Vedci tvrdia, že chlórovaná voda zabije koronavírus za 30 sekúnd. Bazény sú podľa nich preto bezpečné

  • Anglickí odborníci skúmali, ako chlórovaná voda v bazéne ovplyvňuje SARS-CoV-2
  • Dospeli k záveru, že riziko prenosu počas plávania je veľmi nízke
plávanie
TASR/Martin Baumann, Unlash/ Fusion Medical Animation
  • Anglickí odborníci skúmali, ako chlórovaná voda v bazéne ovplyvňuje SARS-CoV-2
  • Dospeli k záveru, že riziko prenosu počas plávania je veľmi nízke

Situácia ohľadom koronavírusu sa na Slovenku zlepšuje každým dňom, od pondelka 19. apríla nastane uvoľňovanie opatrení. Konečne sa otvoria všetky obchody, zoologické záhrady, možná bude aj účasť na omšiach. Umožní sa tiež pohyb v prírode mimo okres, rovnako pod podmienkou negatívneho testu.

Milovníci plávania sa takisto môžu tešiť. Tým, že Slovensko v rámci Covid automatu prešlo do bordovej fázy, a teda do III. stupňa varovania, si môžeme užiť aj bazény. Samozrejme, nie všetci naraz. Umelé vodné plochy ako bazény a plavárne môže navštíviť maximálne šesť osôb s negatívnym testom. 

NOVÁ ŠTÚDIA: Následky koronavírusu sa môžu prejaviť na našej psychike. Týmito problémami trpí až jeden z troch pacientov

Koronavírus zmizne za niekoľko sekúnd

Štúdia anglických virológov z Imperial College London hovorí o tom, že riziko prenosu počas plávania je veľmi nízke. Dokonca dospeli k názoru, že voda v bazéne môže za správnych podmienok „deaktivovať“ vírus COVID-19, a to iba za 30 sekúnd. Informovala o tom spoločnosť Swim England na svojom portáli, ktorá na danom výskume úzko spolupracovala s detským plaveckým podnikom Water Babies a Royal Life Saving Society UK.

zdroj: TASR/Jakub Kotian

Štúdiu zameranú na vodu v bazéne uskutočnili poprední virológovia a odborníci, ktorí sa zaoberajú respiračnými vírusmi. Ich úlohou bolo zistiť, aké účinky má voda v bazéne na SARS-CoV-2 pri rôznych hodnotách chlóru v bazéne a pH.

Výskum preukázal, že v chlórovanej vode sa znížila infekčnosť vírusu viac ako 1 000-krát v priebehu 30 sekúnd. Informoval o tom národný riadiaci orgán pre plávanie v Británii Swim England.

Zanedbateľná nákaza

Profesorka Wendy Barclay z Imperial College povedala, že sa tieto experimenty uskutočnili vo vysoko výkonných laboratóriách v Londýne. „Zmiešaním vírusu s vodou z bazéna, ktorú nám dodal tím Water Babies, sme zistili, že vírus neprežíva vo vode z bazéna.

Dodáva, že nakaziť sa vírusom, ktorý by sa mohol dostať do bazéna od infikovanej osoby, je zanedbateľné. „Bazény môžu byť bezpečným prostredím, ak sa prijmú vhodné opatrenia.“ Zistenia ešte neboli publikované v odbornom časopise.

Je to fantastická správa pre profesionálnych športovcov aj rekreačných plavcov. Paul Thompson, zakladateľ spoločnosti Water Babies, uviedol: „Sme nadšení z týchto zistení a plánujeme privítať rodiny, malé deti a zákazníkov v krytých bazénoch po celej krajine. Vieme, že plávanie má mnoho výhod pre fyzické a duševné zdravie.“

Popredná organizácia, ktorá pravidelne skúma vodu v bazéne The Pool Water Treatment and Advisory Group (PWTAG) na svojom webe píše, že návštevníci bazénov sa pred vstupom musia vždy osprchovať a dodržiavať hygienické opatrenia, aby sa znížilo riziko infekcie.

Zdroje: Imperial College London, Swim England, PWATG

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá