AKTUÁLNE: Potvrdené! Núdzový stav sa predĺži o ďalších 45 dní

  • Rozhodla o tom vláda
  • Pôvodne sa mal predĺžiť o 90 dní
AktualneSIU
  • Rozhodla o tom vláda
  • Pôvodne sa mal predĺžiť o 90 dní

Núdzový stav sa predĺži o ďalších 45 dní. Potrvá teda prakticky do konca roka. Po dnešnom rokovaní vlády to povedala ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí). Zároveň ozrejmila, že vláda v tejto súvislosti pripravuje zmenu ústavného zákona.

Núdzový stav vyhlásila vláda ešte 1. októbra a mal skončiť 15. novembra.

Premiér Igor Matovič aj krízový štáb odporúčali predĺžiť núdzový stav o 90 dní, minister hospodárstva Richard Sulík navrhoval maximálne 30 dní. Vláda dospela ku kompromisu a predĺženie bude trvať 45 dní.

Zákaz vychádzania má platiť do 14. novembra. Obmedzenie pohybu neplatí v čase od 1.00 h do 5.00 h, nevzťahuje sa na osoby s negatívnym PCR testom alebo antigénovým testom na ochorenie COVID-19 vykonaným v rámci celoplošného testovania.

Pribudlo viac ako 2 000 prípadov koronavírusu a 24 nových úmrtí

V čase núdzového stavu môže štát v zmysle zákona obmedziť základné práva a slobody, a to v nevyhnutnom rozsahu na nevyhnutný čas. Vláda ho môže vyhlásiť, ak došlo alebo bezprostredne hrozí, že dôjde k ohrozeniu života a zdravia osôb, životného prostredia alebo k ohrozeniu značných majetkových hodnôt. Najdlhšie môže v zmysle zákona trvať 90 dní.

Núdzový stav v súvislosti s pandémiou vyhlásila vláda už dvakrát. Prvýkrát to bolo pri prvej vlne na jar. Kabinet ho vtedy vyhlásil 16. marca, trval do polnoci zo soboty na nedeľu 14. júna. Týkal sa iba zdravotníctva. Mimoriadna situácia, ktorú vláda vyhlásila od 12. marca, trvá naďalej.

Zdroj: TASR

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá