôbec najdlhšie operácie v medicíne. 

„Napriek tomu, že sme obdobne ako naši kolegovia, absolvovali v riadne nasadených rúškach počas dlhých rokov množstvo operácií mozgu v trvaní nezriedka osem a aj viac hodín, nikdy sme nepozorovali v súvislosti s mnohohodinovým nosením rúšok žiadne škodlivé účinky na naše zdravie,“ povedal Doc. MUDr. Branislav Kolarovszki, PhD. z Neurochirurgickej kliniky Jesseniovej Lekárskej fakulty Univerzity Komenského a Univerzitnej nemocnice Martin.

Dovoľujeme si vám predstaviť vyjadrenie troch univerzitných neurochirurgických pracovísk ohľadom bezpečnosti rúšok a…

Gepostet von Sebavedomé Slovensko am Montag, 14. September 2020

Odborníci zdôrazňujú, že o ničom podobnom nepočuli ani od ich kolegov neurochirurgov, ani od ďalších zdravotníkov, ktorí sa takýchto operácií v rúškach taktiež zúčastňujú. Ide napríklad o anestéziológov, zdravotné sestry, sálových sanitárov či logopédov.

Podelením sa o naše vlastné skúsenosti by sme chceli podporiť nosenie rúšok všetkými ľuďmi, ktorí nemajú naozajstné kontraindikácie, nakoľko sa jedná o lacný a veľmi efektívny prostriedok pri zastavovaní šírenia ochorenia COVID-19,“ doplnil Doc. MUDr. Andrej Šteňo, PhD., MPH z Neurochirurgickej kliniky Lekárskej fakulty Univerzity Komenského a Univerzitnej nemocnice Bratislava.

Správne nosenie tvárových rúšok považujú odborníci v tejto fáze pandémie za veľmi účinný prostriedok pomáhajúci chrániť našich najstarších, našich najslabších, ako aj našu ekonomiku.

Keď vyjadrenia odborníkov nestačia

Zdá sa však, že popieračom nestačia ani názory študovaných autorít v zdravotníctve, v komentároch pod oficiálnym stanoviskom sa zomkli stovky komentujúcich a útočili na autority. 

„Páni, všetci odovzdajte diplomy a choďte k lopate. A ak si chcete nosiť rúško ako ovce aj keď ste zdraví, noste si ho aj v noci pri spaní. Vidím, že titul neznamená automaticky aj zdravý rozum,“ píše v komentároch Kurt.

„Títo páni docenti akosi zabudli, že oni nosia rúška pri operáciách v relatívne sterilnom prostredí, kde nemusia dýchať škodliviny a smog z ulíc ako my smrteľníci. No a keď si na ksicht dáme rúško, tak subtílnejším jedincom hrozia nevoľnosti i bezvedomie z nedostatku kyslíka,“ píše Denis.

Stovky Slovákov denne podpisujú petíciu za nenosenie rúšok. Čoskoro nastanú zmeny v ich nosení

„Vy nosíte tie rúška v sterilnom a myslím si, že aj klimatizovanom prostredí. Myslím si, že porovnávať vás a nás je veľmi veľký rozdiel. Keď som musel nosiť rúško v týchto horúčavách aj v MHD, keď po iné roky ľudia v takýchto horúčavách kolabovali a to nie ešte s hentým na ústach,“ hlása jeden z komentárov pod stanoviskom lekárov.

Podporu konšpirátorom už vyjadril aj neúspešný kandidát na prezidenta Štefan Harabin, ktorý sa vo svojom videu postavil voči, podľa jeho slov Ruškiáde, ktorá sa dostáva do obludných rozmerov.

Zdroj: Facebook/Sebavedomé Slovensko

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá