Večer horel pacient, ráno prišlo vyše 100 „obetí“ poľadovice. Nemocnica zamorená britskou mutáciou mala ťažký deň

  • Popálenému pacientovi zhoreli osobné veci, oheň uhasili svojpomocne zamestnanci nemocnice
  • Úrazoví chirurgovia zaznamenali 109 úrazov, ktoré vznikli po páde na zľadovatených chodníkoch
  • Nemocnica v Košiciach je navyše zamorená britskou mutáciou koronavírusu
unlp
TASR/František Iván
  • Popálenému pacientovi zhoreli osobné veci, oheň uhasili svojpomocne zamestnanci nemocnice
  • Úrazoví chirurgovia zaznamenali 109 úrazov, ktoré vznikli po páde na zľadovatených chodníkoch
  • Nemocnica v Košiciach je navyše zamorená britskou mutáciou koronavírusu

Univerzitnej nemocnici L. Pasteura v Košiciach sa lepí v posledných dňoch poriadna smola na päty. 

Infektológ Pavol Jarčuška na tlačovej konferencii v metropole východu iba pred pár dňami povedal, že 90 percent COVID pacientov v univerzitnej nemocnici trápi britská mutácia koronavírusu. Skutočný nápor nešťastných udalostí však mal iba prísť.

Zahorela posteľ

V nedeľu podvečer došlo počas striedania zmien, na reprofilizovanom COVID oddelení na I. Chirurgickej klinike na Rastislavovej ulici k menšiemu požiaru. Ten svojpomocne uhasili zamestnanci UNLP, ešte pred príchodom hasičov. „Príčinou požiaru bolo úmyselné zapálenie známou osobou,“ uviedla pre TASR hovorkyňa Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Košiciach Jana Matis Libová s tým, že šlo o úmyselné zapálenie.

Britská mutácia zamorila ďalšie slovenské mesto, má ju tam viac ako 90 % testovaných. Podľa Jarčušku sa šíri ako predátor

„Išlo o popáleninu predlaktia, pacient je v súčasnosti stabilizovaný, umiestnený na JIS a je mu poskytovaná zdravotná starostlivosť vzhľadom k jeho ochoreniu, aj aktuálnemu zdravotnému stavu. Nikto iný zranený nebol,“ povedala hovorkyňa UNLP Monika Krišková s tým, že ich zamestnanci dodržiavajú všetky protipožiarne bezpečnostné opatrenia aj v tejto náročnej COVID situácii.

Zdravotnícky personál riešil situáciu okamžite, ako vznikla. „Zamestnanci aj ďalší pacient na lôžku v izbe (dokopy 14) boli evakuovaní. Incident prešetruje polícia v plnej súčinnosti s personálom UNLP Košice.“

Desiatky zlomenín

Okrem zhoršujúcej sa situácie ohľadom koronavírusu a malému požiaru od nedele do pondelka ošetrovali úrazoví chirurgovia 109 úrazov, ktoré vznikli po páde na zľadovatených chodníkoch. „Išlo najmä o zlomeniny zápästí a členkov, ktoré sú typické pri pádoch po pošmyknutí sa na zasneženom alebo zľadovatenom chodníku.

Vyskytli sa však aj otvorené zlomeniny končatín a zlomeniny ramennej kosti,“ informoval o tom primár Oddelenia urgentného príjmu UNLP Košice na Triede SNP Ľubomír Stripaj, pričom do  nemocnice museli prijať 12 pacientov, piati z nich si vyžadovali operáciu.

PRIESKUM: Nie sme takí nedisciplinovaní, ako tvrdí vláda. Opatrenia dodržiavame, za horšími číslami je iný dôvod

Nemocnica bojuje s koronou

U viac ako 90 percent hospitalizovaných pacientov s COVID-19 v Univerzitnej nemocnici L. Pasteura (UNLP) v Košiciach bola potvrdená britská mutácia tohto ochorenia. Na brífingu o tom informovala prodekanka Lekárskej fakulty UPJŠ a prednostka Ústavu epidemiológie Monika Halánová.

Najskôr sme začali s vyšetrovaním vzoriek, ktoré sme odobrali pred tromi týždňami, vyšetrili sme 50 vzoriek a 30 z nich bolo pozitívnych na britskú mutáciu. Od pondelka testujeme vzorky všetkých hospitalizovaných pacientov a zo 119 zatiaľ odobratých vzoriek bola pozitivita na britskú mutáciu 91 percent,“ uviedla Halánová. Ako ďalej dodala, potrebujú ešte dokončiť pretestovanie všetkých pacientov hospitalizovaných s ochorením COVID-19, ale nepredpokladá, že by sa percento pozitívnych na britskú mutáciu výrazne zmenilo.

UNLP je momentálne hospitalizovaných 310 pacientov s ochorením COVID-19, z toho 24 z nich je na umelej pľúcnej ventilácii. Lôžka sú zaplnené na 90 percent a v priemere hospitalizujú v UNLP 20 až 30 pacientov denne.

Zdroje: TASR, SITA

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá