Anesteziológ je na pochybách, koľko to ešte vydržíme: Ventilátory sme dokúpili, ale zdravotníkov ubúda

  • Šíriaci sa koronavírus ohrozuje už aj slovenských zdravotníkov, mnohí sú v karanténe a zbytku dochádzajú sily
  • Anesteziológ Jakub Vallo sa obáva, kto sa bude o dva mesiace starať o pacientov na pľúcnej ventilácii
KORONAVIRUS
Facebook/MZSR, TASR/AP
  • Šíriaci sa koronavírus ohrozuje už aj slovenských zdravotníkov, mnohí sú v karanténe a zbytku dochádzajú sily
  • Anesteziológ Jakub Vallo sa obáva, kto sa bude o dva mesiace starať o pacientov na pľúcnej ventilácii

Ešte začiatkom apríla našej krajine robil najväčšie starosti nedostatok pľúcnych ventilátorov. Na jar sa však premiér Igor Matovič s vedením podniku Chirana Medical dohodol na dodaní 300 kusov pľúcnych ventilátorov za viac ako 9,1 milióna eur. Podľa šéfa rezortu zdravotníctva Mareka Krajčího spôsob ich rozdeľovania závisí od epidemiologických dát a nedostatku ventilácií.

„Chcem upokojiť verejnosť, že budeme mať viac ako 1000 ventilátorov, pretože máme prediskutovaný ďalší kontrakt,“ uviedol na začiatku pandémie Marek Krajčí.

Napĺňa sa český scenár, v najviac zasiahnutom Žilinskom kraji nemá kto pomáhať chorým

Anesteziológ Jakub Vallo však vysvetľuje, že jedna vec sú pľúcne ventilátory, ktoré sa dokúpili, ale niečo celkom iné je zdravotnícky personál, ktorý len tak niekde nenakúpime a ani nevyrobíme.

„Nakúpili sme ich dosť veľké množstvo, aby sme dokázali podľa nejakého matematického výpočtu druhej vlny poskytnúť každému ventilátor. Či ten matematický výpočet bude správny vám teraz neviem povedať,“ hovorí.

Upozorňuje tiež, že v našich nemocniciach sa personál skôr míňa, ako by pribúdal a navyše je čoraz unavenejší. Zdôrazňuje tiež, že obsluhovať ventilátory musí odborník, expert s rokmi praxe. Samotnú intubáciu zvládne len zdravotník, ktorý to robil nie desiatky ale viac než stokrát.

Ako vnímaš ochorenie COVID-19?

„V momente, keď tí ľudia nebudú prítomní na JIS-kách, tieto stroje sa môžu stať zbraňou v rukách amatéra. Pre mňa je to otáznik, kto to bude o dva mesiace robiť. Budeme vlastne ešte vládať? Koľko bude tých ľudí? Personálny faktor ma občas necháva na pohybách, koľko to ešte vydržíme,“ obáva sa Vallo.

Skúsený anesteziológ taktiež apeluje na ľudí, že aj keď nevidia desiatky pacientov, v realite naozaj ležia na špecializovaných pracoviskách. Ľuďom, ktorí majú stále pochybnosti odkazuje, aby si spomenuli na jedno: 

„Bežne na ulici tiež nevidíme pacientov s infarktom, ale oni niekde sú. Aj títo pacienti s covidom existujú a niekto sa o nich musí starať a zomierajú. Majte na mysli, že aj keď niečo nevidíme, neznamená to, že sa to nedeje. Nikomu neprajem, aby sa musel o takýchto pacientov starať v takejto miere a takejto záťaži, aká sa práve na nás valí,“ dodáva.

Anesteziológ Jakub Vallo o ventilátoroch a zdravotníkoch

ANESTEZIOLÓG JAKUB VALLO: VENTILÁTORY SME DOKÚPILI, ALE ZDRAVOTNÍKOV UBÚDAAnesteziológ Jakub Vallo vysvetľuje, že jedna vec sú pľúcne ventilátory, ktoré sa dokúpili, ale niečo iné je zdravotnícky personál. Šíriaci sa koronavírus ohrozuje aj zdravotníkov, mnohí su v karanténe a ten zbytok sa unavuje. Vždy, keď budete mať pochybnosti o niektorom z opatrení, spomeňte si na našich zdravotníkov. Oni to zvládnu, ale potrebujú vašu pomoc. Najviac im pomôžete tým najjednoduchším spôsobom: keď najbližšie dni ostanete doma vždy, keď je to možné.

Posted by Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky on Wednesday, October 28, 2020

S prosbou sa na zdravotníkov obracia osobne aj minister obrany SR Jaroslav Naď: „Dôvera vo vás, ktorí sa striedate v službách, v sťažených podmienkach, v ochranných odevoch a so štítmi je v tejto chvíli zo strany verejnosti obrovská. Vieme, že pracujete s obrovským odhodlaním s jasným cieľom – ochrániť zdravie a životy všetkých zodpovedných ľudí. Vyhrať nad nepriateľom môžeme však iba spoločne a uvedomujeme si, že bez vás, zdravotníkov, to nepôjde.“

Zdroje: Facebook/MZSR, vlada.gov.sk

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá