Kotlebovcov vykázali z rokovania parlamentu. Odmietli ukázať potvrdenia o testoch na koronavírus

  • Podpredseda parlamentu Juraj Šeliga opakovane vyzýval poslancov ĽSNS aby sa preukázali negatívnymi testami
  • Šéf strany Marian Kotleba, ktorý sám koronavírus prekonal tvrdil, že sa nikomu preukazovať nebude
Marian Kotleba
SITA/Branislav Bibel
  • Podpredseda parlamentu Juraj Šeliga opakovane vyzýval poslancov ĽSNS aby sa preukázali negatívnymi testami
  • Šéf strany Marian Kotleba, ktorý sám koronavírus prekonal tvrdil, že sa nikomu preukazovať nebude

Poslanci ĽSNS sa odmietli pri vstupe do parlamentu preukázať negatívnymi testami na koronavírus. Napriek tomu si sadli do poslaneckých lavíc. Podpredseda Národnej rady Juraj Šeliga ich opakovane vyzýval, aby ukázali potvrdenia. Živé video z parlamentu zverejnili Aktutality.sk.

Predseda ĽSNS si vzal slovo a tvrdil, že ani poslanci, ani iní občania Slovenska nie sú povinní nikomu sa preukazovať potvrdením o svojom zdravotnom stave. Doplnil, že takéto potvrdenie „nemá komu predložiť”. Kotlebovci následne opustili rokovaciu sálu.

Po hlasovaní budú vykázaní z rokovacej sály v prípade, že sa nepreukážu negatívnym certifikátom. A o tejto situácii bude samozrejme upovedomená polícia. V zmysle zákona očakávam, že dostanú pokutu 1569 eur,“ poznamenal Šeliga s tým, že poslanci sa musia preukázať potvrdením v zmysle rokovacieho poriadku NRSR.

Vykázal podľa teba Šeliga poslancov ĽSNS z parlamentu oprávnene?

Šeliga povedal, že postupuje podľa paragrafu 32 zákona o rokovacom poriadku, ktorý hovorí o poriadku v rokovacej sále a zabezpečení nerušeného rokovania v rokovacej sále. Súčasťou je podľa neho aj opatrenie týkajúce sa zdravia poslancov a zamestnancov NR SR. Poslancov ostatných strán aj nezaradených zákonodarcov okolo expremiéra Petra Pellegriniho (nezaradený) podpredseda parlamentu pochválil, že ráno pri vstupe do parlamentu predmetné potvrdenie predložili.

Podpredseda parlamentu na brífingu vysvetlil, že poslanci ĽSNS sa teraz nemôžu zúčastniť na rokovaní ani sa zapájať do rozpravy či hlásiť sa s faktickými poznámkami. Majú však právo hlasovať. „Informovali sme o tomto postupe okresný úrad s tým, že sa odmietli preukázať a budú riešení v správnom konaní. Predpokladám, že dostanú pokuty 1 650 eur,” povedal. Doplnil, že ak aj v stredu (4. novembra) odmietnu ukázať potvrdenie o negatívnom teste, budú vykázaní znovu. Podotkol, že ak v pléne sedel poslanec, ktorý je pozitívny, bude trestne stíhaný za podozrenie zo spáchania trestného činu šírenia nebezpečnej nákazlivej choroby.

Šeliga zároveň poukázal na poslanca Jozefa Šimka (ĽSNS), ktorý je primátorom v Rimavskej Sobote. Šimko ráno v parlamente odmietol ukázať svoje potvrdenie, no žiada ho od poslancov mestského zastupiteľstva.

 

Zdroje: Aktuality.sk, SITA

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá