Na východe sa boja očkovať dôchodcov. Šíri sa tam hoax o úmrtiach po vakcinácii v „dome hrôzy“

  • Internetom sa šíri hoax o tom, že košickí seniori zomreli potom, ako sa dali zaočkovať
  • Žiadna z obetí však očkovanie nepodstúpila
  • Príčinou smrti je nákaza Covidom-19
  • Košický župan je z danej situácie zúfalý
vakcína novavax očkovanie koronavírus
TASR/AP Photo/Alastair Grant
  • Internetom sa šíri hoax o tom, že košickí seniori zomreli potom, ako sa dali zaočkovať
  • Žiadna z obetí však očkovanie nepodstúpila
  • Príčinou smrti je nákaza Covidom-19
  • Košický župan je z danej situácie zúfalý

Konšpirátori sa opäť chytili šance. Tentokrát si za obeť vybrali práve košické zariadenie pre seniorov Arcus. Rozšírili množstvo správ o tom, že dôchodcovia v danom domove dôchodcov zomreli potom, ako sa dali zaočkovať. Tieto informácie sú však nepravdivé. Žiadny z dôchodcov zaočkovaný nebol. K vysokému počtu úmrtí v tomto domove dôchodcov síce došlo, no s očkovaním to nemá nič spoločné. 

Ako sme už tento týždeň informovali, od polovice januára v Špecializovanom zariadení a zariadení pre seniorov Arcus v Košiciach zomrelo na ochorenie COVID-19 až 36 pacientov. Situácia je v súčasnosti stabilizovaná a pribúdajú vyliečení aj napriek vysokému číslu úmrtí. 

AJ VY STE POČULI, ŽE KLIENTI V ARCUSE ZOMRELI PO OČKOVANÍ PROTI COVID-19? Je to klamstvo. Poďme dať veci na pravú…

Posted by Rasťo TRNKA on Tuesday, February 9, 2021

Na internete sa však objavili informácie, že pacienti mali zomrieť potom, ako im bola podaná vakcína. Tieto hoaxy sa šíria už od konca januára, no najnovšie ich spopularizoval portál Aeronet. 

Ako pre Denník N uviedol košický župan Rasťo Trnka, túto fámu sa snažia na sociálnych sieťach vyvrátiť, no veľmi sa im nedarí. Konšpiračné weby majú na ľudí omnoho väčší dosah. Rasťo Trnka ďalej dodáva, že je pobúrený z toho, ako sa daná situácia zneužila. „Volajú nám rodinní príslušníci, ktorí majú rodičov v iných zariadeniach s tým, že zakazujú ich očkovanie “.

Dom seniorov sa premenil na dom hrôzy. Ľudia zomierajú jeden za druhým

Pravdou je, že očkovanie v danom domove dôchodcov prebehnúť malo už skôr, no práve kvôli rozšírenej nákaze od neho upustili. Aktuálne je v Arcuse zaočkovaných 26 zo 160 zamestnancov.

Zabijak v domove dôchodcov

Príčinou smrti bolo teda ochorenie Covid-19. Momentálne Košický samosprávny kraj prešetruje, či boli dodržané všetky hygienické opatrenia. Pracovníci centra tvrdia, že nič nezanedbali a  seniorov, u ktorých nákaza prepukla, izolovali včas. 

Situácia si po dohode s Košickým samosprávnym krajom vyžiadala aj odchod riaditeľa Juraj Briškára. Vo funkcii ho vystriedal 1. februára Vojtech Hintoš, ktorý je súčasne riaditeľom podobného zariadenia Via Lux v košickej časti Barca.

„Situácia v zariadení sociálnych služieb Arcus sa od minulého týždňa zlepšuje, čo sa týka počtu nakazených. Vyliečilo sa 82 klientov. Aktuálne je nakazených ešte 30. Vďaka prísnym opatreniam sa spomalilo šírenie vírusu, nové prípady pribúdajú už len výnimočne,“ informovala pre Startitup, hovorkyňa Košického samosprávneho kraja, ktoré je zriaďovateľom zariadenia, Anna Terezková. 

Zdroje: denník N , Facebook Rasťa Trnku

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá