Rover Perseverance o chvíľu pristáva na Marse. Ide o historickú udalosť

  • Mars rover Perseverance pristane na Marse už o pár minút
  • Prekonať však musí 7 minút teroru
Mars NASA
NASA/Mars/science/summary
  • Mars rover Perseverance pristane na Marse už o pár minút
  • Prekonať však musí 7 minút teroru

Už o pár minút môžeš byť aj ty svedkom historického momentu. Robotické vozidlo Perseverance o chvíľu pristáva na Marse. Upozorňujeme ťa, že pristátie je veľmi riskantné a obtiažne. Pristátie je naplánované na 21:55 stredoeurópskeho času.

Čo stojí lístok na Mars? 

Cieľom misie je pátranie po náznakoch starodávneho mikrobiálneho života. Predpokladá sa, že v minulosti na Marse skuočne život bol. Úloha misie spočíva ale aj v príprave v budúcnosti možných ľudských výprav na Mars. Miesto pristátia je kráter Jazero. Odborníci sú presvedčení, že práve na danom mieste bol pred 3,5 miliardami rokov život. 

Ako to bude prebiehať? 

Vstup do atmosféry Marsu, zostup a pristátie na jeho povrchu NASA pomenovala ako „7 minút teroru“. Práve toľko totiž bude trvať, pokým sa táto misia dostane cez všetky ťažké fázy letu, až po pristátie. Pôjde o doteraz najzložitejšie a zároveň najprecíznejšie pristátie misie z NASA na tejto planéte. Zvládnuť to má vďaka najmodernejším technológiám.

Sonda nesúca rover Perseverance, helikoptéru Ingenuity a pristávací modul sa v čase písania článku nachádzala podľa údajov NASA už „len“ zhruba 2,7 milióna kilometrov od Marsu. Do cieľa jej teda ostáva už len relatívne krátka.

Vo vzdialenosti približne 3500 kilometrov od miesta pristátia sa od zvyšku kapsuly odpojí modul so solárnymi panelmi, ktorý bol k sonde pripojený počas celej cesty. Podľa NASA sa tak stane o 21. hodine a 38. minúte v deň pristátia.

Mimozemský život v Slnečnej sústave je reálny, NASA našla spôsob, ako ho nájsť

Nasledovať bude o 21:48 nášho času vstup do vrchnej časti marťanskej atmosféry, do ktorej kapsula prenikne pri rýchlosti 19 500 km/h o 10 minút neskôr po oddelení spomenutého modulu. Už o minútu neskôr sa  pri tomto zostupe atmosférou tepelné štíty zahrejú na teplotu až 1300 °C. Celý let v tejto fáze by nemal trvať viac ako zhruba 3 minúty, než sa otvorí padák.

NASA vybavila sondu pre pristátie na Marse doteraz najväčším supersonickým padákom, ktorý ju podľa simulácie dokáže spomaliť pred odpojením tepelného štítu z rýchlosti 1500 km/h „len“ na necelých 600 km/h za 20 sekúnd. Pre precíznejšie pristátie sa bude sonda spoliehať na technológiu „The Range Trigger“, ktorá zúži miesto pristátia o 50 % a umožní naviesť sondu bližšie a presnejšie k povrchu.

Mimozemšťania existujú, tvrdí profesor z Harvardskej univerzity. Ich pokrokovú technológiu sme zažili nedávno

Po odpojení tepelného štítu bude zo spodnej časti sondy odhalený rover Perseverance s pripevnenou helikoptérou Ingenuity. Rover v ďalšej fáze pristávacieho manévra využije unikátnu technológiu pre skenovanie povrchu Marsu.

Navigácia relatívna voči terénu pod ním mu s využitím systémov LVS (Lander Vision System) a STSS (Safe Target Selection System) umožní skenovať v reálnom čase povrch a lokalizovať a nasmerovať sa k vytýčenému miestu pristátia. NASA využije takýto spôsob navigácie pri pristávaní rovera vôbec prvýkrát v histórii.

Približne minútu pred pristátím a 2 minúty po vypustení padáku dôjde k odpojeniu vrchnej časti „škrupiny“ sondy a rover bude pokračovať v pristávaní „na vlastnú päsť“. Využije pritom pristávací modul so spúšťacím lanom, vybavený vlastným pohonom, ktorý ďalej zníži rýchlosť pred vypustením nákladu len na rýchlosť chôdze, teda pár kilometrov za hodinu.

Fotky mladého Košičana ohurujú NASA. Jeho najnovšia snímka oblohy upozorňuje na vážny problém planéty

Rover s helikoptérou bude potom spustený lanom z pristávacieho modulu z výšky približne 20 m nad povrchom. K pristátiu rovera Perseverance by malo dôjsť presne po 7 minútach od vstupu sondy do atmosféry Marsu, teda o 21:55 nášho času. Tým sa ukončí spomínaných „7 minút teroru“, ktoré sú najťažšou časťou cesty na túto planétu. Skutočná misia rovera a helikoptéry sa však začne až potom.

Zdroje: Fontech, NASA

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá