Iniciatíva Veda pomáha kritizuje vládu. Polovica opatrení na zlepšenie situácie stále nie je splnená

  • Ministerstvo zdravotníctva minulý týždeň tvrdilo, že väčšinu opatrení splnilo
  • Dnes uplynie presne 5 týždňov, odkedy sa začali rokovania odborníkov za okrúhlym stolom
plošné testovanie trenčín
TASR/Radovan Stoklasa
  • Ministerstvo zdravotníctva minulý týždeň tvrdilo, že väčšinu opatrení splnilo
  • Dnes uplynie presne 5 týždňov, odkedy sa začali rokovania odborníkov za okrúhlym stolom

Iniciatíva Veda pomáha tvrdí, že zhruba polovica opatrení na zlepšenie situácie stále nie je splnená. Vyplýva to zo správy, ktorú dnes uverejnila na webe Scribt. Ministerstvo zdravotníctva minulý týždeň tvrdilo, že väčšinu opatrení splnilo. Dnes totiž uplynie 5 týždňov, odkedy sa začali rokovania odborníkov viesť za okrúhlym stolom na úrade vlády, informoval o tom Denník N

Pri tejto príležitosti prinášame vyhodnotenie doterajšieho plnenia dohodnutých opatrení, ktoré vláda oficiálne prijala ako svoju úlohu formou uznesenia. Pripomíname, že mnohé navrhované opatrenia bolo potrebné implementovať, a to čo najskôr. Pre ich efektivitu totiž nie je dôležitý len druh opatrení, ale aj ich načasovanie a promptné zavedenie,“ píše iniciatíva v stanovisku.

Iniciatíva uvádza, že viaceré sľuby, ktoré sú kľúčové pre udržanie pozitívneho trendu, neboli implementované vôbec. V texte ich rozdeľuje na nesplnené, prevažne splnené a splnené, ktorých je menej než polovica. Medzi nimi sa nachádza aj výrazné zvýšenie pandemickej PN a OČR, ako aj kompenzácie pre živnostníkov, zlepšenie prednemocničnej starostlivosti, prijatie novej stratégie testovania a úprava covid automatu s ukončením permanentného plošného antigénového testovania, jednotná a zrozumiteľná komunikácia s verejnosťou.

Iniciatíva Veda pomáha
zdroj: Iniciatíva Veda pomáha

Oceňujeme, že niektoré z opatrení boli vládou implementované veľmi rýchlo. Najmä v oblastiach zvýšenia osobnej ochrany pred infekciou, obmedzenia výnimiek pre pohyb covid pozitívnych osôb, ako aj niektoré úpravy vedúce k racionalizácii očkovacej stratégie. Sme presvedčení, že tieto opatrenia prispeli k badateľnému zlepšeniu situácie,“ dodali vedci v stanovisku.

Iniciatíva Veda pomáha
zdroj: Iniciatíva Veda pomáha
Zdroje: Veda pomáha, Denník N

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá