Hrozivé predpovede pre Slovensko: Na začiatku augusta bude delta tvoriť 70 % všetkých nových prípadov infekcie

  • Predpokladá sa, že delta variant sa zvýrazní práve v letných mesiacoch
  • Nakaziť sa môžu aj zaočkovaní prvou dávkou
Ilustračný obrázok
Ilustračný obrázok, TASR/Robert Michael/dpa via AP
  • Predpokladá sa, že delta variant sa zvýrazní práve v letných mesiacoch
  • Nakaziť sa môžu aj zaočkovaní prvou dávkou

Delta variant koronavírusu, ktorý prvýkrát zaznamenali v Indii, sa podľa odhadov Európskeho centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (ECDC) počas leta v Európe výrazne rozšíri. Informuje o tom agentúra DPA.

Bude výrazne cirkulovať

Riaditeľka ECDC Andrea Ammonová v stredu uviedla, že už začiatkom augusta bude variant delta tvoriť 70 percent všetkých nových prípadov infekcie koronavírusom v Európskej únii a jej pridružených krajinách Nórsku, Islande a Lichtenštajnsku. Centrum počíta s tým, že koncom augusta to už bude 90 percent.

Matovičove testy sú pre nich zlatá baňa. Trnavskej firmičke prinieslo plošné testovanie miliónové zisky

„Je veľmi pravdepodobné, že variant delta bude počas leta výrazne cirkulovať,“ uviedla Ammonová. Platí to predovšetkým pre mladšie vekové kategórie, ktoré nepatria medzi cieľové skupiny v rámci očkovacích kampaní. Mohlo by to predstavovať riziko nakazenia zraniteľnejších skupín, ktorým hrozí ťažší priebeh ochorenia alebo smrť v prípade, že neboli zaočkované oboma dávkami vakcíny proti koronavírusu.

testivanie
zdroj: tasr/Matthias Balk/dpa

Nákazlivejší než variant alfa

Variant delta je podľa dostupných vedeckých poznatkov o 40 až 60 percent nákazlivejší než britský variant alfa, uviedlo ECDC. Z predbežných údajov podľa Ammonovej vyplýva, že variantom delta sa môžu nakaziť aj ľudia, ktorí boli zatiaľ zaočkovaní iba prvou dávkou vakcíny.

Dobrou správou však je, že dve dávky vakcíny predstavujú vysoké percento ochrany aj proti tomuto variantu koronavírusu i jeho následkom, preto je mimoriadne dôležité rýchle tempo vakcinačných kampaní, píše DPA.

testovanie
zdroj: TASR/AP/DPA/Peter Kneffel
Zdroj: TASR

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá