Priprav sa na vesmírne divadlo roka. Tento víkend uvidíš oblohou letieť stovky farebných hviezd

  • Známy meteorický roj preletí oblohou už z 13. na 14. decembra, najväčšiu šou si teda užiješ v nedeľu
  • Vizuálne rôznofarebné Geminidy preletia rýchlosťou viac než 125 500 km/h
vesmir
Pexels/Raman deep | Unsplash/Michał Mancewicz
  • Známy meteorický roj preletí oblohou už z 13. na 14. decembra, najväčšiu šou si teda užiješ v nedeľu
  • Vizuálne rôznofarebné Geminidy preletia rýchlosťou viac než 125 500 km/h

Na tomto víkende bude čarovná nielen atmosféra blížiacich sa Vianoc. Doplní ju vesmírne divadlo v podobe farebného meteorického roja Geminidy, ktorý je pomerne často aktívny, no na jeho uzretie potrebuješ priaznivé podmienky, ktoré v predošlom roku milovníkom astronómie nepriali. Padajúce meteority budú mať zelenú, žltú, oranžovú a červenú farbu.

Viditeľný z celej zeme

Podľa informácií NASA bude môcť severná pologuľa vidieť ohromujúcu udalosť celú noc trinásteho, s aktivitou vrcholiacou okolo 20:00 východného času, a po polnoci bude roj viditeľný aj pre divákov na južnej pologuli. Bez silného mesačného svetla môžu pozorovatelia oblohy v noci vidieť okolo 60 až 120 meteorov za hodinu.

Môžeš sa tešiť na vesmírny darček pred Vianocami, po 20 rokoch budeme svedkami „dvojitej planéty“

Nedeľná noc bude čarovná, no aj tie nasledujúce budeš môcť zazrieť stopy meteorov na oblohe. „Bude to najlepší meteorický roj roku 2020, o tom niet pochýb,“ uviedol NASA expert Bill Cooke. Najlepší čas na sledovanie Geminidov je asi o druhej hodine ráno v miestnom časovom pásme, informuje Space.com.

Tento meteorický roj je spôsobený telesom 3200 Phaethon. Jeho radiant sa nachádza v súhvezdí Blíženci pri hviezde Castor. Geminidy patria k najaktívnejším a najpravidelnejším meteorickým rojom. Zaujímavé sú nielen kvôli svojej vysokej aktivite, ale z dynamického hľadiska i stále nie celkom preskúmanému pôvodu.

Geminidy meteorický roj
zdroj: NASA/watch-the-skies

Rok 2019 nám zakryl mesiac

V predošlom roku sa nám roj spozorovať nepodarilo, pretože jeho aktivitu zakryl spln mesiaca. Tento rok sa však môžeš pripraviť na večernú vychádzku. Ako divadlo nepremeškať, ti radí aj samotná NASA.

Ak nie je zamračené, choď ďalej od jasných svetiel a smogu veľkomesta, ľahni si na chrbát a iba sa dívaj. Nezabudni nechať svoje oči zvyknúť si na tmu.

Aj keď by si mohol nadobudnúť pocit, že je to po piatich minútach hotové, reálne prispôsobenie sa oka na videnie v tme trvá až 30 minút, preto si dobre vyrátaj časovú rezervu. Telefón nechaj vo vrecku, inak sa poľahky môže stať, že si získaný nočný zrak zničíš.

Tento roj sa nám prvýkrát podarilo zazrieť v roku 1862, ale až v roku 1983 vedci zistili, že zdrojom je Phaethon. Materská kométa má len asi tri míle a cestuje okolo Slnka každého 1,4 roka.

Vždy, keď sa k nemu priblíži, vypustí prach so zrnami vo veľkosti hrachu, ktorý následne na oblohe s nadšením pozorujeme. Ak by sme prirovnali rýchlosť letiacich meteorov k niečomu, čo dobre poznáme, sú až 250-krát rýchlejšie ako najrýchlejšie auto na svete, či 1000-krát rýchlejšie ako beh geparda.

Zdroje: Space, Daily Mail, NASA

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá