„Polovica reštaurácií je zbytočných, nech skrachujú.“ V Česku majú veselo, šéf odborov má jasno

  • Predseda Asociácie samostatných odborov Bohumír Dufek stihol vyvolať vášne obyvateľov Česka už dvakrát
  • Najskôr v rozhovore CNN Prima NEWS uviedol, že nech reštaurácie pokojne skrachujú
  • Svoje tvrdenia potom zopakoval aj v CNN Prima NEWS so známym šéfkuchárom Zdeněkom Pohlreichtom
  • Šéfkuchár ho kritizoval a tvrdí, že problematike vôbec nerozumie
Kuchár
Unsplash/Louis Hansel
  • Predseda Asociácie samostatných odborov Bohumír Dufek stihol vyvolať vášne obyvateľov Česka už dvakrát
  • Najskôr v rozhovore CNN Prima NEWS uviedol, že nech reštaurácie pokojne skrachujú
  • Svoje tvrdenia potom zopakoval aj v CNN Prima NEWS so známym šéfkuchárom Zdeněkom Pohlreichtom
  • Šéfkuchár ho kritizoval a tvrdí, že problematike vôbec nerozumie

Predseda Asociácie samostatných odborov Bohumír Dufek stihol vyvolať vášne obyvateľov Česka už dvakrát. Najskôr v rozhovore CNN Prima NEWS uviedol, že nech reštaurácie kľudne skrachujú, čo je podľa neho „očistný proces“.  Ďalej tvrdí, že polovicu reštaurácií vlastne Česko nepotrebuje a sú to len „nalievarne“. 

Svoje tvrdenia potom zopakoval aj v dueli CNN Prima NEWS so známym šéfkuchárom a podnikateľom Zdeněkom Pohlreichtom. Keď sa ho moderátorka pýtala ako to myslel, odpovedal: „Ja si za tým stojím a možno to bude ešte horšie. Sú to podniky, kde sa nalieva len alkohol a nie je tam žiadna pridaná hodnota. Ku každej reštaurácii patrí slušná obsluha a slušné jedlo,“ povedal Dufek.

Video: iDNES.cz/CNN Prima News

Podľa Pohlreichta je ale Dufek úplne mimo a načasovanie jeho slov je zúfale. „Ja neviem, či tomu pán Dufek rozumie. On si predstavuje, že keď niekto skrachuje, tak je to niečo pozitívne a očisťujúce,“ uviedol známy šéfkuchár, ktorý pripomenul, že v reštauráciách sú miliardy českých korún a dávajú prácu mnohým ľudom. „V českej gastronómii pracuje asi 250-tisíc ľudí. Ak si myslíte, že poslať na úrad práce 130 tisíc ľudí je v pohode, tak asi prima,“ uviedol Polreicht.

Dufek ale tvrdí, že v českej gastronómi podľa úradu práce pracuje len 80-tisíc ľudí. Medzi oficiálnymi číslami úradu práce ale nemusia byť zarátaní rodinní príslušníci, pracovníci na dohodu alebo aj pracovníci bez zmluvy.

zdroj: Unsplash/ Fabrizio Magoni

Cestovný ruch tvorí 3 % HDP štátu

Šéf odborov tvrdí, že z Čiech sa stala akási krčma Európy, kde chodia cudzinci utrácať peniaze za lacný alkohol, na čo mu moderátorka oponovala, že cudzinci nosia do Čiech peniaze. Práve cestovný ruch podľa štatistík tvorí približne 3 % HDP štátu. V roku 2018 podľa Českého štatistického úradu do štátneho rozpočtu priniesol 337 miliárd korún a zamestnával oficiálne 241-tisíc ľudí. Niektoré mestá z neho doslova žijú, okrem hlavného mesta Prahy aj napríklad Český Krumlov alebo Karlove Vary.

Česko nasadzuje do boja s koronavírusom 100% presný test. Je spoľahlivejší ako PCR a nepotrebuje ani výter

„Veľa ľudí to nedá. To je jasné, nech si o tom hovorí kto chce čo chce, to je úplne vedľajšie. Ale mať z toho akoby divnú radosť alebo uvádzať, že to je ako to správne riešenie. Ja sa z toho radovať neviem, prečítal som si v tom článku, že budeme ľudí preškoľovať na zváračov. Keď vie dakto svařovať (variť) víno, tak čo bude za týždeň zvárať oceľ?“ dodal šéfkuchár.

Poznáš niekoho v tvojom okolí, čo prišiel pre koronavírus o prácu alebo zatvoril prevádzku?

Vášnivé diskusie

Na sociálnych sieťach a v diskusiách pod článkami sú vášnivé reakcie. Napríklad v Mladej fronte DNES je pod článkom skoro 1 700 komentárov. Niektorí diskutujúci s odborárom súhlasia iní tvrdia, že jeho odborová organizácia nemá pridanú hodnotu a nie reštaurácie. Pritom poukazujú aj na fakt, že Dufek bol členom Komunistickej strany Československa (KSČ) a aj jeho myslenie zodpovedá tejto logike.

Vyjadrila sa aj predsedkyňa strany TOP 09 Markéta Adamová. „Slová Bohumíra Dufka „nech reštaurácie a cestovky skrachujú“, sú nehorázne. Služby sa z najväčšej miery podieľajú na našom HDP a pre ekonomiku zeme sú úplne kľúčové. Preto sme prišli s návrhmi, ktoré by pomohli ku ich záchranne. Pán Dufek je mimo realitu,“ napísala politička na sociálnej sieti.

Zdroje: CNN Prima NEWS, Český štatistický úrad, Mladá fronta DNES

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá